Economia și Gestiunea Întreprinderii

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 8775
Mărime: 46.77KB (arhivat)
Cost: 9 puncte
UNIVERSITATEA PITESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI ADMINISTRATIVE

Extras din document

În conformitate cu prevederile Legilor nr.15/1990 si 31/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, H.G.R. nr.193/22.03.1992 a consfintit înfiintarea societatii comerciale „PROSPECTIUNI” S.A. prin preluarea integrala a patrimoniului fostei întreprinderi de prospectiuni geologice si geofizice din Bucuresti. Capitalul social actual este de 1970,8 mil. lei, iar valoarea patrimoniului net (la sfârsitul lunii martie 1993) este de 2.520 mil. lei.

Istoria acestei întreprinderi se confunda practic cu istoria cercetarii geologice din România.

Începuta la sfârsitul secolului trecut, activitatea geologica din tara noastra a îmbracat o forma organizata înca din anul 1906, odata cu înfiintarea Institutului Geologic al României.

În anul 1924, în cadrul acestui institut, s-a înfiintat un serviciu de prospectiuni care avea ca obiect de activitate inventarierea si exploatarea rationala a bogatiilor subsolului.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, activitatile de prospectiuni geologice pentru substante minerale utile solide si respectiv pentru hidrocarburi au urmat drumuri paralele.

Începând din 1950, în vederea realizarii activitatii de prospectiuni geologice pentru substante minerale utile solide s-a organizat Întreprinderea de prospectiuni si laboratoare, transformata în 1966 în Întreprinderea geologica de prospectiuni pentru substante minerale solide.

Tot în anul 1950 s-a reorganizat si activitatea de prospectiuni geologice pentru hidrocarburi, înfiintându-se Oficiul de prospectiuni geologice si geofizice, transformat în 1960 în Întreprinderea de prospectiuni geologice si geofizice, iar în anul 1971 în Întreprinderea de prospectiuni geologice si geofizice pentru hidrocarburi.

În anul 1981, Întreprinderea geologica de prospectiuni pentru substante minerale solide si Întreprinderea de prospectiuni geologice si geologice pentru hidrocarburi au fuzionat, luând nastere Întreprinderea de prospectiuni geologice si geofizice.

Societatea comerciala „Prospectiuni” S.A. este înregistrata la Oficiul registrului comertului al municipiului Bucuresti sub numarul J/40/4072/1991 si la Directia generala a finantelor publice sub numarul 3894/17.07.1991.

Sediul societatii este în municipiul Bucuresti, str. Caransebes nr.1, sector 1.

1.2. OBIECTUL DE ACTIVITATE

Societatea comerciala „Prospectiuni” S.A. este specializata în executarea de lucrari de prospectiuni geologice, mineralogice, geofizice, geochimice, hidrogeologice, geotehnice, lucrari de foraj, lucrari de geodezie si topografie, analize de laborator, studii si sinteze geologice în scopul punerii în evidenta a unor acumulari de substante minerale utile solide, structuri favorabile acumularilor de hidrocarburi, depozite subterane de apa si depozite de namoluri terapeutice.

Societatea are ca obiectiv cercetarea si proiectarea tehnologica în industria de petrol, precum si obtinerea, în calitate de titular, de brevete si marci de produse, dispozitive si tehnologii. De asemenea o microproductie în domeniul specific de activitate, prestari servicii, import export în domeniul specific de activitate, editare de publicatii tehnice de specialitate.

Rolul pregnant al S.C. “Prospectiuni” S.A. este de a dezvolta metode stiintifice si tehnologii care, în ciuda dificultatilor legate de exploatarea resurselor de hidrocarburi, mai devreme sau mai târziu epuizabile, si în contextul tranzitiei economice românesti catre economia de piata, sa contribuie la cresterea rezervelor , sa asigure o mai buna accesibilitate la rezervele aflate în exploatare, sa reduca diferitele forme de poluare si sa permita furnizarea de produse adaptate cererii pietei petrolului.

În acest context, majoritatea zacamintelor de petrol din România, sunt exploatate pe baza recomandarilor prevazute în studiile S.C. “Prospectiuni” S.A. În conditiile în care aproximativ 30% din resursele de energie primara a tarii reprezinta titei si gaze, activitatea specialistilor din societate devine indispensabila.

Pentru realizarea obiectului de activitate societatea dispune de un numar de 3700 salariati, din care 953 salariati cu studii superioare, 700 salariati cu studii medii, 1900 muncitori calificati si 165 muncitori necalificati.

În anul 1992, în conditiile în care economia româneasca a fost afectata de o puternica recesiune, societatea comerciala „Prospectiuni” S.A. a realizat venituri în valoare de 2464,9 milioane lei si un profit impozabil de 104,1 milioane lei.

Preview document

Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 1
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 2
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 3
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 4
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 5
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 6
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 7
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 8
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 9
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 10
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 11
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 12
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 13
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 14
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 15
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 16
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 17
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 18
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 19
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 20
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 21
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 22
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 23
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 24
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 25
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 26
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 27
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 28
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 29
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 30
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 31
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 32
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 33
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 34
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 35
Economia și Gestiunea Întreprinderii - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Economia si Gestiunea Intreprinderii.DOC

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Te-ar putea interesa și

Posibilități de Perfecționare a Managementului Finanțării Întreprinderilor Românești

Capitolul 1. Aspecte teoretice privind managementul intreprinderii 1.1. Funcţiile şi principiile managementului întreprinderii În prezent, vorbim...

Echilibrul financiar, cerință a gestiunii financiare a firmei

INTRODUCERE Activitatea unei intreprinderi trebuie să fie generatoare de efecte pozitive care conduc la susținerea principiului continuității...

Economia si Gestiunea Intreprinderii - SC Camexip SA Baicoi

PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII Termenul de “intreprindere” provine din francezul “intreprise” si reprezinta organizatie autonoma care isi...

Intreprinderea in Mediul Competitiv - Studiu de Caz Realizat la Egea Prod SRL

CAPITOLUL I-Prezentarea generala a intreprinderii 1.Scurt istoric Societatea comerciala “EGEA PROD” Ploiesti a luat fiinta in anul 1991 prin...

Economia si Gestiunea Intreprinderii Plan de Afaceri - SC Nufarul SRL

SCOPUL PROIECTULUI - Stimularea imaginatiei si a spiritului de intreprinzator ; - Punerea in aplicare a cunostintelor dobandite in cadrul...

Funcția financiar-contabilă a logisticii

1.Continutul si importanta functiunii financiar contabilitate a intreprinderii 1.1.Continutul si specificul functiunii financiar contabilitate...

Economia și gestiunea întreprinderii

INTRODUCERE Am ales aceasta tema deoarece intro firma fără prezenţa efectivă a oamenilor, care ştiu ce, când şi cum trebuie făcut, este pur şi...

Economia și gestiunea întreprinderii

Introducere Componentă importantă a activităţii economice, distribuţia mărfurilor a dobândit relativ recent statutul de funcţie majoră a...

Ai nevoie de altceva?