Finanțarea afacerii prin majorări de capital social

Proiect
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 15503
Mărime: 99.23KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra Botezatu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lungu Elena Liliana

Cuprins

  1. Argument 1
  2. Capitolul 1 – Notiuni introductive 3
  3. 1.1 Capitalul social 3
  4. 1.2 Mijloace de finantare a intreprinderii 4
  5. Capitolul 2 – Majorarea capitalului social prin aporturi in numerar si in natura 6
  6. 2.1 Majorarea capitalului social prin aporturi in numerar 7
  7. 2.1.1 Prime legate de capital 10
  8. 2.1.1.1 Prima de emisiune 11
  9. 2.1.2 Dreptul preferential de subscriere 13
  10. 2.2 Majorarea capitalului social prin aporturi in natura 17
  11. 2.2.1 Evaluarea aporturilor in natura 18
  12. 2.2.2 Prima de aport 19
  13. Capitolul 3 – Majorarea capitalului social prin operatiuni interne 20
  14. 3.1 Majorarea capitalului social prin incorporarea rezervelor 21
  15. 3.1.1 Continutul si structura rezervelor 21
  16. 3.1.2 Modalitati de incorporare a rezervelor 22
  17. 3.2 Majorarea capitalului social prin incorporarea rezervelor din reevaluare 24
  18. 3.3 Majorarea capitalului social prin alte resurse:
  19. prime legate de capital si beneficii 25
  20. 3.3.1 Prime legate de capital 25
  21. 3.3.2 Beneficii 25
  22. 3.4 Dreptul de atribuire 26
  23. Capitolul 4 - Majorarea capitalului social prin conversia
  24. unor angajamente financiare in actiuni 28
  25. 4.1 Conversia datoriilor curente in actiuni 30
  26. 4.2 Conversia obligatiunilor convertibile in actiuni 31
  27. 4.2.1 Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni 31
  28. Capitolul 5 - Majorarea capitalului social in cadrul S.C. APSA S.A. 33
  29. 5.1 Prezentarea generala a societatii 33
  30. 5.1.1 Scurt istoric 33
  31. 5.1.2 Forma juridica. 34
  32. 5.1.3 Capitalul social 34
  33. 5.1.4 Obiectul de activitate 35
  34. 5.1.5 Dotarea tehnica si tehnologica 37
  35. 5.1.6 Organizare, management, forta de munca 37
  36. 5.1.7 Activitatea economico financiara a societatii 39
  37. 5.1.8 Concurenta si pozitionarea pe piata a societatii 40
  38. 5.2 Majorarea capitalului social 41
  39. Capitolul 6 - Concluzii si propuneri 44
  40. Bibliografie 46
  41. Anexe 47

Extras din proiect

Apectele finantarii prezinta importanta cruciala pentru supravietuirea si dezvoltarea intreprinderii.

In primul rand, intreprinderea trebuie sa dispuna de lichiditati pentru a face fata angajamentelor asumate, adica de a onora datoriile cu scadenta in viitorul apropiat, asigurandu-si astfel echilibrul financiar pe termen scurt.

In al doilea rand se pune, din partea intreprinderii, problema lansarii in investitii de orice natura (tehnologice, sociale, comerciale) care sa se dezvolte posibilitatile sale. In acest caz este vorba de finantarea dezvoltarii pe termen mediu şi lung care conditioneaza cresterea rezultatelor în viitor si mentinerea echilibrului financiar.

Deci mijloacele de finantare trebuie sa fie adaptate calitativ la nevoile intreprinderii. In acest sens intreprinderea poate fi confruntata cu doua tipuri de dificutati. Pe de o parte, ea ar putea fi în situatia sa trebuiasca sa ramburseze resurse inainte chiar de a fi ajuns sa recupereze avansurile efectuate, mai ales cand efectuaeaza investitii cu rentabilitate pe termen lung. Pe de alta parte, intreprinderea poate fi în situatia de a folosi, pentru operatiuni pe termen scurt, fonduri pe care le-ar putea folosi pe termen lung pentru investitii.

Costul mijloacelor de finantare este in raport cu rezultatele asteptate din operatiunile in care sunt angajate. Rambursarea capitalurilor poate fi uneori prea mare, neglijandu-se folosirea pentru dezvoltare a rezultatelor obtinute. Procedand asa intreprinderea nu mai efectueaza investitii. Dar este posibil ca tocmai realizarea de investitii sa asigure remunerarea capitalurilor in viitor.

Conditiile care insotesc aporturile la capital de care intreprinderea beneficiaza o plaseaza intr-o situatie de dependenta fata de furnizorii de fonduri.

Aceasta observatie iese in evidenta mai intai, in relatiile dintre intreprindere si detinatorii de capitaluri (de exemplu actionarii unei societati pe actiuni). Datorita mecanismelor juridice şi financiare, detinatorilor capitalului li se recunoaste puterea asupra intreprinderii in materie de orientare, de directionare-conducere si de gestiune, pentru ca sunt detinatorii unei parti semnificative a capitalului acesteia.

