Contabilitatea Operatiilor de Trezorerie

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Contabilitatea Operatiilor de Trezorerie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Contabilitate, Banci, Finante

Extras din document

Contabilitatea, ca stiinta si practica economica, a aparut si s-a dezvoltat o data cu productia de marfuri, cu necesitatea evidentierii afacerilor, în ordinea lor cronologica, pe subiectii economici.

Obiectivul contabilitatii presupune lamurirea cât mai precisa a domeniului ei de cercetare.

Primul care a dat o definitie obiectului contabilitatii a fost învatatul italian Luca Pacciolo, de altfel întemeietorul stiintei contabile, care în lucrarea sa „Summa de l’aritmetica, geometria, proportioni e proportilonalita”, publicata la Venetia, în anul 1494, spunea ca “obiectivul contabilitatii este tot ce are pe lume comerciantul, ca averi miscatoare si nemiscatoare si ca datorie, precum si toate afacerile mari si mici, în ordinea în care au avut loc”

Se poate afirma deci ca obiectivul contabilitatii îl reprezinta, în primul rând, bunurile economice, în forma si miscarea parcursa de aceasta în circuitul lor economic, modificarile aduse acestor bunuri, dar si drepturile si obligatiile pe care le genereaza detinerea lor.

De asemenea, contabilitatea sistematica si cronologica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniala si rezultatele obtinute atat pentru necesitatile proprii ale agentilor economici cât si în relatiile acestora cu ceilalti agenti economici respectiv: clienti, furnizori, bancile, organele financiar-fiscale, actionarii, asociatii, persoane fizice sau juridice. Asigura controlul operatiunilor patrimoniale efectuate de agentii economici si al procedeelor de prelucrare utilizate precum si exactitatea datelor contabile furnizate. Asigura furnizarea informatiilor necesare stabilirii patimoniului national, executiei bugetului public national precum si întocmirii balantelor financiare si a bilantului, pe ansamblul economiei nationale.

Din punct de vedere al contabilitatii prin trezorerie intelegem ansamblul obligatiilor monetare si financiare pe care le deruleaza un agent economic, pt procurarea mijloacelor circulante banesti de care are nevoie.

Contabilitatea trezoreriei asigura evidenta existentei si miscarii investitiilor financiare, disponibilitatilor în conturi la banci si în casa,creditelor bancare pe termen scurt si altor valori de trezorerie.

Contabilitatea trezoreriei este parte componenta a contabilitatii financiare care asigura evidenta existentei si miscarii urmatoarelor stocuri patrimoniale:

1. Titluri de plasament ( investitii financire )

2. Conturi la banci

3. Casa si alte valori

4. Acreditive si valori de trezorerie

5. Viramente interrne

6. Provizioane pentru deprecierea titlurilor de plasament

Informatiile contabilitatii cu privire la aceste elemente patrimoniale permit studierea trezoreriei, stabilirea acesteia la sfârsitul fiecarei perioade de gestiune si determinarea capacitatii de plata a unitatii patrimoniale.

Prin calculele contabilitatii se urmareste:

- gestionarea corecta a numeralului si a valorilor aflate în caseria unitatii patrimoniale;

- respectarea plafoanelor de casa;

- controlul asupra operatiilor ce privesc avansurile spre documentare.

Contabilitatea trezoreriei asigura evidenta existentei si miscarii investitiilor financiare, disponibilitatilor în conturi la banci si în casa, creditelor bancare pe termen scurt si a altor valori de trezorerie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Operatiilor de Trezorerie.doc