Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 65 în total
Cuvinte : 28984
Mărime: 137.96KB (arhivat)
Publicat de: Ccc L.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. ELEMENTE INTRODUCTIVE ... .2
  2. 1.1 Scurt istoric al contabilității ..2
  3. 1.2 Contabilitatea, limbaj de comunicare în lumea afacerilor .5
  4. 1.3 Informația contabilă: definire, calități, utilizatori ...8
  5. 1.4 Evidența economică: noțiuni, sarcini și cerințe .10
  6. 2. OBIECTUL DE STUDIU AL CONTABILITĂȚII ...15
  7. 2.1. Delimitări și concepții privind obiectul contabilității ..15
  8. 2.2. Sfera de acțiune a obiectului contabilității. Întreprinderea 18
  9. 2.3.Trăsăturile și conținutul obiectului contabilității ..21
  10. 2.4.Delimitări și caracteristici privind principalele elemente ale
  11. obiectului contabilității ..22
  12. 2.4.1. Patrimoniul economic și juridic - obiect al contabilității ..23
  13. 2.4.2. Rezultatele activității - obiect al reflectării contabile 28
  14. 2.4.3. Elemente extrapatrimoniale - obiect al contabilității ...30
  15. 3. ASPECTE FISCALE PRIVIND AMORTIZAREA IMOBILIZĂRILOR
  16. CORPORALE 31
  17. 3.1. Definirea amortizării . .31
  18. 3.2. Baza teoretică și caracterul știintific al amortizării 32
  19. 3.3. Corelatia dintre politica de investitii si politica de amortizare ..32
  20. 3.4. Corelatia dintre amortizare si autofinantare ...33
  21. 3.5. Evidenta financiar- contabila a imobilizarilor corporale ...33
  22. 3.6. Metode de amortizare ..34
  23. 3.7. Alte trasaturi legate de amortizare 34
  24. 3.8 Aspecte fiscale privind amortizarea ...38
  25. 4. STUDIU DE CAZ. Amortizarea imobilizarilor corporale la SC"Constructii si transport " SRL . . .45
  26. 5. CONCLUZII .. 55
  27. BIBLIOGRAFIE ... .61

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

ELEMENTE INTRODUCTIVE

1.1 Scurt istoric al contabilității

Apariția și evoluția contabilității, ca știință, domeniu al practicii, sistem de informare sau limbaj de comunicare în lumea afacerilor, este strâns legată de dezvoltarea omenirii în general și de progresul economico-social în special.

Contabiliatea are o istorie multiseculară, fiind considerată de marele poet Goethe ,,una dintre cele mai sublime creații ale spiritului omenesc, pe care fiecare bun gospdar ar trebui s-o folosească în gospodăria sa’’.

Domeniul de investigare al contabilității este deosebit de complex, fiind concretizat în obținerea de informații cu privire la utilități (valori de întrebuințare), resurse, evenimente și tranzacțiilor ce au avut loc în decursul unei perioade determinate.

Evoluția contabilității, a cunoscut,o linie acsendentă, trecând succesiv, de la simplu la complex, de la forme rudimentare la forme superioare delimitându-și astfel obiectul de studiu și metoda de cercetare față de celelalte științe ale omenirii.

Primele forme ale contabilității se confundă cu aparița colectivitățiilor umane, cu începuturile activității economice, când schimbările și tranzacțiile au cunoscut o asemenea amploare încât nu mai puteau fi memorate, necesitând consemnarea lor prin crestături pe pereții grotelor, pe oase sau piei de animale, pe copaci, pe tăblițe de lut, pe papirus sau alți suporți materiali.

Tehnica contabilă a cunoscut evoluții continue, de la simple însemnări s-a trecut la contabilitatea memorială, apoi la contabilitatea în partidă simplă și apoi la cea în pardită dublă.

Contabilitatea în partidă simplă se limita numai la înregistrarea raporturilor cu terțe persoane, cu referire la o anumită componentă de avere fără a avea un corespondent în alt element, care să arate originea sau proveniența. Astăzi contabilitatea în partidă simplă reflectă în principal încasările și plățile generate de tranzacțiile dintre agenții economici.

