Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 8297
Mărime: 62.96KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Este unic. A fost proiectul meu din vara de la liceu: TAXE SI IMPOZITE LOCALE - PRINCIPALELE SURSE DE VENIT LA BUGETUL LOCAL!!

Cuprins

  1. A ARGUMENT
  2. CAPITOLUL I
  3. A ASPECTE TEORETICE PRIVIND BUGETUL DE STAT ŞI SISTEMUL FISCAL
  4. B 1.1. Bugetul de stat - principală componentă a sistemului bugetar
  5. 1.2. Structura bugetului. Veniturile bugetare
  6. 1.3. Sistemul fiscal
  7. CAPITOLUL II
  8. OBIECTUL ŞI CONŢINUTUL SOCIAL – ECONOMIC AL IMPOZITELOR
  9. 2.1.Apariţia şi evoluţia impozitului
  10. 2.2. Conţinutul şi caracteristicile impozitelor şi taxelor
  11. 2. 2.3. Principiile fiscalităţii
  12. 2.4. Elementele impozitului
  13. 2.5. Clasificarea impozitelor şi taxelor
  14. CAPITOLUL III
  15. IMPOZITUL PE PROFIT
  16. 3.1. Subiectii si obiectul impunerii
  17. 3.2. Contribuabilii
  18. 3.3. Scutiri
  19. Anexa 1:
  20. PRINCIPALELE IMPOZITE ŞI TAXE PLĂTITE DE O SOCIETATE CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ
  21. Bibliografie

Extras din proiect

ARGUMENT

Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei părţi din veniturile şi/sau averea persoanelor fizice şi juridice la dispoziţia statului în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Această prelevare se face în mod obligatoriu, cu titlu definitive (nerambursabil) şi fără contraprestaţie din partea statului.

Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înţeles în sensul că plata acestora către stat este o sarcină impusă tuturor persoanelor fizice şi/sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă sau posedă un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datorează impozit. Dreptul de a introduce impozite îl are statul şi el se exercită prin intermediul puterii legislative (Parlamentul) , iar uneori şi, în anumite condiţii, prin organele de stat locale. Parlamentul se pronunţă în legătură cu introducerea impozitelor de stat de importanţă naţională, iar organele de stat locale pot introduce unele impozite în favoarea unităţilor administrative teritoriale. În România, conform Constituţiei, consiliile locale sau judeţene stabilesc impozitele şi taxele locale, în limitele şi condiţiile legii. Rolul impozitelor de stat se manifestă pe plan financiar, economic şi social. Modul concret de manifestare a acestui rol cunoaşte anumite diferenţieri de la o etapă de dezvoltare economico-socială la alta. Rolul prioritar al impozitelor este în plan financiar, deoarece acestea constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice. În plan economic rolul impozitelor rezidă în încercările statului de a folosi mai mult impozitele ca mijloc de intervenţie în activitatea economică. În funcţie de intenţia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca un intrument de încurajare sau de frânare a unei activităţi economice, de creştere sau de reducere a producţiei sau a consumului unui produs, de impulsionare sau de îngrădire a comerţului exterior. În plan social, rolul impozitelor se concretizează în faptul că , prin intermediul lor, statul procedează la redistribuirea unei părţi importante din produsul intern brut între grupuri sociale şi indivizi, între persoanele fizice şi cele juridice.

Prin urmare, impozitele constituie unul din principalele instrumente de care statul dispune pentru redistribuirea veniturilor şi a averii.

Având în vedere aceste motivaţii, am structurat lucrarea intitulata: “ Impozitele şi taxele - principalele surse de venit la bugetul de stat “ in 3 capitole.

În primul capitol, am fãcut referire la bugetul de stat şi sistemul fiscal precizând definiţia acestora.

Bugetul de stat sau bugetul public este un document, un plan sau o balanță în care se prevăd sumele de bani stranse la dispoziția statului, surse de proveniență a acestora precum și direcțiile lor de utilizare.

Bugetul de stat, este o componentă de bază a bugetului general consolidat și a finanțelor publice în general. Termenul de buget își are originea în limba latină desemnând un sac, cu bani fiind regăsit cu același sens si în limba franceză, semnificând sau ca pungă sau cufar în care se păstrau obiecte personale sau banii atunci când întreprindea o călatorie.

Sistemul fiscal reprezintă modul de cercetare şi acţiune, procedeele şi modalităţile de investigare în vederea prevenirii, constatării şi înlăturării cazurilor de sustragere de la calcularea, evidenţa şi plata impozitelor şi taxelor cuvenite statului.

Totalitatea impozitelor şi taxelor provenite de la persoanele juridice şi persoanele fizice care-i procură statului o parte covârşitoare din veniturile bugetare, formează sistemul fiscal.

