Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3646
Mărime: 15.73KB (arhivat)
Publicat de: Florin Mihai
Puncte necesare: 7
Contabilitatea ch productie si calculatia costurilor

Extras din proiect

1.Continutul , factorii si clasificarea cheltuielilor de productie

Procesul de productie si desfacere a bunurilor materiale, necesita consumuri de munca materializata si munca vie , care in expresie valorica poarta denumirea de cheltuieli . Totalitatea cheltuielilor efectuate de in-treprindere pentru producerea de bunuri materiale , efectuarea de lucrari si prestarea de servicii , poarta denu-mirea de costul productiei , lucrarilor sau serviciilor .

In vederea organizarii corespunzatoare a evidentei cheltuielilor de productie si a calculatiei costurilor tre- buie cunoscute mai multe elemente , care sunt in acelasi timp si factori importanti in organizarea contabilitati , cum sunt :

- importanta productiei si destinatia acesteia ;

- cheltuielile , clasificate dupa criterii ;

- felurile calculatiei ;

- metode de calculatie a costurilor ;

- ordinea de efectuare a lucrarilor de calculatie a costurilor .

A. Importanta si destinatia productiei

Productia intreprinderilor cu caracter productiv este de trei feluri : de baza , auxiliara si anexa .

Productia de baza este aceea care formeaza obiectul activitatii principale a intreprinderii si consta din :

produse finite, semifabricate ,lucrari si servici cu caracter productiv ,care se desfasoara in sectii principale de productie si care, in majoritate este destinata vanzarii catre alte unitati sau persoane ,ca de exemplu: productia de masini si utilaje in industria constructoare de masini ,productia firelor si tesaturilor in industria textilelor.

Aceasta productie se realizeaza in mai multe faze de fabricatie succesive organizata in mai multe sectii de productie , in care se fabrica mai multe produse sau comenzi .

Productia auxiliara este organizata in scopul ajutarii productiei de baza sa se desfasoare in mod normal , inclusiv obtinerea unor anumite produse ajutatoare , cum sunt :productia de scule , energie electrica , termica , ambalaje , reparatii, transporturi. Aceasta productie se obtine in sectii auxiliare si este destinata in principal , pentru nevoi interne ,proprii ale intreprinderii si uneori ,poate fi livrata si in afara .

Productia anexa este aceea care are drept scop principal asigurarea unor nevoi sociale si culturale ale salariatilor intreprinderii, ea desfasurandu-se in sectii anexe , cu caracter neindustrial cum ar fi : cantina intreprinderii, gradinita de copii, punctul de ajutor sanitar ,gospodaria proprie de locuinte .

Structura activitatii de productie si functionala a intreprinderii are importanta pentru organizarea contabilitatii cheltuielilor , existind conturi sintetice la nivel general , desfasurate in subconturi pe sectiile principale , astfel : unul pentru evidentierea cheltuielilor directe si altul pentru cheltuieli indirecte , un cont pentru activitati auxiliare si anexe , atat pentru cheltuieli directe cat si pentru cheltuieli indirecte , un cont pentru cheltuieli generale de administratie a intreprinderii si un cont pentru cheltuieli de desfacere a productiei .

B . Clasificarea cheltuielilor

Cunoasterea criteriilor de clasificare a cheltuielilor are o mare importanta pentru organizarea evidentei cheltuielilor si a calculatiei costurilor . Clasificarea cheltuielilor se face dupa mai multe criterii , astfel :

a) In functie de fazele mari ale circuitului mijloacelor economice din intreprindere , cheltuielile se clasifica , astfel : cheltuieli de aprovizionare , cheltuieli de productie , cheltuieli de desfacere .

b) Dupa natura si , respectiv , dupa continutul lor economic cheltuielile se clasifica in cheltuieli cu munca materializata si cheltuieli cu munca vie .

Cheltuielile cu munca materializata sunt cele referitoare la : consumurile de materie prima si materiale consumabile , consumurile de obiecte de inventar , consumurile de energie si apa , amortizarea imobilizarilor .

