Expertizarea conturilor

Proiect
4/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 16850
Mărime: 80.96KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Petcu
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DIN PITESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZARE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Extras din proiect

Etapele expertizei contabile:

1. Stabilirea necesitãţii expertizei şi numirea experţilor.

Instanţa de judecatã sau organul de urmãrire penalã poate dispune efectuarea unei lucrãri de expertizã pentru lãmurirea unei împrejurãri.Numirea experţilor se poate face la alegerea pãrţilor sau a instanţei de judecatã sau a organului de urmãrire penalã. Dupã caz se pot numi unul sau trei experţi contabili.

2. Depunerea jurãmântului.

La data stabilitã de instanţã, în prezenţa pãrţilor şi a experţilor/expertului se face incunoştiinţarea privind obiectivele urmãrite şi termenul de finalizare a expertizei. Experţii sau pãrţile pot aduce observaţii cu privire la acestea, care se pot materializa prin completarea listei de obiective. Jurãmântul se depune în Camera de Consiliu fãrã citarea pãrţilor. Experţii se pot recuza, pe baza unor motive întemeiate, în termen de 5 zile de la numire. Tot în aceastã etapã se stabileşte şi plata expertului de cãtre instanţa de judecatã. Dincolo de acest cuantum expertii nu au voie sã ceara remuneraţie suplimentarã.

3. Desfãşurarea expertizei.

Dacã este necesarã cercetarea la faţa locului, expertul trebuie sã înştiinţeze pãrţile şi sã realizeze întâlnirea la faţa locului cu reprezentanţi ale ambelor pãrţi. Dovada împlinirii acestei obligaţii se ataşazã raportului de expertizã. Partea cercetatã are obligaţia de a pune la dispoziţia expertului sau experţilor numit(numiţi) doar documentele care duc la soluţionarea obiectivelor stabilite.

4. Întocmirea raportului de expertizã.

Desfãşurarea raportului de expertizã trebuie redatã în mod relevant şi clar în cadrul raportului de expertizã, precum şi concluziile şi recomandãrile expertului. Dacã existã mai mulţi experţi însãrcinaţi cu realizarea expertizei atunci se realizeazã tot un singur raport. Dcã în schimb aceşti experţi au ajuns la concluzii diferite ele se vor prezenta in cadrul raportului sau în anexe.

5. Depunerea şi examinarea raportului de expertizã.

Raportulde expertizã poate sau nu sã fie admis ca probã în instanţã. Acesta oferã în schimb organului de urmãrire sau instanţei de judecatã o probã temeinicã pentru tragerea la rãspundere a persoanelor vinovate. Expertul (experţii) îşi expun concluziile în şedinţã, iar observaţiile lor sunt notate de grefier doar la indicaţiile judecãtorului. La sfârşit se semneazã foile grefierului de catre acesta, judecãtor şi expert. Desigur, expertul are dreptul de a refuza semnarea acestora, dacã el considerã cã nu reflectă afirmaţiile sale.

Experţii au obligaţia de a se pune la dispoziţia organelor judiciare ori de câte ori sunt solicitaţi în vederea lãmuririi cauzelor judeacate şi instrumentate prin raportul de expertizã.

Gruparea etapelor se poate face şi dupã cum urmeazã:

1+2=Etapele premegãtoare expertizei contabile

3+4=Desfãşurarea expertizei contabile

5=Depunerea şi examinarea raportului de expertizã

În cazul expertizei extrajudiciare desfaşurarea este similarã celei judiciare cu mici difereţe date de specificul acestei categorii. Pentru început stabilirea necesitãţii acţiunii de expertizã contabilã se realizeazã de partea interesatã. De asemenea, obiectivele şi termenul se pot stabili fie de partea solicitantã sau de expertul contabil numit împreunã cu partea solicitatã. Partea expertizatã are prezent pe tot parcursul desfãşurãrii expertizei contabile un expert care sã-i reprezinte interesele. Eventual se mai poate întâlni prezenţa unui expert neutru care să supravegheze desfãşurarea expertizei contabile. Raportul de expertizã poate constitui în acest caz baza demarãrii procedurilor juridice.

