Contabilitatea Ambalajelor

Proiect
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 9866
Mărime: 84.97KB (arhivat)
Publicat de: Alin-Vivi S.
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. Introducere . pag.2
  2. 1. Activele circulante - parte componenta a activului bilantier . pag.3
  3. 2. Prezentarea conturilor de stocuri si productie in curs de executie . pag.6
  4. 3. Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie . pag.6
  5. 4. Evaluarea stocurilor si a productiei in curs de executie . pag.9
  6. 4.1. Evaluarea in contabilitate a stocurilor la intrarea in gestiune . pag.9
  7. 4.2. Evaluarea in contabilitate a stocurilor la iesirea din gestiune . pag.10
  8. 4.3. Metode utilizate in contabilitatea stocurilor . pag.12
  9. 5. Contabilitatea ambalajelor . pag.21
  10. 5.1. Operatii privind intrarile si iesirile de ambalaje, in cazul utilizarii inventarului permanent . pag.22
  11. 5.2. Operatii privind intrarile si iesirile de ambalaje in cazul utilizarii inventarului intermitent . pag.24
  12. 5.3. Contabilitatea avansurilor acordate si a ambalajelor de restituit . pag.25
  13. 5.4. Contabilitatea avansurilor primite si a ambalajelor consignate . pag.27
  14. 5.5. Contabilitatea cheltuielilor privind ambalajele . pag.28
  15. 6. Aplicatii . pag.29
  16. 7. Studiu de caz . pag.34
  17. Anexe . pag.39
  18. Bibliografie . pag.42

Extras din proiect

INTRODUCERE

Indiferent de gradul de dezvoltare economica a unei tari, marfurile produse si comercializate sunt de neconceput fara ambalaj. In momentul de fata, la nivel mondial aproximativ 99% din productia de marfuri este ambalata. Considerat mult timp ca un simplu obiect utilitar, conceptia despre ambalaj s-a modificat considerabil, el fiind cel care permite circulatia produselor din momentul fabricatiei pana la consumatorul final.

Dezvoltarea spectaculoasa a ambalajului este strans legata de evolutia modului de viata si de consum. Bazata pe tehnologii de varf, ambalarea este insotita de costuri importante asociate fazei de post-consum, cu impact asupra mediului inconjurator si asupra consumatorului. Fara ambalare, materialele ar fi in dezordine si ineficiente.

Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 39/29 august 1995, defineste ambalajul ca "un ,material specific, ca executie si natura, destinat ambalarii produselor alimentare in vederea asigurarii protectiei si utilizat pentru transportul, manipularea, depozitarea sau desfacerea acestora".

Pe masura dezvoltarii comertului si industriei, cresterii nivelului si importantei schimburilor internationale, introducerii pe scara larga a informaticii in practica economica, s-a urmarit, printr-o larga cooperare internationala, armonizarea diferitelor sisteme de clasificare a marfurilor prin intermediul ambalajelor specializate.

In contabilitatea agentilor economici, ambalajele sunt inscrise in situatiile financiare cu ajutorul clasei a treia de conturi - CONTURI DE STOCURI SI PRODUCTIE IN CURS DE EXECUTIE .

Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie vizeaza bunurile materiale, lucrarile, serviciile care se consuma, de regula, la prima intrebuintare ori se vand ca produse sau marfuri, creantele in relatiile cu tertii, valorile de plasament. Astfel, sunt evidentiate atat intrarile in gestiunea unitatii patrimoniale prin achizitionarea de la furnizori, aportate in natura de catre asociati, realizate din productie proprie si din alte surse, cat si iesirile din gestiunea unitatii patrimoniale prin consum, vanzare si alte destinatii.

Aceasta lucrarea isi propune sa abordeze din cadrul contabilitatii stocurilor si a productiei in curs de executie latura „contabilitatii ambalajelor”.

1. ACTIVELE CIRCULANTE - PARTE COMPONENTA A ACTIVULUI BILANTIER

Activele circulante, denumite si active curente, cuprind toate activele de exploatare si cele de trezorerie a caror durata de lichiditate este de pana la un an.

Din punct de vedere economic si financiar, activele circulante se afla intr-o continua fluenta valorica, ele isi schimba forma materiala si utilitatea (marfa, creanta, bani) in cadrul circuitului economic al patrimoniului. Cu ocazia finalizarii fiecarui ciclu de exploatare, diferitele forme concrete de active circulante sunt inlocuite continuu cu exemplare noi de aceeasi speta. Astfel, in faza de aprovizionare, activele circulante sub forma de bani se transforma in atocuri de materii prime si materiale, in faza de productie, stocurile de materii prime si materiale se consuma integral, rezultand stocuri de productie in curs de executie, care, dupa ultima operatie de prelucrare, devin produse finite, iar in faza de desfacere sunt vandute clientilor, operatie care genereaza drepturi fata de acestia.

Sub aspectul lichiditatii, caracteristica de baza a activelor circulante este aceea ca perioada de rotatie este mai mica de un an. Ele intra si ies din întreprindere de mai multe ori sau cel putin o singura data in cursul unui exercitiu financiar.

In raport de forma concreta pe care o imbraca si destinatia pe care o capata in cadrul ciclurilor de exploatare, activele circulante se impart in: stocuri si productie in curs de executie, creante, plasamente si disponibilitati banesti.

• Stocurile si productia in curs de executie reprezinta acele valori economice care prin natura si destinatia lor sunt folosite ca materii prime si materiale consumabile, productie in curs de executie, produse finite si semifabricate, marfuri si ambalaje aflate in depozite spre vanzare etc. Ele intervin in ciclul de exploatare al unitatii patrimoniale pentru a fi consumate in primele faze de fabricatie ca materii prime si materiale consumabile, vandute, in situatia in care au starea de marfa sau produse finite, in curs de executie, daca au calitatea de productie neterminata.

