Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4629
Mărime: 774.52KB (arhivat)
Publicat de: Panagachie Marin
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE MASTER: CONTABILITATE AUDIT SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Extras din proiect

Mediul economic general

Caracterizare generala

Dupa anul 1990 concurenta pe piata de autoturisme în România s-a dezvoltat continuu, ajungând ca în 2006 sa fie înlaturata orice îngradire a concurentei prin liberalizarea pietei de autoturisme în vederea integrarii tarii noastre în Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Prin aceasta liberalizare orice agent economic care poate îndeplini conditiile impuse de un producator de autoturisme poate deveni importator, deci a fost eliminata exclusivitatea existenta pâna la 1 ianuarie 2006 de importatorii diferitelor marci de autoturisme. Tot ca urmare a acestei liberalizari un agent economic îsi poate face service fara a fi conditionat de detinerea unui showroom, cum era pâna în momentul liberalizarii pietei auto, când exista un contract-service si vânzare, dar trebuie sa îndeplinesti 100% conditiile impuse de producator. Astfel , in Romania, in prezent exista aproximativ 50 de marci de autoturisme.

O buna cunoastere a pietei actorilor domeniului autoturismelor este conditionata de studierea atât a cererii, cât si a ofertei de marfuri. Acest deziderat reprezinta singura alternativa pentru dobândirea unui flux continuu de informatii menite sa fundamenteze deciziile manageriale.

O strategie de piata adecvata este aceea conform careia întreprinderea face o selectie corecta a segmentelor spre care îsi concentreaza eforturile de marketing, carora li se adreseaza cu produsul (în cazul nostru autoturismul) potrivit, pe care-l ofera în cel mai potrivit loc, la pretul potrivit si însotit de o promovare corespunzatoare, urmarind sa-si realizeze astfel obiectivele stabilite pentru o anumita perioada. Se apreciaza, ca formularea strategiei de piata reprezinta punctul central al programarii de marketing.

Drumul întreprinderii spre realizarea obiectivelor stabilite, traiectoria în timp a acesteia poate fi caracterizata printr-un ansamblu de elemente definind relatia dintre produsele si pietele actuale si cele de viitor ale întreprinderii, care este alcatuit din patru componente strategice: sfera de produse si de piete (actuale sau noi) spre care întreprinderea se angajeaza sa-si concentreze eforturile; vectorul de crestere, strâns legata de prima, indica directia în care întreprinderea se dezvolta în corelatie cu actuala situatie a produselor si pietelor sale; avantajul diferential (competitiv), prin care se identifica acele elemente ale pietelor si produselor întreprinderii care îi vor asigura o puternica pozitie competitiva si sinergia întreprinderii, reprezinta procesul de actiune concertata a mai multor factori, proces care genereaza un efect total mai mare decât suma efectelor individuale ale fiecarui factor considerat independent .

După cum spune Bill Bowman, Deputy Senior Partner la KPMG în Romania: „Într-un mediu economic turbulent si cu un viitor nesigur, piaţa auto din România a profitat de oportunităţi pentru a se remarca între cele 27 de ţări ale Uniunii Europene”. La nivel european, producătorul Dacia din România a devenit unul dintre jucătorii de vârf din perspectiva vânzărilor în ianuarie 2011, cu o creştere de 19% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Dacia se situează pe locul trei, precedată doar de producătorul japonez Mitsubishi cu o creştere de 43% şi de Alfa Romeo din Italia cu o creştere a vânzărilor de 39% comparativ cu ianuarie 2010. Aceste rezultate confirma poziţionarea producătorului român printre producătorii auto cu cea mai rapidă dezvoltare pe piaţa UE.

Bowman a adăugat ca piaţa naţională pare să fi găsit un antidot pentru recesiune, înregistrând o creştere de 24,8% la înmatriculările de maşini noi in prima luna a anului 2011 comparativ cu ianuarie 2010, conform informaţiilor furnizate de Asociaţia Europeana a Producătorilor de Automobile (ACEA).

La nivel naţional, Dacia a rămas lider pe piaţă, triplându-şi numărul de unităţi vândute fata de cel mai apropiat competitor in ianuarie 2011, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

Avand in vedere valul de criza economica pe care il traverseaza tara noastra, piata autoturismelor inregistreaza scaderi considerabile, astfel importul de masini second-hand este favorizatat in detriemntul celor noi. S-a incercat o mentinere a pietei prin innoirea parcurilor auto, insa programul „Rabla” nu a dat rezultatele asteptate de catre autoritati.

Astfel, piata autoturismelor din Romania este influentata de urmatorii factori:

- Factori politici: masurile de austeritate adoptate de catre Guvern ( taxele mari de prima inmatriculare, impozite, cresterea accizelor pentru combustibil );

Istoria zbuciumata a taxei de prima inmatriculare, pe scurt:

- ianuarie 2007: Intra in vigoare taxa de prima inmatriculare.

- aprilie 2008: Guvernul aproba o noua varianta a taxei la care cuantumul crestea pentru masinile noi si scadea pentru cele SH.

- noiembrie 2008: Presedintele Basescu propune, in cursul unei vizite la Dacia, ca masinile noi sa fie scutite de taxa auto. In aceeasi luna, Guvernul a aprobat exceptarea (pana la final de 2009) de la plata taxei a masinilor noi Euro 4 cu motor de sub 2000 cmc.

- februarie 2009: Intra in vigoare o noua varianta a taxei la care scade cu circa o treime cuantumul pentru masinile second-hand.

- februarie 2010: Si pentru masinile noi Euro 4 cu motoare de 2000 cmc se plateste taxa, exceptarea ia sfarsit dupa ce Comisia a respins cererea Romaniei care voia prelungirea scutirii pana la jumatatea anului.

In 2011 taxa de poluare auto a fost majorata, in medie cu 45-50% fata de nivelul anterior, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehiculele poluante intr-un grad mai ridicat, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.

- aprilie 2011: Curtea de Justitie a UE decide ca taxa auto este discriminatorie, iar Guvernul este obligat sa o modifice.

- mai 2011: Autoritatile spun ca vor modifica taxa dar vin si cu o noutate neasteptata: si masinile inscrise in tara inainte de 2007 vor plati taxa, la revanzare.

Preview document

Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 1
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 2
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 3
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 4
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 5
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 6
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 7
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 8
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 9
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 10
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 11
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 12
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 13
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 14
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 15
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 16
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 17
Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Diagnostic Strategic - Indutria Automobilelor.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?