Contabilitatea operațiunilor de leasing

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5370
Mărime: 25.89KB (arhivat)
Publicat de: Paulica Dincă
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. LEASING-UL CA FORMA DE FINANTARE
  2. 2. CLASIFICAREA LEASING-ULUI
  3. 3. AVANTAJELE SI IMPACTUL ECONOMIC AL LEASINGULUI
  4. 4. ETAPELE PROCEDURII DE LEASING
  5. 5. INREGISTRAREA IN CONTABILITATE A OPERATIUNILOR DE LEASING
  6. 6. CADRU LEGISLATIV
  7. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

1. LEASING-UL CA FORMA DE FINANTARE

Finantările prin sistem leasing constituie in economia românească o adevarată gură de oxigen pentru agenţii economici pentru care investiţiile reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea activităţii lor. Şi cum 99% din activităţile din economie necesită investiţii pentru a se dezvolta, finanţările in sistem leasing vor cunoaste o crestere constantă.

Leasing-ul s-a impus si la noi in ţară, aşa cum a facut-o peste tot in lume (poate mai puţin in economiile ţărilor din lumea a III-a) in primul rand prin simplitate. În condiţiile in care mediul concurenţial din ţara noastră devine tot mai aspru, viteza de reacţie a companiilor la schimbările din mediul extern este vitală. Leasing-ul, prin operativitatea sa, satisface în intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investiţii a agenţilor economici. De asemenea, prin leasing, agentii economici evită procedurile complicate ale contractării de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societatii sau cel privat pentru constituirea de garanţii.

Leasingul presupune existenţa a trei terţe persoane: furnizorul, societatea finanţatoare (societatea de leasing) si utilizatorul (beneficiarul finanţarii). Societatea de leasing cumpără de la furnizor bunul solicitat de utilizator si il cedeaza acestuia din urmă pe o anumită perioadă de timp contra unor redevenţe lunare. Aceasta reprezintă în esenţă operaţiunea de finanţare prin leasing. Pentru utilizator, această operaţiune îi va aduce şi alte avantaje cum ar fi:

1. Îi permite realizarea de investiţii atunci când nu dispune de lichiditaţile necesare. Şi cum investiţiile contribuie de cele mai multe ori la sporirea cifrei de afaceri, surplusul de venit obţinut poate acoperi redevenţele lunare.

2. Îi permite să-şi folosească fondurile pentru sporirea capitalului de lucru (a activelor circulante), cele care sunt aducătoare de bani.

3. Îi permite să fie in pas cu noua tehnologie prin aceea că la sfârsitul contractului de leasing poate returna bunul societaţii finanţatoare şi să închirieze altul ale cărui caracteristici tehnice sporite îi pot oferi o eficienţă mai mare in exploatare.

4. Îi permite să beneficieze de amânarea plăţii taxelor vamale până la sfârsitul contractului pentru bunurile aduse din import. Plata taxelor vamale se va face doar la 20% din valoarea bunului.

5. Îi permite să beneficieze de facilitaţile fiscal. Întreaga valoare a ratei de leasing este deductibilă fiscal pentru IMM.

2. FORME DE LEASING

Leasingul

Leasing-ul este o operaţiune comercială prin care o parte denumită locator/finanţator transmite pentru o perioadă determinată dreptul de folosinţă a unui lucru al cărui proprietar este către altă parte, denumită utilizator, la solicitarea acesteia din urmă, contra unei plăţi periodice, denumită rată de leasing, iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finanţatorul se obliga să respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale.

Leasing financiar

Leasing financiar este operatţiunea de leasing care îndeplineste una sau mai multe dintre urmatoarele condiţii:

1. riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul încheierii contractului de leasing;

2. partile au prevazut expres ca la expirarea contractului de leasing se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;

3. utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului, iar pretul de cumparare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (piata) pe care acesta o are la data la care optiunea poate fi exprimata;

4. perioada de folosire a bunului în sistem de leasing acopera cel putin 75% din durata normata de utilizare a bunului, chiar daca în final dreptul de proprietate nu este transferat;

La leasingul financiar riscul economic al investitiei este suportat de utilizator. Prin operatiunea de leasing financiar:

1. bunul finantat este evidentiat in contabilitatea utilizatorului;

2. utilizatorul inregistreaza amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedre fiscal, potrivit legislatiei in vigoare;

3. redeventa lunara este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix si din dobanda de leasing;

4. dobanda de leasing este o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator

Leasing operational

Leasing operational este operatiunea de leasing care nu îndeplineste nici una dintre conditiile de la leasingul financiar. In cazul leasingului operational riscul economic al investitiei este suprtat de locator. Leasingul operational este operatiunea de leasing in care:

• bunul finantat este evidentiat in contabilitatea finantatorului;

• redeventa lunara este compusa din cota de amortizare calculata conform prevederilor legale plus un beneficiu, fiind asimilata unei chirii;

• amortizarea este evidentiata in contabilitatea finantatorului;

• intreaga redeventa lunara este considerata cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal, pentru utilizator.

Leasingul este de doua feluri: financiar si operational. Procedural, este vorba de acelasi lucru, insa exista aspecte care diferentiaza cele doua tipuri de operatii, si anume:

In cazul leasingului financiar, bunul finantat este evidentiat in contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va inregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislatiei in vigoare.

In cazul leasingului financiar, redeventa lunara este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix si din dobanda de leasing. Dobanda de leasing este o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator. .

. In cazul leasingului operational, redeventa este compusa din cota de amortizare calculata conform prevederilor legale plus un beneficiu. Pentru utilizator, intreaga redeventa lunara este considerata cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal.

In cazul leasingului operational, bunul ramane evidentiat in contabilitatea societatii finantatoare;

In leasingul financiar, bunul finantat este evidentiat in contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va inregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislatiei in vigoare.