Expertizarea conturilor de capitaluri

Privitor la capitalul social, obiectivele expertizei contabile pot fi:

- verificarea concordanţei dintre valoarea capitalului social contabilizat şi valoarea capitalului social consumată în actul constitutiv sau în actul modificator al actului constitutiv;

- realitatea vărsămintelor efectuate la capitalul social (depunerea de numerar, depunerea aporturilor în natură la capitalul social)

- cu privire la aporturile în natură, obiectivele pot fi:

- verificarea valorii de aport (verificarea corectei stabiliri a valorii de aport);

- verificarea respectării condiţiilor de fond şi de formă ale documentelor care atestă depunerea aporturilor în natură.

Legea 31/1990, modificatã şi republicatã art. 5

(6) Actul constitutiv se încheie sub semnătură privată, se semnează de toţi asociaţii sau, în caz de subscripţie publică, de fondatori. Forma autentică a actului constitutiv este obligatorie atunci când:

a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un teren;

- Cu privire la componenţa capitalului social, un obiectiv al expertizei contabile poate să fie direcţionat asupra structurii acţionariatului. Aceasta structură prezintă relevanţă pentru soluţionarea unor cazuri legate de corecta distribuire a dividendelor.

Legea31/1990, modificatã şi republicatã, art. 123 (3) Acţionarii îndreptăţiţi să încaseze dividende sau să exercite orice alte drepturi sunt cei înscrişi în evidenţele societăţii sau în cele furnizate de registrul independent privat al acţionarilor, corespunzătoare datei de referinţă.

2. Un obiectiv al expertizei contabile cu privire la rezerva legală este verificarea din punct de vedere al respectării regulilor prevăzute de Codul Fiscal şi de normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal.

Codul Fiscal al Romaniei - actualizat la 1 ianuarie 2008 Art.22:

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel:

a) rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare. In cazul in care aceasta este utilizata pentru acoperirea pierderilor sau este distribuita sub orice forma, reconstituirea ulterioara a rezervei nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil. Prin exceptie, rezerva constituita de persoanele juridice care furnizeaza utilitati societatilor comerciale care se restructureaza, se reorganizeaza sau se privatizeaza poate fi folosita pentru acoperirea pierderilor de valoare a pachetului de actiuni obtinut in urma procedurii de conversie a creantelor, iar sumele destinate reconstituirii ulterioare a acesteia sunt deductibile la calculul profitului impozabil;

Alte rezerve pot fi obiective ale expertizelor contabile care au menirea să rezolve probleme de acţionariat de natură fiscală.

Preview document

Expertizarea conturilor - Pagina 1
Expertizarea conturilor - Pagina 2
Expertizarea conturilor - Pagina 3
Expertizarea conturilor - Pagina 4
Expertizarea conturilor - Pagina 5
Expertizarea conturilor - Pagina 6
Expertizarea conturilor - Pagina 7
Expertizarea conturilor - Pagina 8
Expertizarea conturilor - Pagina 9
Expertizarea conturilor - Pagina 10
Expertizarea conturilor - Pagina 11
Expertizarea conturilor - Pagina 12
Expertizarea conturilor - Pagina 13
Expertizarea conturilor - Pagina 14
Expertizarea conturilor - Pagina 15
Expertizarea conturilor - Pagina 16
Expertizarea conturilor - Pagina 17
Expertizarea conturilor - Pagina 18
Expertizarea conturilor - Pagina 19
Expertizarea conturilor - Pagina 20
Expertizarea conturilor - Pagina 21
Expertizarea conturilor - Pagina 22
Expertizarea conturilor - Pagina 23
Expertizarea conturilor - Pagina 24
Expertizarea conturilor - Pagina 25
Expertizarea conturilor - Pagina 26
Expertizarea conturilor - Pagina 27
Expertizarea conturilor - Pagina 28
Expertizarea conturilor - Pagina 29
Expertizarea conturilor - Pagina 30
Expertizarea conturilor - Pagina 31
Expertizarea conturilor - Pagina 32
Expertizarea conturilor - Pagina 33
Expertizarea conturilor - Pagina 34
Expertizarea conturilor - Pagina 35
Expertizarea conturilor - Pagina 36
Expertizarea conturilor - Pagina 37
Expertizarea conturilor - Pagina 38
Expertizarea conturilor - Pagina 39
Expertizarea conturilor - Pagina 40
Expertizarea conturilor - Pagina 41
Expertizarea conturilor - Pagina 42
Expertizarea conturilor - Pagina 43
Expertizarea conturilor - Pagina 44
Expertizarea conturilor - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Expertizarea Conturilor.doc

