Evaluarea Sistemului de Control Intern

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Evaluarea Sistemului de Control Intern.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Introducere
1. Definitii ale controlului intern
2. Obiective ale controlului intern
3. Sistemul de contabilitate şi controlul intern
4. Rolul, sfera şi conţinutul controlului intern
5. Obiectivele auditorului privind aprecierea controlului intern
6. Activităţile auditorului în evaluarea controlului intern
7. Raport asupra controlului intern
8. Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Evaluarea sistemului de control intern

Introducere

Chiar din momentul apariţiei sale, contabilitatea a generat o nevoie: controlul.

Originile sunt deci foarte vechi, oricare ar fi culturile şi implantările lor geografice.

Controlul este o măsură pentru a asigura omogenitatea conturilor, exactitatea lor şi transmiterea de rezultate fiabile.

Evul mediu dezvoltă aceste tehnici. Biserica şi Administraţia Publică vor fi principalii artizani. În secolul XIX, apar asociaţii de contabili, al căror demers este apropiat de cel pe care noi îl practicăm astăzi.

De-a lungul aceleaşi perioade, la instigarea autorităţilor naţionale, se creează organisme profesionale ale căror scopuri sunt de a normaliza proceduri, de a informa, de a consilia, de a reglementa practici, eventual de a sancţiona.

Pornind de la simple mecanisme contabile, specialiştii se interesează şi cercetează, în funcţionarea şi structurile întreprinderii, „de ce” şi „cum” se manifestă rezultatele: AUDITUL.

1. Definitii ale controlului intern

Controlul intern reprezinta totalitatea dispozitivelor, procedurilor si metodelor prin care responsabilii unei intreprinderi detin controlul asupra activitatii de care raspund. Totodata el reprezinta un obiect al auditului intern si un mijloc al auditului extern pentru realizarea obiectivelor acestuia.

Definitiile controlului intern sunt numeroase, dar, in ce priveste esentialul, diferitele organisme internationale au ajuns la un acord. Astfel, Ordinul Expertilor Contabili din Franta, definea controlul intern in 1977: "Controlul intern reprezinta totalitatea masurilor care contribuie la detinerea controlului asupra intreprinderii. Are drept scop, pe de o parte, asigurarea protectiei patrimoniului si calitatea informatiei, iar, pe de alta parte aplicarea instructiunilor conducerii si favorizarea imbunatatirii performantelor. Se manifesta prin organizarea metodele si procedurile fiecarei activitatea a intreprinderii, pentru a-i mentine perenitatea";

Institutul American al Contabililor Publici Certificati, in 1978: "Controlul intern este format din planurile de organizare si din toate metodele si procedurile adoptate in interiorul unei intreprinderi pentru a-i proteja activele, pentru a controla exactitatea informatiilor furnizate de catre contabilitate, pentru a creste randamentul si a asigura aplicarea instructiunilor conducerii”;

Comitetul Consultativ de Contabilitate din Marea Britanie, in 1978: "Controlul intern cuprinde totalitatea sistemelor de control, financiare si de alta natura, implementate de catre conducere pentru a putea desfasura afacerile intreprinderii intr-o maniera ordonata si eficace, pentru a asigura respectarea politicilor de gestiune, pentru a proteja activele si pentru a garanta, pe cat posibil, exactitatea si completitudinea informatiilor inregistrate";

Institutul Canadian al Contabililor Autorizati, in 1995: "Controlul intern este constituit din elementele unei organizatii (inclusiv resursele, sistemele, procesele, cultura, structura si sarcinile) care, in mod colectiv, ajuta personalul sa realizeze obiectivele organizatiei: eficacitatea si eficienta functionarii, fiabilitatea informatiilor interne si externe, respectarea legilor,regulamentelor si politicilor interne". Comitetul de Sponsorizare a Organizatiilor Comisiei Treadway din SUA, in 1992: "Controlul intern este un proces implementat de consiliul de administratie, conducere si alti membri ai personalului unei entitati, care isi propune sa furnizeze o asigurare rezonabila cu privire la atingerea urmatoarelor obiective: eficacitatea si eficienta functionarii, fiabilitatea informatiilor financiare, respectarea legilor si regulamentelor";

Cartea Alba a reformei manageriale in cadrul serviciilor Comisiei Europene: "Controlul intern acopera totalitatea politicilor si procedurilor concepute si implementate de catre managementul organizatiei, pentru a asigura: atingerea obiectivelor acelei organizatii intr-un mod economic, eficient si eficace, respectarea regulilor externe si a politicilor si regulilor managementului, protejarea bunurilor si a informatiilor, prevenirea si depistarea fraudelor si greselilor, precum si calitatea documentelor de contabilitate si producerea in timp util de informatii de incredere referitoare la segmentul financiar si de management".

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Sistemului de Control Intern.doc