Contabilitatea în partidă dublă trateză simultan averea întreprinderii din două puncte de vedere:

-al existenței reale, ca valori de întrebuințare (utilități);

-al proprietății, provenienței, originii sau sursei (resurse);

Aceasta se realizează prin participarea a doi factori:

-contabilul - care ține evidența creanțelor, datoriilor și a rezultatelor actelor de comerț;

-casierul - care urmărește evoluția fluxurilor monetare ( încasări și plăți )

Cu toate că istoria menționează mai mulți gânditori care au contribuit la perfecționarea științei contabilității, considerăm ca părinte al contabilității, pe italianul Luca Paciolo. În anul 1494, Luca Paciolo, matematician renumit și prieten al lui Leonardo da Vinci, a publicat la Veneția (Italia) enciclopedia matematică: Summa di arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita.

În secțiunea X, capitolul IX al acestei lucrări, intitulat ,, Tractatus de computis et scripturis ’’ ( Tratat despre conturi și înregistrări ), Paciolo reprezintă principile fundamentale ale contabilității în pardidă dublă. Luca Paciolo prin lucrarea elaborată, a preluat și descris metodele ținerii registrelor și a socotelilor de le negustorii venețieni încercând și o primă definiție a contabilității ,, tot ceea ce după părerea negustorului îi aparține pe lume, precum și toate afacerile mari și mărunte în ordinea în care au avut loc’’.

Problemele abordate în tratatul de contabilitate al lui Luca Paciolo, au stat la baza lucrărilor de contabilitate ale autorilor din diferite țări ale Europei ( Italia, Franța, Anglia, Germania ).

În România apare în anul 1837, la Brașov, prima lucrare care tratează elementele și principiile contabilității în partidă dublă, ,, Pravila Komerțială’’, avându-l ca autor pe Emanoil Ion Nechifor. În anul 1873, apare la Iași, primul curs de contabilitate, intitulat ,, Curs de contabilitate în partidă dublă ’’, autorul fiind profesorul Theodor Ștefănescu. Tot la Iași, în anul 1901, apare lucrarea profesorului Constantin Petrescu intitulată ,, Contabilitate și administrație ’’. Câțiva ani mai târziu, la Brașov apare lucrarea porfesorului I.C.Panțu ,, Știința conturilor sau contabilitatea în partidă dublă’’, iar la Sibiu, lucrarea, ,, Studii de contabilitate ’’, a profesorului I.Lepădatu. Aceste lucrări de contabilitate cu caracter științific s-au constituit sub influeța occidentală, respectiv din literatura franceză, italiană și germană.

Un aport deosebit la dezvoltarea științei contabile, prin lucrările publicate, au avut-o profesorii: Spiridon Iacobescu, Ștefan Dumitrescu, Al. Sorescu, C.G.Dumitrescu, V.M.Ioachim, Dumitru Voina, Ion Evian, etc.

În perioada socialistă, s-a utilizat un sistem contabil monist, bazat pe contabilitatea de trezorerie.

După anul 1990, reforma economică a impus și reforma sistemului de contabilitate. Primul pas făcut în acest sens, a fost adoptarea Legii contabilității nr. 82/1991, care apus bazele introducerii unui nou sistem de contabilitate specific economiei de piață, capabil să acopere paleta de tranzacții și evenimente generate de acest sistem economic. Astfel începând cu anul 1994, s-a implicat un nou sistem contabil pentru agenții economici, iar începând u anul 1998, s-a introdus noul sistem contabil pentru societățiile bancare. Din anul 1999, s-a introdus un nou sistem contabil, pentru societățiile fără scop patrimonial. Toate aceste sisteme noi, sunt sisteme contabile dualiste, fiindu-le specifică contabilitatea de angajamente.

Rolul și importanța contabilității și a profesiei contabile, sunt recunoscute pe plan internațional, prin înființarea în anul 1973, a Comitetului pentru Standardele Internaționale de Contabilitate ( Internatoinal Accuorting Standarts Committee - IASC ), iar în anul 1977, a Federației Internaționale a Experților Contabili ( International Federal of Accountans - IFAC ).

