Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5142
Mărime: 40.31KB (arhivat)
Publicat de: Maria C.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lazarescu Ioana
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea Dunarea de Jos, Galati

Cuprins

  1. 1. APARIȚIA ȘI EVOLUȚIA AUDITULUI INTERN 3
  2. 2. DEFINIREA CONCEPTULUI DE AUDIT INTERN ..5
  3. 3. NECESITATEA ASIGURĂRII UNEI FUNCȚII DE AUDIT INTERN .8
  4. 4. SOLUȚII PENTRU ASIGURAREA FUNCȚIEI DE AUDIT INTERN 12
  5. 5. BIBLIOGRAFIE . 15

Extras din proiect

1. APARIȚIA ȘI EVOLUȚIA AUDITULUI INTERN

Termenul de audit provine din limba latină de la cuvântul audit-auditare, care are semnificația „a asculta”, dar despre audit se vorbește de pe vremea asirienilor, egiptenilor, din timpul domniei lui Carol cel Mare sau al lui Eduard I al Angliei. Activități de audit s-au realizat în decursul timpului și în România, dar purtau alte denumiri.

Utilizarea termenului de audit în accepțiunea folosită în prezent este relativ recentă și se plasează în perioada crizei economice din 1929 din Statele Unite ale Americii, când întreprinderile erau afectate de recesiune economică și trebuiau să plătească sume importante pentru auditorii externi care efectuau certificarea conturilor tuturor întreprinderilor cotate la bursă.

Marile întreprinderi americane foloseau deja serviciile oferite de Cabinete de Audit Extern, organisme independente care aveau misiunea de a verifica conturile și bilanțurile contabile și a certifica situațiile financiare finale. Pentru a-și îndeplini atribuțiile cabinetele de audit efectuau o serie de lucrări pregătitoare de specialitate, și anume: inventarierea patrimoniului, inspecția conturilor, verificarea soldurilor, diferite sondaje etc., care au crescut semnificativ costurile auditării. Întreprinderile au început să-și organizeze propriile Cabinete de Audit Intern, în special pentru reducerea cheltuielilor, prin preluarea efectuării lucrărilor pregătitoare din interiorul entității, iar pentru realizarea activității de certificare au apelat în continuare la Cabinete de Audit Extern, care aveau dreptul asupra unei supervizări a activității întreprinderilor. Pentru a se distinge între auditorii cabinetelor de audit extern și cei ai organizației supuse auditului, primii au fost numiți auditori externi, iar cei din urmă au fost numiți auditori interni, deoarece făceau parte din întreprindere.

Rolul și necesitatea auditorilor interni a crescut continuu și a fost unanim acceptat, motiv pentru care aceștia au simțit nevoia de a se organiza și de a-și standardiza activitățile practice. Astfel, în anul 1941, s-a creat în Orlando, Florida, SUA, Institutul Auditorilor Interni - I.I.A.1 , care a fost recunoscut internațional. Ulterior, a aderat Marea Britanie, iar în 1951 Suedia, Norvegia, Danemarca și alte state. În prezent, la acest institut s-au afiliat peste 90 de institute naționale ale auditorilor interni și membri din peste 120 țări, în urma obținerii calității de C.I.A. - Auditor Intern Certificat, acordată de I.I.A., pe baza unor examene profesionale.

Funcția de audit intern s-a instituit în Anglia și Franța la începutul anilor ’ 60, fiind puternic marcată de originile sale de control financiar-contabil. Abia după anii ’80 - ’90 funcția de audit intern începe să se contureze în activitatea entităților, iar evoluția ei continuă și în prezent.

În România, auditul intern a fost adoptat ca un termen la modă în domeniul controlului financiar, însă cu timpul s-a reușit decantarea conceptelor de control intern și audit intern. În prezent, există o problemă cu înțelegerea sistemului de control intern, care fiind obiect al auditului intern, înglobează toate activitățile de control intern realizate în interiorul unei entități și riscurile asociate acestora.

Scopul inițial al Institutului Auditorilor Interni - I.I.A. a fost acela de standardizare a activității de audit intern, plecând de la definirea conceptelor, stabilirea obiectivelor și continuând cu organizarea și exercitarea acestuia. În timp, a avut loc o deplasare a obiectivelor auditului intern, respectiv de la furnizarea de informații pentru manager, spre o colaborare cu auditul extern, căruia îi asigură o materie primă prelucrată, devenind totodată o activitate de sine stătătoare.

Începând din 1950, I.I.A. a emis norme proprii de audit intern, diferite de cele ale auditului extern. În timp, acestea s-au generalizat și din 1970 au devenit standarde de audit intern, care sunt într-oo permanentă mișcare datorită evoluției societății ce se confruntă mereu cu noi provocări.

2. DEFINIREA CONCEPTULUI DE AUDIT INTERN

Funcția de audit intern a cunoscut transformări succesive până la stabilizarea definirii conceptului. Aceste abordări progresive au scos în evidență o serie de elemente, care trebuie reținute pentru conturarea cadrului în care se înscrie auditul intern.

