Cuprins
- INTRODUCERE 3-6
- CAPITOLUL I. Mijloacele fixe. Clasificarea si evaluarea acestora.
- 1.1. Notiunea si clasificarea mijloacelor fixe 7-9
- 1.2. Evaluarea initiala si ulterioara a mijloacelor fixe 10-11
- 1.3. Sarcinile si rolul contabilitatii mijloacelor fixe 12-13
- CAPITOLUL II. Contabilitatea mijloacelor fixe.
- 2.1. Contabilitatea intrarilor de mijloace fixe 14-25
- 2.2. Contabilitatea uzurii mijloacelor fixe 26-37
- 2.3. Contabilitatea reparatiei si a modernizarii mijloacelor fixe 38-44
- 2.4. Contabilitatea scoaterii din uz a mijloacelor fixe 45-52
- CAPITOLUL III. Analiza asigurarii si eficientei utilizarii mijloacelor fixe.
- 3.1. Analiza dinamicii, structurii si starii functionale a mijloacelor fixe 53-58
- 3.2. Analiza eficientei utilizarii mijloacelor fixe 59-63
- 3.3. Analiza folosirii masinilor si utilajului si calculul influentei
- factorilor ce tin de asigurarea si utilizarea mijloacelor fixe
- la devierea volumului productiei fabricate 64-66
- ÎNCHEIERE 67-68
- BIBLIOGRAFIE 69
Extras din document
ÎNTRODUCERE
Restructurarea dirijarii cu economia, trecerea la relatiile de piata, folosirea diferitor forme de proprietate nu pot avea loc fara cresterea esentiala al rolului evidentei si controlului.
În prezent toate întreprinderile indiferent de tipul de proprietate si subordonare sunt obligate de Legea contabilitatii sa duca evidenta contabila a patrimoniului si obligatiunilor economice conform legislatiei în vigoare.
Evidenta contabila reprezinta reflectarea completa, neîntrerupta, concordanta activitatii economice al întreprinderii în baza documentelor.
Reflectarea completa necesita evidenta obligatorie a patrimoniului, a tuturor tipurilor de stocuri de productie, cheltuielilor, mijloacelor banesti, fondurilor, datoriilor întreprinderii s.a.
Neîntreruperea (în timp) cere supravegherea continua si înscrieri în documente a faptelor ce au avut loc la întreprindere privind miscarea tuturor activelor si pasivelor, veniturilor si cheltuielilor.
Concordanta activitatii economice în evidenta contabila este aratata prin interdependenta factorilor ce au avut loc. De exemplu, dupa achitarea (în numerar) din casa a salariului lucratorilor sa micsorat nu numai datoria întreprinderii fata de ei, dar si numerarul mijloacelor banesti în casierie. Folosirea la timp si obiectiv a acestor trei conditii a evidentei permite colectivului oricarei întreprinderi a duce gospodaria econom, rational fara a comite cheltuieli neproductive, pierderi si rebut în productie, permanent sa caute rezerve de productie, sa micsoreze costul productiei, sa majoreze venitul.
Sarcinile principale ale evidentei contabile sunt:
- formarea completa a informatiei veridice privind procesele gospodaresti si rezultatele activitatii întreprinderii, de care are nevoie pentru conducerea operativa, pentru folosirea acestei informatii de catre organele bancare si fiscale, de investitori, furnizori, creditori si de catre alte organizatii cointeresate.;
- asigurarea controlului asupra numerarului si miscarii patrimoniului, folosirii rationale a resurselor de productie în conformitate cu normativele aprobate;
- depistarea la timp a evenimentelor negative în activitatea financiar-economica;
- depistarea rezervelor interne de productie si folosirea eficienta a lor;
În ultimii ani în metodologia si organizarea evidentei contabile la întreprinderile Republicii Moldova au avut loc mari schimbari. Întreprinderile elaboreaza politica sa de contabilitate, de sinestatator determinând metode concrete, forme de a duce si organiza evidenta contabila reiesind din regulamentele în vigoare. Întreprinderilor li se ofera dreptul în alegerea metodelor de evaluare a stocurilor de productie, metodelor de calcul a costului de productie, metodelor de calcul a uzurii si amortizarii.
O influenta deosebita asupra productiei eficiente, calitatii lucrarilor si rezultatelor activitatii financiar-economice a întreprinderii o au mijloacele fixe.
În scopul analizei mai profunde a existentei si miscarii mijloacelor fixe vom utiliza datele Combinatului de produse alcoolice „AROMA” din or. Chisinau.
Combinatului de produse alcoolice „AROMA” a fost format prin ordinul Ministerul Viticulturii si Vinificatiei al R.S.S.M. nr. 242 din 22 august 1983, activeaza în baza Legii Republicii Moldova despre întreprinderile de stat nr. 147 – XIII din 16 iunie 1994, Regulamentului Consiliului Administrativ aprobat prin H.G.R.M. nr. 700 din 20 octombrie 1994.
1. Fondatorul Combinatului de produse alcoolice „AROMA” este Ministerul Agriculturii si Administratiei al Republicii Moldova. Sediul Combinatului se afla în or. Chisinau, str. T. Ciorba, 38. Marimea sectorului de pamânt este de 58 mii m2.
Combinatului de produse alcoolice „AROMA” este una din cele mai mari întreprinderi de producere a vinurilor si divinurilor din Republica Moldova. Sfera principala de activitate este:
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitatea Mijloacelor Fixe si Analiza Eficientei Utilizarii Acestora.doc