Alții au mai descărcat și

Controlul Financiar Propriu - Formă a Controlului Efectuat în Cadrul Instituțiilor Publice

INTRODUCERE În conditiile economiei libere, piata constituie locul si modalitatea prin care se dovedeste, se verifica si se realizeaza profitul...

Organizarea și Exercitarea Controlului Financiar Intern în Cadrul SC Tocar Prod SRL

INTRODUCERE Controlul contabil arată, în adevăr, originile contabilităţii. Acum mai bine de 3000 de ani î.e.n.. au fost relevate legile comerciale...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

CAPITOLUL I INSTITUŢIILE PUBLICE I.1. Definirea instituţiilor publice O primă modalitate de definire a instituţiilor publice o prezintă Legea...

Audit Public

CAPITOLUL I – Evaluarea modului de organizare şi funcţionare a structurilor de audit public intern 1.1. Stadiul organizării structurilor de audit...

Contabilitatea și Analiza Amortizării Mijloacelor Fixe

INTRODUCERE În majoritatea ţărilor Europei continentale acţiunea de organizare a contabilităţii, având la bază norme contabile armonizate, s-a...

Expertiză contabilă - misiunile expertului contabil

I. Expertiza contabila – concept si clasificare Conceptul de expertiza reprezinta o cercetare temeinica cu caracter tehnic facuta de un expert,...

Instituțiile publice și bugetul local

1.1 Institutiile publice 1.1.1.Institutiile publice in Romania Institutiile publice sunt unitati patrimoniale create si organizate de stat...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Te-ar putea interesa și

Expertiza Contabilă

INTRODUCERE Se cunoaşte faptul că sistemul contabil din România se află, încă din 1991, într-o perioadă de reformă care afectează aspectele sale...

Controlul financiar

Capitolul 1 ASPECTE GENERALE ALE CONTROLULUI FINANCIAR 1. 1 Noţiunea şi conceptul de control financiar. Desfăşurarea şi dezvoltarea...

Raport de Expertiză Contabilă

Capitolul 1: Conceptul de expertizã contabilã 1.1 Noţiuni generale privind expertiza contabilã Expertiza contabilă este activitatea efectuată de...

Probleme de organizare și funcționare a contabilității

,,Ordinea este lumina, unde se administreaza fonduri fara contabilitate - care nu e decat stiinta ordinii - acolo nu este decat intuneric” Th....

Analiza Diagnostic la Euro Hotel

Introducere Termenul de Management s-a impus în ultima jumătate a secolului XX graţie lucrări lui James Burnham The Managerial Revolution...

Sisteme contabile comparate între Germania și Japonia

1.Introducere La nivel international, normalizarea contabila comporta elaborarea de reguli sau de norme aplicabile, in totalitate sau partial, la...

Profesia contabilă în lume și în alte țări

Abstract Profesia contabilă impune profesioniștilor contabili să aibă calități esențiale cum sunt: știința, competența și conștiința....

Utilizarea Sistemelor Expert în Contabilitatea Financiară

Abstract : Expert systems are means to solve real problems which normally would require specialized human expert. Building an expert system...

Ai nevoie de altceva?