De la contul de profit și pierdere la rezultatul global

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 9343
Mărime: 41.14KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Contabilitatea - limbaj al afacerilor 1
  2. Informatia – element vital in afaceri 1
  3. Standardizarea contabilitatii firmelor la nivel mondial 3
  4. Situatiile financiare si caracteristicile calitative ale informatiei contabile 5
  5. Contul de profit si pierdere 7
  6. Continutul Contului de profit si pierdere 8
  7. Prezentarea informatiilor in contul de profit si pierdere.10
  8. Situatia rezultatului global.17
  9. Continutul si structura situatiei rezultatului global.18
  10. Structura ilustrativa a situatiei rezultatului global.20
  11. Performanta globala.21
  12. Rolul si importanta situatiilor financiare.21

Extras din proiect

1. Informatia – element vital in afaceri

Din antichitate ne-au parvenit diferite liste de cheltuieli sau de provizii, fara ca ele sa fie componente ale unui sistem contabil articulat. In Evul Mediu, dezvoltarea comertului in oraselele – state italiene a condus la aparitia unui sistem complex de evidenta, si anume contabilitatea in partida dubla. In 1494, calugarul franciscan Luca Paciolo a publicat un tratat de matematica – Summa de Arithmetica, Geometria, Proportione et Proprotionalita – care cuprindea si o descriere a practicilor negustorului venetian al epocii, intre care si cea a contabilitatii in partida dubla. Paciolo nu a pretins ca a inventat contabilitatea in partida dubla, dar aceasta parte a cartii sale a fost tradusa in multe limbi, contabilitatea in partida dubla fiind denumita “metoda italiana”. De aceea, o mare parte a vocabularului contabil provine din limba italiana, de exemplu: casa, banca, capital, jurnal, cont, debit, credit, bilant etc.

Profesiunea contabila liberala s-a dezvoltat mult mai tarziu, in secolul al XVIII – lea, o data cu crearea primului corp al contabililor in Marea Britanie (Institutul Scotian al Contabililor Autorizati, in 1854). Tehnica partidei duble s-a schimbat nesemnificativ de-a lungul timpului; s-a modificat, in schimb, perspectiva asupra obiectului, scopului si continutului raportarilor contabile. De la simpla evidenta a averii negustorului si a afacerilor lui, prin implicatiile sale sociale, contabilitatea s-a transformat intr-un sistem informational care afecteaza distributia resurselor la nivelul unei intregi economii.

Chiar inainte de a exista un sistem teoretic care sa-i precizeze rolul in mod formal, informatia a fost motorul dezvoltarii, astfel incat cunostintele noi se cladesc pe suportul celor existente. Multimea de date noi este filtrata, prelucrata cu un aparataj conceptual specific fiecarei discipline stiintifice, obtinandu-se produsul: informatia.

Prin analiza si interpretarea informatiei se iau deciziile referitoare la actiunile viitoare sau la evaluarea actiunilor anterioare. Contabilitatea este si ea o disciplina informationala. Contabilitatea studiaza efectele tranzactiilor economice si ale altor evenimente asupra situatiei economice si financiare, precum si asupra performantei unei entitati contabile, in scopul informarii utilizatorilor interni si externi. Prin limbajul sau, prin sistemul propriu de concepte si proceduri, contabilitatea este singura disciplina care poate furniza informatii financiare despre o organizatie. Aceste informatii formeaza baza pentru evaluarea organizatiei de catre un ansamblu de utilizatori din interiorul si din exteriorul organizatiei.