In contabilitatea din tara noastra in sfera stocurilor se includ si obiectele de inventar si bracamentele. Obiectele de inventar sunt bunuri cu o valoare mai mica decat limita prevazuta de lege pentru a fi considerate mijloace fixe, indiferent de durata lor de serviciu, sau cu durata mai mica de un an, indiferent de valoarea lor, precum si bunurile asimilate acestora (echipamentul de protectie, echipamentul de lucru, imbracamintea speciala, sculele, instrumentele, mecanismele, dispozitivele si verificatoarele cu destinatie speciala, modelele, stantele si matritele si alte obiecte asimilate).

Bracamentele si amenajarile provizorii sunt bunuri achizitionate sau construite de unitatile patrimoniale pentru executarea lucrarilor si prestatiilor de constructii (baraci, podete, etc.) din care, prin demontare sau demolare, se obtin materiale.

• Creantele sau valorile in curs de decontare reprezinta valorile economice avansate temporar altor persoane fizice sau juridice si pentru care urmeaza sa primeasca un echivalent valoric. Acest echivalent poate reprezenta o suma de bani, o lucrare sau un serviciu. Exemplu, pentru marfurile vandute clientilor, echivalentul valoric consta dintr-o suma de bani egala cu valoarea marfii facturata, in schimb, pentru un avans in bani acordat salariatilor care se deplaseaza in interes de serviciu, echivalentul valoric primit consta din munca prestata care este evaluata prin insumarea cheltuielilor privind transportul, cazarea si diurna delegatului.

Preview document

Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 1
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 2
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 3
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 4
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 5
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 6
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 7
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 8
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 9
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 10
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 11
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 12
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 13
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 14
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 15
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 16
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 17
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 18
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 19
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 20
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 21
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 22
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 23
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 24
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 25
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 26
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 27
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 28
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 29
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 30
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 31
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 32
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 33
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 34
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 35
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 36
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 37
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 38
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 39
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 40
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 41
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 42
Contabilitatea Ambalajelor - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Ambalajelor.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Mărfurilor și Ambalajelor în Cadrul Unei Unități cu Amănuntul

Pe măsura dezvoltării forţelor şi a relaţiilor sociale de producţie, în scopul creării de bunuri şi servicii destinate satisfacerii trebuinţelor şi...

Referat la bazele contabilității

Patrimoniul ca entitate economico-juridica include in sfera sa, atat in activ ( A ) cat si in pasiv ( P ), forme multiple si variate de elemente...

Contabilitate financiară - organizarea contabilității mărfurilor în comerțul cu amănuntul

Organizarea contabilităţii mărfurilor în comerţul cu amănuntul 1. Componentele stocurilor Stocul reprezintă cantitatea de bunuri (materii prime,...

Întocmirea și utilizarea documentelor financiar-contabile

Intocmirea si utilizare documentelor financiar-contabile Orice operatie economica, inainte de a fi inregistrata in contabilitate trebuie sa fie...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Cheltuielilor și Veniturilor

CAP. 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND CHELTUIELILE ŞI VENITURILE 1.1. Definirea, înregistrarea în contabilitate şi recunoaşterea cheltuielilor şi...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Practici Contabile Specifice Activității de Alimentație Publică

4.1.Caracteristici definitorii ale alimentaţiei publice şi influenţa acestora asupra contabilităţii Activitatea unităţilor de alimentaţie publică,...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Stocurilor de Mărfuri și Ambalaje Într-o Societate Comercială

Cunoaşterea reprezintă expresia vocaţiei spre progres a fiinţei umane. Civilizaţia acestui sfârşit de secol şi mileniu evoluează esenţialmente sub...

Sistemul informațional privind contabilitatea și gestiunea stocurilor la SC Telco Import-Export SRL

I. Reglementări privind contabilitatea şi situaţiile financiare ale întreprinderii armonizate cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice...

Contabilitatea Stocurilor de Mărfuri și Ambalaje

INTRODUCERE Consider contabilitatea stocurilor şi a ambalajelor ca fiind o activitate importantă în cadrul unei societăţi comerciale care...

Reflectarea financiar-contabilă a stocurilor de natura mărfurilor și ambalajelor în unitățile comerciale cu amănuntul

Argument Aritmetică a afacerilor, contabilitatea este un sistem logic şi raţional de informare specializată, supus unor convenţii şi norme...

Contabilitatea și Analiza Datoriilor și Creanțelor Comerciale

CAPITOLULUL 1 PARTICULARITĂŢI PRIVIND ACTIVITAEA ŞI ORGANIZAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE ALIASS S.A. TÂRGOVIŞTE 1.1. SCURT ISTORIC AL SOCIETĂŢII...

Organizarea și Conducerea Contabilitătii Mărfurilor și Ambalajelor

INTRODUCERE Trecerea la economia de piaţă se înscrie noii comenzi sociale pentru contabilitate. Subordonată acestui deziderent la 1 ianuarie 1994...

Controlul și Gestiunea Stocurilor în Activitatea de Comerț

CAPITOLUL 1 CONTROLUL ŞI GESTIUNEA STOCURILOR ÎN CADRUL S.C PETROM S.A. 1.1 ISTORICUL ŞI ACTIVITATEA S.C. PETROM S.A - Denumirea societăţii:...

Contabilitatea Mărfurilor și Ambalajelor

INTRODUCERE Prin geneză,contabilitatea a apărut din nevoia de a răspunde in plan informaţional şi decisional la problema gestionării in condiţii...

Ai nevoie de altceva?