În vederea armonizării contabilității din România cu Directiva a IV- a a Uniunii Europene și cu Standardele Internaționale de Contabilitate, în ultimii ani, pe lângă Legea contabilității nr.82/1991, modificată și republicată au adus schimbări semnificative dar și obiective noi privind contabilitatea mileniului trei două reglementări considerate adevărate standarde naționale.

-Ordinul Ministerului Finanțelor Publice ( OMFP ) nr.94/2001, prin care a fost aprobate Reglementările contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE și cu Standardele Internaționale de Contabilitate; obligatorii pentru întreprinderile care depășesc anumite limite ale cifrei de afaceri; total active și număr mediu de salariți;

-Ordinul M.F.P nr. 306/2002 prin care s-au aprobat Reglementăriile contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, aplicabile persoanelor juridice care îndeplinesc cel puțin două dintre criteriile de mărime, prezentate anterior.

Domeniul larg de investigare al contabilității, concretizat în obținerea de informații cu privire la: administrarea patrimoniului ( averii ) și relațiile între unitate și sistemele exterioare acesteia, nu are corespondent în altă disciplină științifică. Prin intermediul contabilității se realizează caracterizarea în etalon monetar ( bănesc ) a patrimoniului și a rezultatelor financiare ale activității desfășurate în decursul unei perioade determinate.

În decursul evoluției sale, contabilitatea a fost considerată: artă, știință și tehnică de gestiune.

Cei care au considerat contabilitatea ca o ,, artă ’’ , au pornit de la premisa potrivit căreia, aceasta nu ar avea la bază norme și principii care să facă posibilă folosirea ei de câtre oricine, motiv pentru care numai persoane înzestrate cu anumite însușiri pot realiza reprezentarea activității economice, cu ajutorul unor procedee cum sunt: documentarea, evaluarea, inventarierea, contul, bilanțul, balanța de verificare.

Alții au considerat contabilitatea, ,,știința conturilor’’ întrucât ne învață cum să stabilim conturile și cum să le organizăm, pentru încheierea socotelilor unei întreprinderi. Literatua de specialitate, atribuie contabilității calitatea de știință socială de gestiune deoarece are rolul de a consemna activități și fapte social-economice, legate de gestiunea averii și a afacerilor, furnizând informații unei sfere largi de utilizatori inluențând comportamentul acestora, determinând schimbări sociale și economice.

Bibliografie

1. Călin O. - Bazele contabilității , Editura Național, București, 2000

Ristea M.

2. Caciuc Leonora - Bazele contabilității, Editura Mirton, Timișoara, 2003

3. Colasse B. - Contabilitate Generală (traducere), Editura Moldova,

Iași, 1995

4. Demetrescu C.G. - Contabilitatea știință fundamentală și aplicativă, Editura

Puchiță V. Srisul Românesc, Craiova, 1979

Possler L.

Voica V.

5. Epuran M. - Teoria generală a contabilității, Editura Mirton,

Băbăiță Valeria Timișoara, 2000

6. Malciu Liliana - Cererea și oferta de informații contabile, Editura

Economică, București, 1998

7. Matiș D. - Contabilitatea operațiilor speciale, Editura Intelcredo,

Deva, 2003

8. Teaciuc M. - Bazele Contabilității, Editura Eurostampa, Timișoara

2000

- ** - Reglementările contabile simplificate, armonizate cu

Directivele europene, Ord. nr. 306/26.02.2002 al M.F.P.,

M.Of. nr. 279/25.04.2002

- ** - Reglementările contabile armonizate cu Directiva a IV-a

a Comunităților Economice Europene și cu Standardele

Intrenaționale de Contabilitate, Ord. nr. 94/29.01.2001

al M.F., M.Of. nr. 85/20.02.2001

.*** Legea contabilității nr, 82/2001 republicată în 2005, M.

Of. Nr. 48/2005

.*** OMFP 1752/2005 pentru aplicarea reglementărilor

contabile conforme cu Directivele Europene, M.Of.