Analiza situatiilor financiare presupune studiul relatiei dintre informatiile cuprinse in aceste documente, la un moment dat si tendinta evolutiei acestora, intr-un anumit interval de timp. Scopul principal al analizei situatiilor financiare este acela de a obtine o imagine pertinenta a situatiei interne a intreprinderilor, reflectata concentrat in nivelul rentabilitatii, eficientei si riscului, informatii care permit apoi selectarea deciziilor optime de investitii. Prin analiza financiara se elaboreaza previziuni cu privire la evolutia viitoare a subiectului analizat si se poate diagnostica starea financiara a intreprinderii. Analiza financiara permite, de asemenea, evaluarea echipei manageriale. Mai presus de toate, insa, analiza financiara reduce numarul deciziilor bazate pe intuitie si subiectivism, ingustand substantial inevitabilele manifestari ale incertitudinii.

Contabilitatea financiara are ca obiect inregistrarea tuturor operatiilor si tranzactiilor care afecteaza patrimoniul agentilor economici, masurarea variatiilor la care acesta este supus, calcularea si explicarea rezultatelor financiare, intocmirea situatiei financiare de sinteza, documente care trebuie sa asigure mediului exterior imaginea fidela si retrospectiva a situatiei intreprinderii.

Reflectand relatiile de schimb ale intreprinderii cu mediul exterior, contabilitatea financiara trebuie organizata pe baza de norme unitare pentru a asigura informatiile necesare tuturor utilizatorilor cum sunt clientii, furnizorii, asociatii, bancile, statul, si sa permita comparabilitatea indicatorilor gestiunii economico-financiare intre diferite unitati.

Pentru relatia cu statul contabilitatea financiara costituie suportul pe baza caruia se evalueaza si se stabilesc obligatiile financiare si sarcinile sociale.

Relatiile delimitate si evidentiate in contabilitate au, o determinare obiectiva, iar faptul ca ele apar la intersectia intreprinderii cu tertii sunt divulgabile integral. Pornind de la aceasta stare, contabilitatea este publica, dar si , standardizata, adica se bazeaza pe norme privind productia, prezentarea si utilizarea informatiilor contabile.

Contabilitatea isi aduce o contributie deosebita in stiinta si practica economica, deoarece, prin intregul sau continut, imbina armonios teoria abstracta cu realitatea fenomenelor studiate. Prin mecanismul sistemului de conturi, contabilitatea furnizeaza un sistem de informatii corelat si verificat si, promoveaza rigurozitate si exactitate in reflectarea fenomenelor economico-financiare.

Adoptarea unor decizii corecte, care sa corespunda pe deplin realitatii si sa contribuie la rezolvarea problemelor multiple si complexe ce pot aparea in activitatea economico-financiara, este dependenta de calitatea si cantitatea informatiilor furnizate prin intermediul sistemului informational

economic. Toate masurile intreprinse in vederea perfectionarii sistemului informational economic au contribuit in egala masura si la perfectionarea contabilitatii.

In cadrul sistemului informational economic, informatiile furnizate de subsistemul informational contabil detin un rol deosebit de important, deoarece, prin continutul sau, informatia contabila este exacta, completa si neintrerupta, ea caracterizand dimensiunea si fluxurile valorice care iau nastere in cadrul procesului reproductiei sociale si prin intermediul carora se exercita functia financiar-contabila a intreprinderii.

Contabilitatea este vazuta ca “limbajul afacerilor” , altfel spus o activitate de comunicare care are drept scop prezentarea unei imagini fidele asupra situatiei financiare,a modificarilor situatiei financiare si a performantelor unei organizatii, in vederea fundamentarii deciziilor unei game largi de utilizatori.Desi gama de obiective ale contabilitatii in general si ale contabilitatii financiare in special este foarte diversa, nu se poate neglija faptul ca produsele finale ale oricarui sistem contabil sunt documentele desinteza, iar oferta de informatii furnizate de aceste documente depinde de utilizatori si, respectiv, de necesitatile lor informationale. Pentru a putea satisface cerintele informationale ale analizei financiare, contabilitatea a fost confruntata cu necesitatea elaborarii unui procedeu propriu de generalizare si sintetizare a datelor siinformatiilor, ceea ce a implicat crearea unui instrument corespunzator, si anume bilantul contabil.