Dar relatiile de dependenta si chiar de subordonare se pot stabili si fata de imprumutatori, mai ales fata de banci, daca cei care conduc si proprietarii intreprinderii, nu-i asigura autonomia financiara. Evolutiile care conduc la o asemenea situatie de dependenta sunt relativ tipice. Cateva scenarii caracteristice ilustreaza asemenea cazuri de degradare a situatiei strategice, ca urmare a deciziilor financiare inadecvate.

Un prim exemplu frecvent il constituie intreprinderile care obtin rezultate foarte slabe si nu sunt in masura sa produca o autofinantare suficienta pentru a asigura reproductia, chiar simpla, a potentialului lor.

O a doua ilustratie caracteristica e furnizata de intreprinderile care, in ciuda rezultatelor satisfacatoare, nu reinvestesc decat o mica parte din rezultate si refuza o politica de constituire a fondurilor proprii.

Un al treilea caz tipic se refera la intreprinderile care se lanseaza in operatii de dezvoltare care depasesc capacitatile lor financiare. Ele isi secatuiesc lichiditatile si sunt constranse săa solicite credite, ceea ce le plaseaza intr-o situatie delicata fata de imprumutatorii lor.

In sfarsit, unele intreprinderi dispun de o finantare instabila in raport cu ritmul activitatilor si trebuie sa negocieze in conditii defavorabile amanarea scadentelor sau aporturi noi de resurse proprii.

Astfel, relatiile de finantare sunt suportul relatiilor de putere sau de influenta. De aceea, negocierea noilor aporturi de fonduri in conditii de criza si urgenta poate fi cauza pierderii autonomiei conducatorilor intreprinderii fata de creditori sau a pierderii controlului proprietarilor actuali fata de noii participanti cu fonduri.

Majorarea capitalului social este o operatie benefica, de natura sa consolideze forta economica a unei societati comerciale, sa creeze imaginea unei societati in expansiune sau, dupa caz, a unei societati care lupta sa depaseasca un impas financiar.

Pentru a-si atinge obiectivele, majorarea trebuie facuta cu rigoare si de buna credinta. Sunt in joc interesele legitime ale tertilor care intra în relatii de afaceri cu societatea, ale micilor dar numerosilor investitori, ale actionarilor insisi. Sunt in joc credibilitatea si notorietatea societatii si chiar imaginea economiei de piata.

In activitatea unei societati comerciale apare destul de frecvent necesitatea maririi capitalului social, fie cand societatea intampina dificultati financiare, fie cand ea este într-o situatie prospera si vrea sa-si extinda activitatea. In ambele situatii societatea are nevoie de noi fonduri banesti sau de anumite bunuri pe care prefera sa si le procure prin majorare de capital decat sa recurga la un imprumut bancar sau la emisiunea de obligatiuni.

Majorarea de capital poate deveni necesara si in situatia in care sau acumulat rezerve importante sau cand, datorita inflatie monetare, valoarea contabila a activelor este disproportionat de mica fata de valoarea lor actualizata, ca si atunci cand valoarea reala a activelor este mult mai mare decat cifra capitalului social, ceea ce creaza o disproportie intre acesta si valoarea nominala a actiunilor. In asemenea situatii se procedeaza la majorarea capitalului social prin incorporarea rezervelor sau dupa caz a diferentelor din reevaluare, realizandu-se astfel o echilibrare bilantiera.

Majorarea capitalului mai poate deveni necesara pentru a realiza largirea si diversificarea actionariatului unei societati, prin posibilitatea ce se da salariatilor societatii sau altor persoane de a subscrie noile actiuni.

Majorarea capitalului social poate deveni si o obligatie legala cand se stabileste un plafon minim de capital, stabilindu-se un termen in care acesta trebuie realizat.

Motivul cresterii capitalului social este cel al intaririi credibilitatii societatii, asigurand actionarii de indisponibiliatea unei mari parti a fondurilor proprii. Procedural creserea de capital se poate realiza prin emisiunea de noi actuni atribuite gratuit vechilor actonari sau prin creserea valorii nominale a vechilor actiuni. Se precizeaza ca in conditiile unui astfel de mod de majorare de capital averea reala a societatii nu se modifica.

Sintetizand, marirea capitalului social prin autofinantare grupeaza urmatoarele operatiuni: incorporarea rezervelor (cu exceptia rezervelor legale), a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.

Problemele finantarii prezinta deci importanta vitala, pentru ca solutionarea lor conditioneza supravietuirea intreprinderilor, perspectivele sale de dezvoltare, performantele sale prezente si viitoare, autonomia proprietarilor si a conducatorilor sai.

Capitolul 1

NOTIUNI INTRODUCTIVE

După stadiul sau de dezvoltare, mediul financiar pune la dispozitia intreprinderilor o gama de mijloace de finantare mai mult sau mai putin substantiala. Foarte diversificata in tarile cu sisteme financiare dezvoltate, aceasta gama ramane limitata la tehnicile financiare de baza in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare. Dar oricare ar fi contextul, intreprinderile sunt confruntate cu alegerea surselor de finantare.

