IAS 12 - Impozit pe Profit

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 12553
Mărime: 66.76KB (arhivat)
Publicat de: Maxim Cojocariu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Raileanu Vasile
Acest proiect este despre Impozitul pe profit conform Standardului IAS 12. A fost sustinut la seminarul de contabilitate fiscala si am obtinut nota 10.

Cuprins

  1. Introducere in tematica impozitului pe profit 2
  2. Aspecte fiscal-contabile ale impozitului pe profit 7
  3. I.ACTIVE IMOBILIZATE 12
  4. 1.Imobilizarile corporale 12
  5. 2.Imobilizari necorpoarale 15
  6. 3.Imobilizari financiare si investitii financiare pe termen scurt 18
  7. II. ACTIVE CIRCULANTE 18
  8. III.PROVIZIOANE 19
  9. IV.CAPITALURI PROPRII 20
  10. 1.Rezerve din reevaluare 20
  11. 2.Rezerve din reevaluarea disponibilului in valuta reprezentand capital social 20
  12. 3.Rezerve din facilitati fiscale 21
  13. 4.Alte fonduri (contul 118) 21
  14. V.CHELTUIELILE 22
  15. VI.VENITURILE 23
  16. VII.TRATAMENTUL DIFERENTELOR DE CURS VALUTAR 24
  17. VIII.CORECTAREA ERORILOR 26
  18. IX.PIERDEREA FISCALA REPORTABILA 26
  19. OPERATIUNI SPECIFICE INSTITUTIILOR DE CREDIT 27
  20. 1.Efecte publice şi alte titluri acceptate spre refinanţare la băncile centrale 27
  21. 2.Creanţe asupra clientelei 28
  22. 3.Creanţe asupra instituţiilor de credit 29
  23. 4.Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil 29
  24. 5.Datorii privind instituţiile de credit 30
  25. 6.Datorii subordonate 30
  26. 7.Rezerve 31
  27. 8.Operaţiuni în devize 31
  28. STUDIU DE CAZ 32

Extras din proiect

INTRODUCERE IN TEMATICA

IMPOZITULUI PE PROFIT

Baza legală pentru determinarea impozitului pe profit o constituie Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit, cu modificările şi completările ulterioare, şi Instrucţiunile privind metodologia de calcul al impozitului pe profit, aprobate prin H.G. nr. 859/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Anterior acestei legi, impozitul pe profit s-a determinat in conformitate cu prevederile O.G. nr. 70/1994, cu modificarile si completarile ulterioare. Impozitul pe profit determinat potrivit acestor reglementări constituie impozit curent, conform IAS 12 „Impozitul pe profit”.

Standardul Internaţional de Contabilitate nr. 12 (IAS 12) prevede regimul contabil al impozitului pe profit, stabileşte principii şi oferă recomandări pentru înregistrarea în contabilitate a consecinţelor fiscale prezente şi viitoare legate de:

-Recuperarea/decontarea viitoare a valorii contabile a activelor/pasivelor din bilanţul contabil al unei entităţi;

-Tranzacţiile aferente perioadei curente recunoscute în contul de profit şi pierderi sau direct în capitalurile proprii.

IAS 12 „Impozitul pe profit” prevede că, în condiţiile în care este probabil ca recuperarea sau decontarea valorii contabile a unui activ sau a unei datorii să ducă la efectuarea unor plăti viitoare mai mari sau mai mici privind impozitul pe profitul curent, decât ar fi valoarea acestora dacă o asemenea recuperare sau decontare nu ar avea consecinţe fiscale, o întreprindere trebuie să recunoască o datorie sau o creanta privind impozitul amânat, cu anumite excepţii prevăzute de IAS 12.

Deşi elemente de detaliu sunt cuprinse în standardul menţionat, se prezintă în continuare câteva reguli de bază cuprinse în IAS 12. Conform acestui Standard International de Contabilitate, impozitul pe profit luat în calcul la determinarea si inregistrarea in contabilitate a profitului net/pierderii nete a exerciţiului financiar cuprinde impozitul curent şi impozitul amânat.

Potrivit legislatiei fiscale, impozitul curent este valoarea impozitului pe profit exigibil pentru anul curent determinat potrivit legislatiei fiscale, conform careia profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile.