1080 bis/2006

- ** Legea 571/2003 privind Codul Fiscal

Preview document

Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 1
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 2
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 3
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 4
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 5
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 6
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 7
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 8
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 9
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 10
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 11
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 12
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 13
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 14
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 15
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 16
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 17
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 18
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 19
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 20
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 21
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 22
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 23
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 24
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 25
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 26
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 27
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 28
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 29
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 30
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 31
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 32
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 33
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 34
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 35
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 36
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 37
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 38
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 39
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 40
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 41
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 42
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 43
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 44
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 45
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 46
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 47
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 48
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 49
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 50
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 51
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 52
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 53
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 54
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 55
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 56
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 57
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 58
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 59
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 60
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 61
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 62
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 63
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 64
Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea si fiscalitatea amortizarii imobilizarilor corporale.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și tratamente contabile privind evaluarea inițială și ulterioară a imobilizărilor corporale

Studiul imobilzărilor corporale în această lucrare acoperă aspecte conceptuale relevante (definiția, aria de aplicabilitate, recunoașterea și...

Amortizarea între contabilitate și fiscalitate

CAPITOLUL 1: STADIUL CUNOAŞTERII PRIVIND IMOBILIZĂRILE CORPORALE ŞI AMORTIZAREA LOR 1.1. Definiţii şi delimitări privind imobilizările şi...

Studiu de caz privind amortizarea imobilizărilor corporale la S.C. Atu SRL

Am ales această temă pentru că este de actualitate în contextul economico-social actual, în care modificările legislative legate de societăţile...

Politici Privind Valori Amortizabile și Metode de Amortizare

Definiţia amortizării şi formele amortizării IAS 16 “Imobilizări corporale” defineşte amortizarea ca fiind alocarea sistematică a valorii...

Figuri Proeminente ale Contabilității Românești

Tema abordată în prezenta lucrare pune în valoare marile figuri proeminente ale contabilităţii româneşti într-un demers sistematic al celor mai...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Aspecte contabile și fiscale privind reevaluarea imobilizărilor corporale

1. Consideraţii generale privind reevaluarea imobilizărilor corporale Reevaluarea imobilizărilor corporale se încadrează în regulile de evaluare...

Contabilitatea amortizărilor

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Ca forma principala a evidentei economice,contabilitatea are sarcini si functii specifice. Contabilitatea inregistreaza,...

Te-ar putea interesa și

Politici și tratamente contabile privind evaluarea inițială și ulterioară a imobilizărilor corporale

Studiul imobilzărilor corporale în această lucrare acoperă aspecte conceptuale relevante (definiția, aria de aplicabilitate, recunoașterea și...

Delimitări și Fundamentări Teoretice privind Imobilizările Corporale

1.1 Dualismul contabil Pentru a putea vorbi despre un dualism contabil consideram oportuna definirea notiunii de sistem contabil. Prin sistem...

Contabilitatea amortizării imobilizărilor corporale

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A CASEI DE ECONOMII ŞI CONSEMNAŢIUNI S. A. 1. 1. Scurt istoric a C. E. C. S. A. Casa de Depuneri şi...

Contabilitatea Imobilizărilor

CAPITOLUL .I.PREZENTAREA GENERALA A S.C. MEVA S.A 1.1.PREZENTAREA SOCIETĂŢII S.C.MEVA S.A. este aşezată în lundul drumului european E 70, pe...

Amortizarea - studiu privind calculul și contabilitatea amortizării - SC XYZ SA, Ploiești

CAPITOLUL I DELIMITĂRI ŞI FUNDAMENTĂRI TEORETICE PRIVIND AMORTIZAREA 1.1.CONCEPŢII PRIVIND AMORTIZAREA.ABORDAREA ECONOMICĂ A...

Calculul și Înregistrarea Amortizării Activelor Imobilizate la SC Turist Semenic

CAPITOLUL I ACTIVELE IMOBILIZATE ÎN SOCIETĂŢILE COMERCIALE 1.1 Definiţii Capitalurile unităţii patrimoniale pot fi plasate în bunuri şi valori...

Politici și Tratamente Contabile privind Evaluarea Inițială și Ulterioară a Imobilizărilor Corporale

INTRODUCERE In contextul actual al economiei de piata o unitate economica poate sa obtina rezultate deosebite in conditiile concurentei numai daca...

Tratamente contabile privind imobilizările corporale conform IAS 16 și reglementărilor naționale

Capitolul 1.Definiții si clasificări Activul este definit, în general, ca resursă controlată de entitate ca rezultat al unor evenimente trecute și...

Ai nevoie de altceva?