Cheltuielile cu munca vie sunt cele cu : salariile , impozitele , si contributiile la asigurarile si protectia sociala suportate de intreprindere .

c)Dupa componenta (omogenitatea sau neomogenitatea ) lor , cheltuielile se clasifica in : cheltuieli simple si cheltuieli complexe .

Cheltuielile simple sunt acelea formate dintr-un singur element de cheltuiala , ca de exemplu : salariile, amortizarea , cheltuielile cu materiile prime, energia .

Cheltuielile complexe sunt acelea care nu au continut omogen fiind formate din mai multe elemente de cheltuieli simple , cum sunt : cheltuielile comune sectiilor , cheltuieli generale de administratie.

d) Dupa modul de identificare si repartizare in costul productiei , cheltuielile se clasifica in : cheltuieli directe si cheltuieli indirecte

Cheltuielile directe sunt acelea care se identifica de la inceput , din momentul efectuarii lor , pe obiecte de calculatie .

Cheltuielile indirecte sunt acelea care nu se identifica de la inceput pe obiecte de calculatie . In momen- tul efectuarii lor ele se evidentiaza in conturi separate de cheltuieli indirecte , de unde la sfarsitul perioadei de gestiune, cand se face calculatia costurilor se repartizeaza pe obiecte de calculatie pe baza unor cote procentuale

e) In functie de momentul efectuarii si cel al includerii in costul productiei , cheltuielile se impart in : cheltuieli curente si cheltuieli efectuate in avans ( anticipate )

Cheltuielile efectuate in avans sunt cele care se efectueaza in perioada curenta , dar care privesc perioa-dele viitoare de gestiune, introducandu-se esalonat in

Preview document

Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 1
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 2
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 3
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 4
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 5
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 6
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 7
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 8
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 9
Contabilitatea cheltuielilor de producție și calculația costurilor - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Cheltuielilor de Productie si Calculatia Costurilor.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești

INTRODUCERE Componentă de bază a sistemului informaţional economic, contabilitatea are rolul de a furniza informaţii în vederea luării deciziilor...

Practică SC Nadin SRL Vaslui

Capitolul I. PREZENTAREA GENERALĂ A S.C.NADIN S.R.L. VASLUI S.C.NADIN S.R.L. Vaslui . este o societate comercială cu capital privat, 100% român şi...

Calculația costurilor din cadrul firmei SC Terapia SA

CAP. I. PARTICULARITATILE TEHNOLOGICE SI ORGANIZATORICE ALE PRODUCTIEI ASUPRA ORGANIZARII EVIDENTEI CHELTUIELILOR DE PRODUCTIE SI A CALCULATIEI...

Posibilități de utilizare a contabilității de gestiune la SC Carxyn SRL Suceava

INTRODUCERE Componentă de bază a sistemului informaţional economic, contabilitatea are rolul de a furniza informaţii în vederea luării deciziilor...

Relația cost-profit. metode și tehnici ale analizei economice financiare

CAPITOLUL Ι Consideraţiuni generale privind COSTURILE 1.1 Constituirea şi evoluţia studiului costurilor Problematica costurilor apare o datã...

Dosar de practică la unitatea SC Pravat SRL

CAPITOLUL I Caracteristicile tipologice ale firmei 1.1 Denumirea si statutul juridic Firma la care a fost efectuata practica ( 6 ore pe...

Proiect de practică - Diamant-Ata SRL

I. CARACTERISTICI TIPOLOGICE ALE FIRMEI 1.1 Denumirea si statul juridic S.C. “Diamant-ata” SRL este o persoana juridica româna 2004 cu sediul in...

Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - metoda pe comenzi

CAPITOLUL I 1.Scopul si obiectivele lucrarii de specialitate Încadrarea costului de productie printre cei mai semnificativi indicatori cu...

Ai nevoie de altceva?