Rezultatul fiscal se determina astfel:

Rezultatul fiscal = Rezultatul contabil + Diferenţe permanente + Diferenţe temporare

Potrivit IAS 12 ,,Impozitul pe profit” :

-Cheltuiala cu impozitul pe profit (Venitul din impozitul pe profit) reprezinta valoarea globala inclusa in determinarea profitului net sau a pierderii nete pe perioada exercitiului in ceea ce priveste impozitul curent si pe cel amanat. Cheltuiala cu impozitul pe profit recunoscută de întreprindere în timpul perioadei de raportare financiară trebuie calculată în funcţie de profitul contabil, şi nu de cel fiscal.

-Datoriile privind impozitul amânat sunt reprezentate de valorile impozitului pe profit plătibile în perioadele contabile viitoare, in ceea ce priveste diferentele temporare impozabile.

-Creantele privind impozitul amanat sunt reprezentate de valorile impozitului pe profit, recuperabile in perioadele contabile viitoare, in ceea ce priveste:

-Diferentele temporare deductibile;

-Reportarea pierderilor fiscale nefolosite;

-Reportarea creditelor fiscale nefolosite.

-Diferenţele temporare sunt diferenţele dintre valoarea contabilă a unui activ sau a unei datorii din bilanţ şi baza fiscală a acestora. Acestea pot fi :

-impozabile –vor genera sume impozabile în determinarea profitului impozabil al exerciţiilor viitoare atunci când valoarea contabilă a creanţei/ datoriei va fi încasată/decontată. În bilanţ acestea vor fi înregistrate ca datorie cu impozitul pe profit amânat.

-deductibile – vor genera sume deductibile în determinarea profitului impozabil al exerciţiilor viitoare atunci când valoarea contabilă a creanţei/datoriei va fi încasată/decontată. În bilanţ acestea vor fi înregistrate ca şi creanţă cu impozitul pe profit amânat.

Analizând cele două tipuri de diferenţe de mai sus, remarcăm deosebirea existentă între profitul contabil (care este profitul net sau pierderea pe o anumită perioadă de gestiune, înainte de scăderea cheltuielilor cu impozitul) şi cel impozabil (ce reprezintă de fapt, profitul sau pierderea perioadei de gestiune respective, cuantificată conform regulilor stabilite de către autoritatea fiscală, pe baza cărora impozitul pe profit devine plătibil/recuperabil).

-Baza fiscală a unui activ sau a unei datorii este valoarea atribuită acelui activ sau acelei datorii în scopuri fiscale.

În conformitate cu prevederile Standardul Internaţional de Contabilitate nr. 12 (IAS 12), o întreprindere trebuie să recunoască o datorie cu impozitul amânat, cu anumite excepţii prevăzute de standard, în condiţiile în care este posibil ca recuperarea sau decontarea valorii contabile a unui activ sau a unei datorii să determine efectuarea unor plăţi viitoare mai mari sau mici privind impozitul pe profit curent, decât ar fi valoarea acestora dacă o asemenea recuperare sau decontare nu ar avea consecinţe fiscale.

Impozitul pe profit luat în calcul la determinarea şi înregistrarea în contabilitate a profitului net/pierderii nete dintr-un exerciţiu financiar trebuie să cuprindă atât impozitul curent, cât şi impozitul amânat.

A. Impozitul curent este calculat pe baza rezultatului fiscal anual, utilizand cota de impozit in vigoare la data bilantului si reprezinta valoarea impozitului pe profit plătibil/recuperabil în raport cu profitul impozabil/pierderea fiscală pe o perioada.

Datoriile şi creanţele fiscale curente trebuie luate în calcul la stabilirea impozitului pe profit şi trebuie să fie recunoscute pentru perioadele de impozitare curente şi anterioare, aplicând cota de impozit pentru perioada respectiva (IAS 12.12).

Beneficiul unei pierderi fiscale care poate fi folosită pentru a diminua impozitul curent al unei perioade trecute trebuie recunoscut ca şi activ (IAS 12.13). Impozitul pe profit curent, indiferent dacă este o creanţă sau o datorie, trebuie calculat la valoarea recuperabilă/de plată de la/către autorităţile fiscale, folosind rata stabilită prin legile fiscale în vigoare la data bilanţului (IAS 12.46).

