Doctrina si deontologie contabila

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Doctrina si deontologie contabila.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lector univ. dr. Socoliuc Marian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1.Etica și profesia contabilă 3
2.Principiile fundamentale ale eticei și conduitei contabile 4
3.Studiu de caz. Nerespectarea Codului Etic Național al Profesioniștilor Contabili 6
3.1 Exemplul nr.1 6
3.2 Exemplul nr.2 7
3.3 Exemplul nr.3 7
Concluzii 8
Bibliografie 9

Extras din document

1.Etica și profesia contabilă

Profesia contabilă este definită ca fiind totalitatea activităților care presupun cunoștințe in domeniul contabilității, a specialiștilor care le efectuează, precum și organismele lor profesionale.

Majoritatea organizațiilor profesionale dispun de un cod etic elaborat în timp. Un cod de conduită etică profesională se elaborează în vedere încurajării unui comportament profesionist ideal, realist și aplicabil. Cu toate că prevederile codurilor etice diferă în funcție de profesie, acestea au în comun un aspect important, și anume necesitatea ca membrii profesiei respective să aibă atitudine morală și profesionistă, superioară celei impuse prin actele normative legale.

Codul de etica profesională este cel ce consemnează existența unui grup de profesioniști, cu interesul de a impune standarde de comportament, pentru a se putea elimina persoane sau deprinderi ce ii afectează negativ imaginea.

Codul Etic National, emis de către CECCAR în conformitate cu Codul Etic Internațional emis de organismul mondial al contabililor IFAC (Federația Internațională a Contabililor), stă la baza cerințelor de etică ale profesioniștilor contabili.

Codul Etic Național al profesioniștilor contabili din România stabilește norme de conduită și formulează principii ce trebuie respectate, în vederea realizării obiectivelor comune. Contabilii din România acționează sub forma a diferite entități și ramuri ale economiei naționale ca liber profesioniști sau ca angajați, dar respectând scopul de baza al Codului.

Acestui cod trebuie să i se supună orice profesionist contabil ce este membru CECCAR. Însă, unui proaspăt licențiat în studii economice nu îi este impus să se conformeze acestui cod, precum membrilor CECCAR, deoarece, profesioniștii contabili sunt reprezentați de experții contabili și contabilii autorizați membrii CECEAR.

2.Principiile fundamentale ale eticei și conduitei contabile

O caracteristică distinctivă a profesiei contabile este asumarea responsabilității de a acționa în interesul public. Prin urmare, responsabilitatea profesionistului contabil nu se limitează exclusiv la satisfacerea nevoilor unui client sau ale unui angajator individual. Acționând în interesul public, un profesionist contabil trebuie să respecte prezentul Cod și să se conformeze acestuia.

Se impune ca fiecare membru al Corpului să facă efortul necesar dezvoltării acestor calități și îndeosebit:

- să își dezvolte necontenit cultura, nu numai cea profe sio nală, dar și cunoștințele de cultură generală, singurele capabile să îi întărească discernământul;

- să acorde fiecărei tranzacții și situații examinate toată atenția și timpul necesar pentru a-și fundamenta o opinie personală înainte de a face propuneri;

- să își exprime opinia fără nicio reținere față de dorința, chiar ascunsă, a celui care îl consultă și să se pronunțe cu sinceritate, fără ocolișuri, exprimându-și, dacă este nevoie, rezervele necesare asupra valo rii ipotezelor și concluziilor formulate;

- să nu dea niciodată ocazia de a se afla în situația de a nu putea să își exercite libertatea de gândire sau de a fi supus îngrădirii îndatoririlor sale;

- să considere că independența sa trebuie să își găsească manifestarea deplină în exercitarea profesiei și în protejarea ei, cu respectarea integrală a dispozițiilor legale și a regulilor stabilite de Corp.

Fisiere in arhiva (1):

  • Doctrina si deontologie contabila.docx

Bibliografie

1. Socoliuc, M., Note de curs- Doctrină și Deontologie Contabilă
2. Codul Etic Național al Profesioniștilor Contabili
3. Toma, M., Potdevin, J., Elemente de doctrină și deontologie a profesiei contabile, Ed. CECCAR, București, 2008
4. Toma, M., Cristea, H., Doctrină și deontologie în profesia contabilă din România-ghid de pregătire pentru stagiari, Ed. CECCAR, București, 2001
5. http://www.coduricaen.ro/ accesat la data de 16.01.2020
6. https://www.academia.edu/25346521/Problema_privind_nerespectarea_Codului_Etic_Contabil._Studiu_de_caz?fbclid=IwAR3PVCbvTNdvERREGiZmLlfiD9PPFHv22P1IkZitWMnTY1Dsq4MN2ARjpBI accesat la data de 15.01.2020