Din analiza evoluției funcției auditului intern, până în prezent, putem aprecia următoarele elemente de implicare în viața entității auditate, și anume:

- consiliere acordată managerului;

- ajutorul acordat salariaților, fără a-i judeca;

- independență și obiectivitate totală a auditorilor.

a) Consiliere acordată managerului: Auditul intern reprezintă o funcție de asistență a managerului, pentru a-i permite să-și administreze mai bine activitățile. Componenta de asistență, de consiliere atașată auditului intern îl distinge categoric de orice acțiune de control sau inspecție și este unanim recunoscută ca având tendințe de evoluție în continuare. Auditul intern este aproape de fiecare responsabil, precum agentul fiscal care consiliază și rezolvă problemele legate de impozite si taxe. Responsabilul, managerul este consiliat de auditorul intern pentru a găsi soluții de rezolvare a problemelor sale, într-o cu totul altă manieră, în sensul că prin dispozițiile luate să asigure un control mai bun al activităților, programelor și acțiunilor sale.

Profesionalismul auditorului intern este arta și maniera de a emite o judecată de valoare asupra instrumentelor și tehnicilor folosite, cum ar fi: reguli, proceduri, instrucțiuni, sisteme informatice, tipuri de organizare ș.a., care reprezintă ansamblul activităților de control utilizate de managerul instituției sau responsabilul unui loc de muncă, recunoscut de specialiști drept control intern.

Rolul auditorului intern este acela de a asista managerul pentru abordările practice succesive deja elaborate și prin analiza ansamblului să contribuie la îmbunătățirea sistemului de control intern și a muncii cu mai multă securitate și eficacitate.

În consecință, se acceptă unanim că auditorul intern consiliază, asistă, recomandă, dar nu decide, obligația lui fiind de a reprezenta un mijloc care să contribuie la îmbunătățirea controlului pe care fiecare manager îl are asupra activităților sale și a celor în coordonare, în vederea atingerii obiectivelor controlului intern.

Pentru realizarea acestor atribuții auditorul intern dispune de o serie de atuuri față de management, și anume:

- standarde profesionale internaționale;

- buna practică recunoscută în domeniu, care îi dă autoritate;

- tehnici și instrumente, care-i garantează eficacitatea;

- independența de spirit, care îi asigură autonomia să conceapă ipoteze și să formuleze recomandări;

- cercetarea și gândirea lui este detașată de constrângerile și obligațiile unei activități permanente de gestionare zilnică a unui serviciu;

Bibliografie

1. Auditul intern, autor M.Ghita, Editura Economica, Bucuresti, 2004, ISBN 973-709-051-9.

2. Audit intern, autori Marcel Ghiță, Sorin Briciu și colaboratorii, Editura ULISE, Alba Iulia, 2005, ISBN 973-87453-1-4

3. Auditul intern în sistemul public, autori Marcel Ghiță, Mihai Sprânceană, Editura Tribuna Economică, București, 2006

4. HOTĂRÂRE Nr. 1183 din 4 decembrie 2012 pentru aprobarea Normelor privind sistemul de cooperare pentru asigurarea funcției de audit public intern

5. Raportul anual al activitatii de audit intern in sectorul public, realizat de UCAAPI, in 2007 - www.mfinante.ro.

Preview document

Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 1
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 2
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 3
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 4
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 5
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 6
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 7
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 8
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 9
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 10
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 11
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 12
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 13
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 14
Cooperarea pentru asigurarea funcției de audit intern - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Cooperarea pentru asigurarea functiei de audit intern.docx

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Strategia instituției prefectului - Județul Gorj privind implementarea managementului calității

INTRODUCERE Actualitatea temei: Consolidarea instituţională este un proces complex de întărire, adaptare la schimbări şi diversificare a...

Guvernanța corporativă

În literatura de specialitate, guvernanța corporativă cuprinde ansamblul de reguli și principii după care funcționează o întreprindere, modul de...

Auditul intern al unei instituții publice

Introducere Auditul intern este o profesie, o profesie care s-a conturat de-a lungul anilor, incercând sa raspundã mereu necesitaţilor in continuã...

Relația dintre auditul intern și auditul extern

Analizând evoluţia procesului de audit intern, de la începuturile sale şi până în prezent, am se poate observa cu uşurinţă că funcţia de audit...

Misiune de audit intern privind prezența, învoirile și concediile în cadrul primăriei X

Procedura - P01: Ordinul de serviciu Primăria X (Entitate Publică) Compartimentul Audit Public Intern Nr. 3449 / 31.01.2016 ORDIN DE SERVICIU...

Modernizarea Serviciilor Ambulatorii din Cadrul Spitalului Municipal Pașcani

Rezumatul propunerii de proiect Formularea problemei Asociaţia O nouă şansă la viaţă, asociaţie de dezvoltare intercomunitară, a implementat un...

Obiectivele activității de audit public intern

1.OBIECTIVELE ŞI SFERA DE ACTIVITATE A AUDITULUI INTERN Auditul intern este o funcţie a organizaţiei al cărei rol şi importanţă depind în mare...

Audit Intern

1.Origini si evolutie S-a spus deja totul despre AUDIT în general şi despre AUDIT INTERN în particular pentru a explica orginea şi dezvoltarea...

Ai nevoie de altceva?