Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2524
Mărime: 31.76KB (arhivat)
Publicat de: Ciprian Moldovan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Grabarovschi Liudmila
Chisinau, R. Moldova

Cuprins

  1. 1.Introducere ...3
  2. 2. Obiectivul standardului de contabilitate și aria de aplicabilitate al IAS 12 ”Impozitul pe profit” ..6
  3. 3. Stabilirea bazei de calcul a impozitului pe profit ...8
  4. 4. Plata impozitului pe profit ..9
  5. 5. Bibliogafie 11

Extras din proiect

1.Introducere

Impozitul reprezintă cea mai veche și cea mai importantă resursă financiară aflată la dispoziția statului . Impozitul are caracter universal ca o consecință a suveranității statului asupra contribuabilului, el fiind o instituție de drept publică fără de care nu se poate concepe existența statului, făcând parte organică din el.

Impozitul pe profitul societății este discutat aprins de mulți experți. Există păreri potrivit cărora acest impozit nu are nici o justificare economică, deoarece toate impozitele pe profitul societății vor deveni profituri ale indivizilor și obiect al impozitului pe venitul personal. Cu toate acestea, impozitul există în toate țările dezvoltate.

Impozitul pe profitul societății a fost și este foarte controversat, întreprinzătorii subliniind impactul său negativ asupra prețurilor, deoarece determină creșterea costului de producție, iar unii politicieni și economiști au sugerat chiar anularea lui.

Argumentele economice împotriva impozitului sunt foarte puternice, dar acesta are, totuși, numeroase „calități” subliniate de susținătorii săi.

Cu alte cuvinte, cel mai important rol al impozitelor se manifestă în sens financiar, ele constituind principalul mijloc de procurare a resurselor financiare publice necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice .

Referindu-se la rolul impozitelor, economistul francez , Pierre Lalumiere, declara faptul că impozitele pot fi folosite pentru “ a încuraja ( sub forma exonerării ) sau pentru a descuraja ( sub forma suprataxării ) o anumită activitate economică . Fără să înceteze de a fi un mijloc de acoperire a cheltuielilor publice , impozitul a devenit un mijloc de intervenție în domeniul economic și social “.

Impozitul pe profit este una din cele mai importante surse de venituri ale bugetului statului și poate reprezenta un instrument financiar deosebit de important prin intermediul căruia statul poate interveni în economie și poate influența activitatea agenților economici . Putem cert menționa că, impozitul pe profit deține un rol extrem de important atât în economia unei țări, precum și în activitatea agenților economici iar contabilitatea și analiza acestuia, precum și a rezultatelor financiare, reprezintă un studiu complex, în baza căruia pot fi elaborate decizii necesare în domeniul economic-financiar pentru ameliorarea situației nefavorabile și crearea unor activități noi cu facilități adăugate pentru activitatea de producție

Standardele Internaționale de Contabilitate constituie limbajul mondial de raportare financiară , dar pentru România, una dintre cele mai sensibile probleme legate de aplicarea Standardelor Internaționale de Contabilitate o reprezintă relația și legătura dintre contabilitate și fiscalitate, în condițiile deconectării principiilor contabile de regulile fiscale. Dar și în această situație exista o legatură între cele două, și anume impozitele amânate.

În lucrare se va particulariza prin alegerea unui Standard de reală importanță pentru raportarea financiară prin implicațiie acestuia atât în raportările unei firme cât și prin prisma implicațiilor fiscaleși anume Standardul Internațional de Contabilitate IAS 12 “Impozitul pe profit”.

IAS 12 “Impozitul pe profit” este standardul care analizează contabilitatea impozitului pe profit. Obiectivul standardului este de a prescrie tratamentul contabil pentru impozitele pe profit. Acest standard mai operează și cu recunoașterea creanțelor privind impozitul amânat rezultate din pierderile fiscale sau creditele fiscale nefolosite și cu prezentarea informațiilor referitoare la impozitul pe profit.