Redeventa lunara este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix si din dobanda de leasing. Dobanda de leasing este o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator.

Leasing-ul financiar

Conform IAS 17, “Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura, toate riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlul de proprietate poate fi, sau nu, transferat, in cele din urma”. IAS furnizeaza unele exemple de indicatii care pot sugera clasificarea unui leasing ca fiind leasing financiar.

De exemplu, un vehicul are o durata de exploatare determinata de numarul de kilometrii parcursi. Valoarea justa a vehiculului este de 40.000 milioane lei. El parcurge, in mod obisnuit, 100.000 km inainte de a fi casat. Se ia in considerare un anumit aspect al contractului, si anume cumulul de km pentru care vehiculul a fost inchiriat de locatar, care este:

a. 30.000 km.

b. 50.000 km.

c. 75.000 km.

La punctele a) si b) se poate spune ca nu au fost transferate in mod substantial beneficiile. In cazul c), acest lucru este mai putin evident, dar se poate argumenta ca procentul de 75% poate fi considerat substantial.

Contractul mai prevede, de asemenea, ca in cazul a) avem un leasing financiar, iar in cazul c) un leasing operational. Aceste declaratii sunt nerelevante deoarece au doar forma legala si nu substanta economica.

Ambele contracte de la cazurile a) si b) au optiuni de cumparare exercitabile de catre locatar. Acest lucru pare sa satisfaca problema transferarii riscurilor si beneficiilor. Cazul a) stabileste un pret de 20.000 milioane lei, iar cazul b) un pret de 30 milioane lei. Este foarte probabil ca in cazul a) societatea sa achizitioneze activul la sfarsitul termenului de leasing, probabilitate neexistenta in cazul b). Cazul a) poate fi considerat un leasing financiar.

In fine, in cazul c), locatorul accepta sa repare, sa intretina si sa furnizeze un alt vehicul in cazul in care cel existent se va defecta. Locatorul are, de asemenea, dreptul ca in orice moment sa inlocuiasca activul cu unul similar, daca ofera indicatii stricte ca va face acest lucru. Acest lucru face mai putin probabila clasificarea cazului c) in categoria leasing–ului financiar.

Concluzia exemplului de mai sus este aceea ca toti termenii unui contract de leasing trebuie luati in considerare impreuna. Este, prin urmare, o problema de rationament profesional atat pentru administratorii locatarului, cat si pentru cei ai locatorului. Trebuie retinut ca este posibila contabilizarea operatiunii de leasing drept leasing operational de catre una din partile contractante, respectiv drept leasing financiar de cealalta parte contractanta.

Preview document

Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 1
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 2
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 3
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 4
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 5
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 6
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 7
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 8
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 9
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 10
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 11
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 12
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 13
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 14
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 15
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 16
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 17
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 18
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 19
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 20
Contabilitatea operațiunilor de leasing - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Operatiunilor de Leasing.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Operațiunilor de Leasing

I N T R O D U C E R E Prin această lucrare mi-am propus să analizez cât mai multe aspecte privind leasingul ca element de finanţare într-o...

Contabilitatea operațiunilor de leasing

Introducere Piaţa serviciilor financiare a parcurs în ultimii ani etape impunătoare, care se datorează în mare parte oportunităţilor oferite de...

Contabilitatea Leasingului în Cadrul Comerțului cu Autovehicule

CAPITOLUL I. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA DE LEASING LA S.C. AUTO ROMA S.R.L. 1.1 Istoricul operaţiunilor de leasing Rǎdăcinile...

IAS 17 - Leasing

Introducere IAS 17 se aplică operaţiunilor de leasing prin care o parte, denumită locator/finanţator, transmite pentru o perioadă determinată de...

Contabilitatea Impozitului pe Profit - IAS 12

INTRODUCERE Impozitul reprezintă cea mai veche şi cea mai importantă resursă financiară aflată la dispoziţia statului . 0 zicală devenită obicei...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Operațiunile de Leasing

OPERATIUNILE DE LEASING Din punct de vedere financiar, leasingul financiar este o alternativa de finantare din împrumuturi pe termen lung cu...

Contabilitatea operațiunilor de leasing

Leasingul reprezinta operatiunea prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Operațiunilor de Leasing

I N T R O D U C E R E Prin această lucrare mi-am propus să analizez cât mai multe aspecte privind leasingul ca element de finanţare într-o...

Contabilitatea operațiunilor de leasing

Introducere Piaţa serviciilor financiare a parcurs în ultimii ani etape impunătoare, care se datorează în mare parte oportunităţilor oferite de...

Contabilitatea Operatiunilor de Leasing Reflectate în Situatiile Financiare conform Standardului International de Contabilitate

INTRODUCERE În orice societate, economiile si investitiile au jucat un rol deosebit de important, atât la nivel macroeconomic cât si la nivelul...

Contabilitatea Operațiunilor de Leasing Financiar

Introducere Am ales această temă fiind cea mai apropiată de un domemeniul în care lucrez contabilitate şi am dorit să-mi aprofundez cumostinţele...

Sistem informațional privind contabilitatea și gestiunea leasingului

INTRODUCERE DE CE LEASING ? Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este acela...

Leasing Financiar și Operațional

CAPITOLUL I. REGLEMENTARI LEGALE ROMÂNESTI PRIVIND OPERATIUNILE DE LEASING SI SOCIETATILE DE LEASING Viata economica a secolului nostru se...

Tratamente Contabile privind Leasingul (IAS 17)

INTRODUCERE – DE CE LEASING ? Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este...

Contabilitatea Operațiunilor de Leasing

INTRODUCERE Unul din principalele motive pentru care leasingul este o alternativă financiara atât de populară în lume este acela care sintetizează...

Ai nevoie de altceva?