Contabilitatea Operatiilor privind Decontarile prin Conturile de la Banci

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Contabilitatea Operatiilor privind Decontarile prin Conturile de la Banci.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 50 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: prof. Florin Lixandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

ARGUMENT 1
I. DELIMITARI PRIVIND TREZORERIA FIRMEI 3
1.1. Clasificarea disponibilitatilor banesti 4
1.2. Evaluarea disponibilitatilor banesti în valuta 6
II. PROCEDEU DE DESCHIDERE A UNUI CONT ÎN BANCA 8
III. DOCUMENTE SPECIFICE DECONTARILOR PRIN CONTURILE LA BANCI 12
IV. SISTEMUL DE CONTURI FOLOSIT PENTRU CONTABILIZAREA OPERATIILOR PRIVIND DECONTARILE PRIN BANCA 20
V. STUDIU DE CAZ PRIVIND CONTABILITATEA DECONTARILOR PRIN CONTU- RILE LA BANCI LA S.C. LIMAROM S.A. 29
5.1. Prezentare S.C. LIMAROM S.A. 29
5.2. Operatii privind decontarile prin conturile de la banci 31
CONCLUZII 40
BIBLIOGRAFIE 41
ANEXE

Extras din document

ARGUMENT

Contabilitatea operatiilor privind decontarile prin conturile de la banci reprezinta un domeniu complex, si totodata foarte interesant, ceea ce m-a determinat sa aleg aceasta tema pentru realizarea atestatului. Lumea bancilor se afla într-o continua evolutie, un progres permanent al instrumentelor de plata folosite în cadrul operatiilor financiar-bancare, fapt care mi-a stârnit interesul mai mult decât celelalte laturi ale contabilitatii.

De-a lungul timpului, pentru economisti, studiul banilor, institutiilor bancare si pietelor financiare a constituit unul dintre cele mai fascinante domenii de explorare.

Plata adecvata, compensarea si decontarea drepturilor si obligatiilor banesti reprezinta premise esentiale ale mentinerii ordinii nu numai la nivelul existentei individuale si al celei de întreprindere, cât mai ales la nivelul societatii în întregul sau.

Sistemul de plati este o parte esentiala a infrastructurii financiare a economiei de piata în care organizarea si activitatea sectorului bancar sunt pe larg determinate de necesitatile pietelor în contextul preocuparii organismelor oficiale pentru asigurarea stabilitatii si sigurantei acestuia. Constând dintr-un set de reglementari, institutii si mecanisme tehnice de transfer al banilor, sistemul de plati este o parte integranta a sistemului monetar într-o astfel de economie. Activitatea sigura si eficienta a sistemului de plati constituie atât pentru participantii de pe piata, cât si pentru institutiile publice, în special bancile centrale, un domeniu de interes deosebit.

În ultimele decenii, pe întreg globul sistemele de plati au fost profund afectate de schimbarile majore petrecute în industria serviciilor financiare. Schimbarile tehnologice rapide, dereglementarea si tendinta catre o mare volatilitate a preturilor activelor au contribuit la o adevarata explozie în activitatea financiara si, implicit, în volumul si valoarea fluxurilor de plati atât în interiorul, cât si în afara granitelor nationale.

Problematica sistemelor de plati a retinut si retine în continuare atentia în legatura cu procesul de transformare a fostelor economii centralizate, socialiste, în economii de piata. Un

sistem de plati îndeplineste un rol crucial pentru dezvoltarea pietelor monetare interbancare si ale celor de valori mobiliare.

Într-o economie de piata numeroase tranzactii au loc în fiecare zi la initiativa fie a persoanelor fizice, fie a agentilor economici, ceea ce determina necesitatea utilizarii de credit. Numerosi participanti într-o economie de piata – persoane fizice, agenti economici din economia reala si în special cei care îsi desfasoara activitatea în pietele financiare – au de facut fata incertitudinii privind încasarea la timp a fondurilor banesti care le sunt datorate sau privind plata la scadenta a obligatiilor lor banesti. Aceste incertitudini sunt legate de o multitudine de factori printre care pot fi enumerati atât promptitudinea cu care partile care datoreaza fonduri banesti initiaza plata acestora, instrumentele utilizate si performantele lor privind efectuarea platilor la timp si în conditii de eficienta, cât si numarul de intermediari implicati în fluxul platii.

În ceea ce le priveste, bancile trebuie sa fie oricând gata sa onoreze instructiunile de plata emise de clientii lor, fie prin încheierea unor tranzactii pe pietele interbancare, fie prin apelarea la creditul acordat de catre bancile centrale pentru a-si acoperi penuria de lichiditate pe termen scurt.

CAPITOLUL I

DELIMITARI PRIVIND TREZORERIA FIRMEI

Operatiunile economico-financiare se consemneaza în documente justificative; documentele justificative se înregistreaza în contabilitate dupa criteriul cronologic, cu formule contabile, în „Registrul jurnal” si dupa criteriul sistematic, în registrul „Cartea mare” (fise de cont).

Activitatea de contabilizare a operatiunilor economice se desfasoara conform urmatoarei scheme:

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Operatiilor privind Decontarile prin Conturile de la Banci.doc