Contabilitatea TVA-ului

Proiect
8/10 (6 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 11110
Mărime: 47.11KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

NOTIUNEA DE IMPOZIT

Impozitul reprezinta o contributie baneasca obligatorie si cu titlu, nerambursabil, datorata, conform legii, bugetului de stat de catre persoanele fizice si persoanele juridice pentru veniturile pe care le obtin sau bunurile pe care le poseda .

Impozitul este o contributie baneasca în sensul ca, persoanele fizice si juridice sunt datoare sa participe dupa anumite criterii la formarea fondurilor generale de dezvoltare a societatii, necesare finantarii unor trebuinte social-economice în folosul întregii colectivitati .

Este o contributie obligatorie în sensul ca toate persoanele fizice si juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau care poseda un anumit gen de avere pentru care conform legii datoreaza impozit .

Impozitele sunt prelevari cu titlul nerambursabil în sensul ca odata facute in scopul formarii fondurilor generale ale societatii, ele sunt utilizate numai la finantarea unei actiuni si obiective necesare tuturor membrilor societatii si nu unor interese individuale si de grup .

Impozitele sunt datorate conform dispozitiilor legale, în sensul ca nici un impozit al statului nu se poate stabili si percepe, decât în ,,puterea unei legi’’.

Impozitele sunt datorate de catre persoanele fizice si persoanele juridice, în sensul ca reprezinta o modalitate de participare a acestora la constituirea fondurilor generale ale societatii.

Impozitul se datoreaza pentru veniturile realizate si bunurile detinute, în sensul ca subiectele impozabile datoreaza contributia numai în cazul când realizeaza veniturile prevazute de lege ca impozabile sau dobândesc sau poseda bunuri care, conform prevederilor legale sunt impozabile.

NOTIUNEA DE TAXA

Taxele (de timbru, de înregistrare, de administratie, de metrologie, etc.) reprezinta, alaturi de impozite, cea de-a doua categorie principala de venituri la bugetul de stat.

Taxele reprezinta , deci , plata serviciilor, lucrarilor si altor activitati ale unor organe sau institutii de stat . Taxele întrunesc majoritatea trasaturilor specifice impozitelor, si anume : caracter obligatoriu, titlu nerambursabil, urmarire în caz de neplata. Principalele deosebiri între taxa si celelalte impozite constau în faptul ca taxa se percepe numai de la cetatenii care solicita organelor publice respective îndeplinirea unor anumite prestatii sau servicii .

Subiectul platitor este precis determinat de momentul când acesta

solicita efectuarea unei activitati din partea unui organ sau în situatii de stat .

Taxele reprezinta o contributie de acoperire a cheltuielilor necesare serviciilor solicitate de diferite persoane , pe când impozitele se întrebuinteaza la acoperirea cheltuielilor generale ale societatii.

Taxele reprezinta plati facute de persoane fizice sau juridice pentru servicii sau lucrari efectuate in mod direct si imediat acestora de catre organe sau institutii de stat specializate .

Aceste trasaturi sunt consacrate si de legislatia în vigoare , referitoare la taxele de timbru, care prevede ca : taxele de timbru reprezinta plata serviciilor prestate sau lucrarilor efectuate de diferite organe sau institutii de stat care primesc, întocmesc sau elibereaza diferite acte, presteaza servicii ori rezolva diferite interese legitime ale partilor.

Preview document

Contabilitatea TVA-ului - Pagina 1
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 2
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 3
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 4
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 5
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 6
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 7
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 8
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 9
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 10
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 11
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 12
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 13
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 14
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 15
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 16
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 17
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 18
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 19
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 20
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 21
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 22
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 23
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 24
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 25
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 26
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 27
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 28
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 29
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 30
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 31
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 32
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 33
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 34
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 35
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 36
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 37
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 38
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 39
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 40
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 41
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 42
Contabilitatea TVA-ului - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea TVA-ului.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea TVA-ului

CAP.I – ASPECTE TEORETICE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI CONDUCEREA CONTABILITĂŢII ELEMENTELOR BILANŢIERE / PATRIMONIALE I. Introducere 1. Impozitele şi...

Contabilitatea TVA-ului

ASPECTE GENERALE PRIVIND CONTABILITATEA 1.1. Continutul, particularitatile si rolul contabilitatii În acceptiunea moderna, contabilitatea, rolul...

Contabilitatea Taxei pe Valoare Adăugată

INTRODUCERE Funcţia financiar-contabilã a unei firme cuprinde ansamblu activitãţilor prin care se asigurã resursele financiare necesare atingerii...

Taxa pe Valoarea Adăugată

CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA TAXA PE VALOAREA ADAUGATA 1.1 DEFINIŢIA ŞI CARACTERISTICILE TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ Taxa pe...

Contabilitate Publica - Monografie Contabila - Scoala Nr.7 Nicolae Tonitza

1.1. Denumirea entitatii publice si a activitatii pe care o desfasoara Aceasta monografie contabila a fost întocmita la Scoala Generala nr. 7...

Contabilitatea Salariilor

Cap. I ITRODUCERE 1.1 Piata Muncii , Cererea de munca si Salariul Piata muncii este spatiul economic in cadrul caruia se confrunta cererea de...

TVA - Alocare și Impact

INTRODUCERE Pentru a-si desfasura activitatile, statul are nevoie de venituri pe care si le asigura din impozite prelevate atat de la persoanele...

Contabilitatea și Controlul Fiscal privind Taxa pe Valoarea Adăugată

CAP. 1. CONSIDERAŢII GENERALE 1.1. Repere istorice După primul război mondial Franţa a trecut la impunerea indirectă (asupra cheltuielilor). La...

Ai nevoie de altceva?