Preview document

IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 1
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 2
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 3
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 4
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 5
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 6
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 7
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 8
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 9
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 10
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 11
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 12
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 13
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 14
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 15
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 16
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 17
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 18
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 19
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 20
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 21
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 22
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 23
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 24
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 25
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 26
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 27
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 28
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 29
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 30
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 31
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 32
IAS 12 - Impozit pe Profit - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • IAS 12 - Impozit pe Profit.doc

Alții au mai descărcat și

Impozitul pe Profit - Studiu de Caz

I. Impozitul pe profit – Notiuni teoretice fundamentale Contribuabilii obligati la plata impozitului pe profit: pentru profitul impozabil obtinut...

Standardele internaționale de raportare financiară

1.1 Climatul contabil din Romania inainte de 01.01.2007 Accelerarea procesului de privatizare, dezvoltarea pietei de capital si a economiei de...

Impozit Amânat

IMPOZITE AMANATE 1. Introducere Una din principalele diferente intre principiile contabile din Romania si Standardele Internationale de...

Ias 2 - Stocuri

Standardul International de Contabilitate IAS2 1.1. Introducere Demersurile privind compatibilizarea sistemului contabil românesc cu cel mondial...

Contabilitatea Impozitului pe Profit - IAS 12

INTRODUCERE Impozitul reprezintă cea mai veche şi cea mai importantă resursă financiară aflată la dispoziţia statului . 0 zicală devenită obicei...

IAS 12 - Impozitul pe Profit

I. IMPOZITUL PE PROFIT 1.1. Obiectiv Obiectivul acestui Standard este acela de a prescrie tratamentul contabil pentru impozitele pe profit....

IAS 18 - Venituri

1. Introducere Veniturile sunt majorări ale beneficiilor economice în timpul exerciţiului financiar, în urma intrărilor sau măririlor activelor,...

Rambursarea TVA

. Introducere Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) este un impozit indirect, bazat pe criteriul deductibilitatii. Din punct de vedere economic valoarea...

Te-ar putea interesa și

Politici și Tratamente Contabile Privind Impozitul pe Profit

INTRODUCERE Impozitul reprezintă cea mai veche şi cea mai importantă resursă financiară aflată la dispoziţia statului O zicală devenită obicei în...

Politici și Tratamente Contabile Privind Impozitul pe Profit

I N T R O D U C E R E Am ales şi tratat cu mult interes această temă deopotrivă fundamentală şi utilă pentru teoria şi practica contabilă. Astfel...

Contabilitatea Rezultatului Exercițiului

INTRODUCERE PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. „ELBA” S.A. a) SCURT ISTORIC Timişoara, considerat ca oraş modern încă de la începutul secolului al...

Contabilitatea Impozitului pe Profit la SC Frigo Star Service SRL

CAPITOLUL 1 CONECTAREA ŞI DECONECTAREA CONTABILITǍŢII DE FISCALITATE 1.1 Repere pe scena europeană privind relaţia contabilitate-fiscalitate...

Așezarea și perceperea bugetelor

CAP. 1 ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETATII COMERCIALE SC „TEHNOTON”S.A IASI 1.1 SCURT ISTORIC S.C. Tehnoton S.A. Calea Chisinaului nr. 43,...

Prevederi ale Standardelor Internaționale de Contabilitate asupra Contabilizării Impozitului pe Profit

INTRODUCERE Impozitul reprezintă o contribuţie banească obligatorie şi nerambursabilă către bugetul de stat, datorată de către persoanele fizice...

Sistemul informațional privind contabilitatea impozitelor și taxelor SC Psihocontrol SRL

CAP. I: SISTEMUL FISCAL Impozitele, taxele, contribuţiile reprezintă fundamental si motivaţia pe care este construită fiscalitatea. Sistemul...

Contabilitate aprofundată

Introducere Informațiile contabilității financiare se fac publice prin sistemul de situații financiare a căror reglementare în România și în lume...

Ai nevoie de altceva?