În acest Standard sunt folosiți următorii termeni cu înțelesuri specifice:

Profitul este surplusul obținut de o societate comercială atunci când venitul total pe care acesta îl obține din toate activitățile sale depășește cheltuielile necesare realizării acestor activități.

Rezultatul contabil este profitul net sau pierderea netă aferent unei perioade, înaintea deducerii cheltuielilor cu impozitul.

Rezultatul impozabil este profitul (pierderea fiscală) pe perioada exercițiului, determinat în concordanță cu regulile stabilite de autoritatea fiscală, pe baza cărora impozitul pe profit este plătibil (recuperabil).

Cheltuiala cu impozitul pe profit (venitul din impozitul pe profit) reprezintă valoarea globală inclusă în determinarea profitului net sau a pierderii nete pe perioada exercițiului în ceea ce privește impozitul curent și pe cel amânat.

Impozitul curent este valoarea impozitului pe profit plătibil (recuperabil) în raport cu profitul impozabil (pierderea fiscală) pentru o perioadă.

Impozitul pe profit amanat este acel impozit platibil/recuperabil in perioadele viitoare in legatura cu diferentele temporare impozabile/deductibile dintre valoarea contabila a unui activ sau a unei datorii si valoarea fiscala a acestora. Impozitele amanate se contabilizeaza pe seama unei cheltuieli sau a unui venit cu urmatoarele exceptii:

- Impozitul generat de un (o) eveniment (tranzactie) contabilizata direct in capitalurile proprii (fie in alte elemente de rezultat global, fie in alte elemente de capitaluri proprii)

- In contextual unei combinari de intreprinderi, impozitul afecteaza valoarea fondului comercial

Datorii privind impozitul amânat sunt reprezentate de valorile impozitului pe profit,

plătibile în perioadele contabile viitoare, în ceea ce privește diferențele temporare impozabile

Bibliografie

1. Ghid pentru ințelegerea și aplicarea IAS 12 : Impozitul pe profit , A.Morariu, I. Jianu, Ed. CECCAR 2004

2. http://www.lex.md/fisc/codfiscaltxtro.htm

3. http://contabilitate-primara.blogspot.com/2011/02/ias-12-impozitul-pe-profit.html

4. https://www.ifrs.org/issued-standards/list-of-standards/ias-12-income-taxes/

Preview document

Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 1
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 2
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 3
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 4
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 5
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 6
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 7
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 8
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 9
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 10
Conținutul și domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Continutul si domeniul de aplicare al IAS 21 - Impozite pe profit.docx

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Salariilor - SC Vel Group Distribution

ARGUMENT Activitatea unităţilor economice, concretizată în procesele de aprovizionare, producţie şi desfacere, determină raporturi...

IAS 40 - investiții imobiliare

Introducere Standardele internationale de contabilitate Istoricul elaborarii standardelor internationale de contabilitate incepe cu formarea, in...

Ias 2 - Stocuri

Standardul International de Contabilitate IAS2 1.1. Introducere Demersurile privind compatibilizarea sistemului contabil românesc cu cel mondial...

Impozitul pe Profit

1. Introducere 1.1 Obiectiv Acest standard prevede regimul contabil al impozitului pe profit; stabileşte principii şi oferă recomandări pentru...

IAS 12 - Impozitul pe Profit

I. IMPOZITUL PE PROFIT 1.1. Obiectiv Obiectivul acestui Standard este acela de a prescrie tratamentul contabil pentru impozitele pe profit....

Standardul internațional de contabilitate 38 imobilizări necorporale

IMOBILIZARI NECORPORALE IAS 38 Imobilizari necorporale a fost publicat de Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate în septembrie...

Standarde contabile în sectorul public

INTRODUCERE Ca efect al globalizării economice și al dezvoltării pieței de capital, ca urmare a intrarii Romaniei în Uniunea Europeană, s-a impus...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Te-ar putea interesa și

Coordonate ale politicii fiscal-bugetare în România, în perioada de tranziție

De-a lungul timpului, termenul de tranziţie a avut mai multe sensuri; iniţial acest termen s-a referit la mişcarea de trecere de la feudalism la...

Ai nevoie de altceva?