Autofinantarea constituie baza oricarei dezvoltari a intreprinderilor. Aportul la capitalul propriu constituie de asemenea o sursa esentiala de finantare a intreprinderilor. Dar amploarea si modalitatile acestor aporturi variaza dupa cum intreprinderea dispune sau nu de acces direct la pietele de capital. In sfarsit, recurgerea la indatorare ar trebui, in principiu, sa aduca completari resurselor intreprinderii. In fapt, aceasta are un rol fundamental in finantarea lor, chiar daca rata dobanzii reale atinge niveluri foarte ridicate.

Preview document

Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 1
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 2
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 3
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 4
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 5
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 6
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 7
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 8
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 9
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 10
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 11
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 12
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 13
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 14
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 15
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 16
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 17
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 18
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 19
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 20
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 21
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 22
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 23
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 24
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 25
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 26
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 27
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 28
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 29
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 30
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 31
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 32
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 33
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 34
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 35
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 36
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 37
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 38
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 39
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 40
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 41
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 42
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 43
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 44
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 45
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 46
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 47
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 48
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 49
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 50
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 51
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 52
Finanțarea afacerii prin majorări de capital social - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • 1. PRIMA PAGINA.doc
  • 2. CUPRINS.doc
  • Finantarea Afacerii prin Majorari de Capital Social.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Capitalurilor Proprii

DELIMITARI SI STRUCTURI PRIVIND CAPITALURILE PROPRII 1.1.CAPITALURILE PROPRII, ELEMENT DEFINITORIU ÎN APRECIEREA POZITIEI FINANCIARE A...

Contabilitatea Capitalurilor Proprii

ARGUMENT Contabilitatea a apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a socetăţii omeneşti, din nevoia de a cunoaşte volumul de muncă vie şi...

Surse străine de finanțare

CAPITOLUL 1. Noţiuni introductive După stadiul său de dezvoltare, mediul financiar pune la dispoziţia întreprinderilor o gamă de mijloace de...

Bilanțul contabil și indicatorii derivați din bilanț - studiu de caz la SC Polypus Com SRL

Introducere Lucrarea de faţa este o prezentare, în primul rând, a ceea ce înseamnă bilanţ (concept, alcătuire) urmată de o sinteză a...

Analiza Gestiunii Resurselor Umane

Capitolul 1. Importanta resurselor umane in organizatii Managementul modern pune in centrul preocupărilor sale omul, ca principal factor al...

Surse Proprii de Finanare ale Agentului Economic

ARGUMENT Prin structura contabilă de capitaluri sunt delimitate sursele de finanţare stabile ale valorilor economice constituite ca activ...

Contabilitatea Capitalurilor

MEMORIU EXPLICATIV Proiectul prezentat are ca tema CONTABILITATEA CAPITALURILOR. El este structurat in doua parti principale astfel: -...

Capitalul Social

INTRODUCERE In cadrul acestui proiect voi prezenta in detaliu noţiunea de capital social pentru a dobândi o mai buna intelegere a notiunii....

Te-ar putea interesa și

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Piețe de capital - studiu BRD

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI BRD-GROUPE SOCIETE GENERALE “PUTEREA DE A REUSI” ATAT...

Analiza surselor de finanțare a întreprinderii SC Life is Hard SA

1. Prezentarea generală a întreprinderii pe care se face studiul 1. 1 Cadrul general de organizare si desfășurare a activității A. Obiect de...

Monografie organizații fără scop patrimonial

Capitolul I Caracterizare generală a impozitelor directe 1.1 Noţiune, elemnte tehnice şi funcţiile impozitelor directe Prin impozit se înţelege...

Proiect Marketing - BRD

Introducere Pentru ca studentul sa se familiarizeze mai bine cu mediul de afaceri si sa-si formeze deprinderea de analiza si solutionare a...

Analiza structurii portofoliilor pentru societățile de investiții financiare - abordare comparativă SIF 2 și SIF 5

CAPITOLUL 1. INFORMAŢII GENERALE SIF 2 şi SIF 5 1.1. INFORMAŢII GENERALE SIF MOLDOVA S.A. 1.1.1. PRECIZAREA DATEI DE ÎNFIINŢARE SIF MOLDOVA...

Particularități ale activității instituțiilor financiare nebancare specializate pe oferirea de produse și servicii financiar-nebancare populației

Cap.1 Sistemul financiar al României Sistemul financiar constituie un domeniu ce are o importanţă deosebită în desfăşurarea operaţiunilor...

Analiza performanțelor economico-financiare ale firmei

Cap. 1. Prezentare Rompetrol Well Lider in domeniul petrolier regional, Rompetrol este o companie multinationala, cu activitati in12 tari si avand...

Ai nevoie de altceva?