Preview document

De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 1
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 2
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 3
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 4
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 5
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 6
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 7
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 8
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 9
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 10
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 11
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 12
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 13
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 14
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 15
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 16
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 17
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 18
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 19
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 20
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 21
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 22
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 23
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 24
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 25
De la contul de profit și pierdere la rezultatul global - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • De la Contul de Profit si Pierdere la Rezultatul Global.doc

Alții au mai descărcat și

Contul de profit și pierdere - sursă de analiză a SC Petroproject SA

Introducere Obiectivul acestei lucrări este de a propune ca instrument, pentru satisfacerea nevoilor proprii de informare şi fundamentarea...

Politici și tratamente contabile privind evaluarea inițială și ulterioară a imobilizărilor corporale - IAS 16

INTRODUCERE În condiţiile unei economii de piaţă, afacerile dezvoltă obiectul unei tranzacţii comerciale, astfel punându-se problema stabilirii...

Diagnosticul financiar pe bază contului de profit și pierdere

CAPITOLUL I : Fundamentări teoretice privind rezultatul contabil 1.1. Definirea şi formele rezultatului contabil Poziţionarea conceptului de...

Studiu privind organizarea contabilității de gestiune în producție

Introducere Am optat în alegerea acestei teme cu scopul de a mă perfecţiona în domeniul teoriei şi metodologiei de aplicare a contabilităţii de...

Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară

1. Generalitati (definitie,importanta) Bilantul contabil este considerat documentul ce descrie pozitia unei inteprinderi la un moment dat,indicand...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Elemente legate de analiza situațiilor financiare modificate

Situatiile financiare anuale au un rol esential in cadrul sistemului informational economic, fiind sursa principala de informatii pentru manageri....

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Te-ar putea interesa și

Analiza rentabilității întreprinderii pe baza ratelor de rentabilitate la societatea comercială Sicomed S.A. București

I 1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND RENTABILITATEA Rentabilitatea reprezinta caracteristica unei societati comerciale de a obtine un venit mai mare...

Analiza rezultatelor la SC Temporis SRL

CAPITOLUL I 1. Bilantul contabil – sursa de informatii a analizei economico-financiare 1.1.Teorii privind bilantul Modelul “bilant contabil”,...

Analiza potențialului financiar al S.C. Dobrogea S.A.

În anul 1961 prin H.C.M. nr. 376 a luat fiinţă Intreprinderea de Morărit şi Panificaţie“Dobrogea”, odată cu punerea în funcţiune a: -morii de grâu...

Contabilitatea rezultatului exercițiului și a repartizării acestuia la SC Euroconf SA

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA SOCIETĂŢII 1.1 SCURT ISTORIC Societatea comercială „Euroconf” S.A. Sibiu s-a constituit în anul 1991, prin preluarea...

Evaluarea întreprinderii SC Mechel SA Târgoviște

I. Definirea problemei 1. Prezentarea generala a societatii S.C. MECHEL TARGOVISTE S.A. 1.1. Scrut istoric Aceasta societate a fost infiintata...

Analiza economico financiară la SC Agrana România SA Buzău

INTRODUCERE Motto: “Nu cauta sa mearga lumea dupa voia ta, ci îndreapta voia ta dupa mersul lumii. Si va iesi bine”.( Epictet) Stiinta a...

Analiza Echilibrului Economico-financiar

CAPITOLUL 1- STADIUL CUNOASTERII 1.1Abordări conceptuale Într-o manieră generală, echilibrul exprimă ideea de armonie între diferitele elemente...

Diagnosticul performanțelor, riscurilor și poziției financiare pe baza situațiilor de raportare financiară

CAPITOLUL 1 DIAGNOSTICUL PERFORMANŢELOR ŞI RISCURILOR PE BAZA CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE Analiza economico-financiară este un instrument...

Ai nevoie de altceva?