IAS 19 Beneficiile angajatilor

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza IAS 19 Beneficiile angajatilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Scurt rezumat al standardului

Noile probleme ridicate în contabilitate sunt contabilizarea si prezentarea informatiilor referitoare la beneficiile angajatilor, în special a beneficiilor pe termen lung.

IAS 19 Beneficiile angajatilor este standardul ce descrie contabilizarea si prezentarea informatiilor referitoare la beneficiile angajatilor. Recunoasterea datoriilor se face pe baza contabilitatii de angajamente, standardul cerând unei

întreprinderi sa recunoasca:

(a) o datorie, atunci când un angajat a prestat servicii în schimbul beneficiilor ce urmeaza a fi

platite în viitor;

(b) o cheltuiala, atunci când întreprinderea consuma beneficiile economice ce apar ca urmare a serviciului prestat de un angajat în schimbul beneficiilor.

Beneficiile angajatilor pot lua diverse forme si pot fi clasificate dupa mai multe criterii, dupa cum vom vedea. Standardul nu face distinctie între beneficiile acordate în forma baneasca (salarii, prime etc.) sau sub alte forme (avantaje în natura, avantaje în servicii etc.). În categoria angajatilor intra si managerii. Este, de asemenea, important sa întelegem ca recunoasterea si contabilizarea beneficiilor angajatilor nu are legatura cu deductibilitatea fiscala a acestor avantaje; statele care aplica Standardele Internationale de Contabilitate trateaza prin legi speciale regimul juridic si fiscal al acestor beneficii.

În categoria beneficiilor se încadreaza doar beneficiile suportate de întreprindere; standardul vizeaza doar partea suportata de întreprindere, nu si cea suportata de stat sau de salariat.

Tipuri de beneficii ale angajatilor:

(a) beneficii pe termen scurt, cum ar fi indemnizatii, salarii si contributii la asigurarile sociale,concedii de odihna anuale platite si concedii medicale platite, planuri de prime si participari la profit (daca se platesc în douasprezece luni de la sfârsitul perioadei) si beneficii nemonetare, (cum ar fi asistenta medicala, cazarea, masa si bunuri sau servicii gratuite sau subventionate)

pentru angajatii curenti;

(b) beneficii post-angajare, cum ar fi pensiile, alte beneficii de pensionare, asigurari de viata post-angajare si asistenta medicala post-angajare;

(c) alte beneficii pe termen lung, care includ plati în urma plecarilor pe termen lung din serviciu cu sau fara garantarea pastrarii postului respectiv, jubilee sau alte beneficii ce decurg din servicii pe termen lung, beneficii pentru perioade cu indisponibilitati pe termen lung si, daca nu sunt platibile în totalitate în termen de douasprezece luni dupa încheierea perioadei, participari la profit, planuri de prime si compensatii amânate;

(d) indemnizatii pentru încheierea contractului de munca;

Aprofundarea si aplicarea standardului in practica

- Beneficiile pe termen scurt

Beneficiile pe termen scurt desemneaza avantajele acordate personalului(altele decat indemnizatiile pentru incheierea contractului de munca), care sunt datorate integral in urmatoarele 12 luni de la inchiderea exercitiului in care salariatii au prestat serviciul.

În categoria beneficiilor pe termen scurt pot intra: servicii sau bunuri subventionate în totalitate sau partial de întreprindere, contributii pentru somaj sau alte fonduri, de pe urma carora beneficiaza angajatul (de exemplu, fostele contributii la fondul de învatamânt si cel de solidaritate nu intrau în aceasta categorie a beneficiilor angajatilor, deoarece acestia nu beneficiau, în mod direct, de fondurile respective), prime pentru nasterea unui copil sau pentru casatorie etc., concedii de studii platite, concedii de maternitate, paternitate sau cresterea copiilor (în masura în care sunt suportate de întreprindere; în România nu este cazul, deoarece ele sunt suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat), telefoane mobile; masina; cheltuieli diverse; abonamente pentru transport; locuinta; uniforma; zile libere; gradinita pentru copii; prime si cadouri pentru salariati sau dependentiiacestora; produse finite cu titlu gratuit sau partial subventionate etc.

Contabilizarea salariilor si cotizatiilor sociale nu ridica probleme speciale. Din acest motiv, standardul pune accentual pe absente remunerate pe termen scurt (concedii medicale, concedii platite, cumulabile sau nu) sip e regimurile de interesare si prime.

Fisiere in arhiva (1):

  • IAS 19 Beneficiile angajatilor.doc

Alte informatii

Proiect realizat pt practica de contabilitate financiara, anul II CIG.