În capitolul II Obiectul şi conţinutul social – economic al impozitelor, am descries pe scurt, apariţia impozitelor, conţinutul şi caracteristicile impozitelor şi taxelor, principiile fiscalitãţii, elementele impozitului si în final am clasificat impozitele şi taxele.

Dintre impozitele şi taxele achitate la bugetul de stat, am considerat cã impozitul pe profit este cel mai important impozit din cadrul bugetul de stat.

Impozitul pe profit reprezinta un impozit datorat la bugetul statului de catre toti contribuabilii, asa cum ii defineste Codul Fiscal, care inregistreaza profit fiscal in perioada de raportare si totodata, o cheltuiala fiscala a intreprinderii suportata la nivelul intregii sale activitati. Acesta se calculeazã în procent de 16%, reprezentând o sursã importantã de venit la buget.

CAPITOLUL I

ASPECTE TEORETICE PRIVIND BUGETUL DE STAT ŞI SISTEMUL FISCAL

1.1. Bugetul de stat - principală componentă a sistemului bugetar

Bugetul de stat sau bugetul public este un document, un plan sau o balanță în care se prevăd sumele de bani stranse la dispoziția statului, surse de proveniență a acestora precum și direcțiile lor de utilizare.

Bugetul de stat, este o componentă de bază a bugetului general consolidat și a finanțelor publice în general. Termenul de buget își are originea în limba latină desemnând un sac, cu bani fiind regăsit cu același sens si în limba franceză, semnificând sau ca pungă sau cufar în care se păstrau obiecte personale sau banii atunci când întreprindea o călatorie.

La definirea bugetului de stat concură două abordări şi anume:

- una juridică şi alta economică.

Sub aspect juridic bugetul reprezintă un act prin care sunt prevazute şi autorizate veniturile şi cheltuielile anuale ale statului.

Sub aspect economic bugetul subliniază corelaţiile macroeconomice şi în special legătura cu nivelul şi evoluţia produsului intern brut.

Bugetul de stat exprimă relaţiile economice în formă bănească ce iau naştere în procesul repartiţiei PIB, în conformitate cu obiectivele de politică economică, socială şi de altă natură ale fiecărei perioade. Aceste relaţii se manifestă în dublu sens: pe de o parte, ca relaţii prin intermediul cărora se mobilizează resursele băneşti la dispoziţia statului, iar pe de alta parte, ca relaţii prin care se repartizează aceste resurse.

În economia modernă, bugetul nu mai constituie un simplu document în care se înscriu veniturile şi cheltuielile probabile ale statului pe o perioada de 12 luni, ci este un plan financiar la nivel macroeconomic.

În România, nevoile de resurse la nivelul societăţii şi posibilităţile de acoperire a acestor nevoi sunt reflectate în bugetul general consolidat.

Bibliografie

Boltea P.ION Metode si tehnici fiscale SC Tipografia Somesului SA, Satu Mare, 1999

Leonte Doina, Cioponea Mariana-Cristina Finante publice-Note curs Editura Fundatia Romania de Maine, Bucuresti, 2003

Manolescu Emilian Bugetul public Editura Agora, Bacau, 1998

Manolescu Emilian Politici monetare fiscale Universitatea Ecologica, Bucuresti, 2004

Vacarel Iulian Finante publice Editura Didactica si Pedagocica, Bucuresti, 2000.

Preview document

Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 1
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 2
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 3
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 4
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 5
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 6
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 7
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 8
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 9
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 10
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 11
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 12
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 13
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 14
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 15
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 16
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 17
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 18
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 19
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 20
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 21
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 22
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 23
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 24
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 25
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 26
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 27
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 28
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 29
Impozitele și Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Impozitele si Taxele - Principalele Surse de Venit la Bugetul de Stat.docx

Alții au mai descărcat și

Auditul Impozitului pe Veniturile din Salarii

MOTIVATIA TEMEI Un studiu efectuat in Uniunea Europeana scoate in evidenta discrepantele privind nivelul impozitelor pe venit practicat la nivel...

Contabilitatea stocurilor de materii prime, materiale consumabile și a materialelor de natura obiectelor de inventar

Introducere Trăim într-o lume cu resurse limitate, de aceea trebuie să gestionăm cât mai bine această situație. Noi, societatea mileniului trei,...

Evaluarea Riscurilor de Audit

CAP.1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND RISCUL DIN MEDIUL AUDITULUI FINANCIAR În decursul timpului obiectivul auditului a evoluat de la detectarea...

Impozite directe

CAP. 1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE 1. 2. Conţinutul si rolul impozitelor Impozitele reprezintă o forma de prelevare a unei parţi din...

Impozitele și Taxele Locale

Argument Practica economico-financiară arată că unii agenţi economici, nu constituie în mod corect obligaţiile lor fiscale faţă de autorităţile...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Te-ar putea interesa și

Sistemul Fiscal al Republicii Moldova - Aliniere la Standardele Europene

Introducere Republica Moldova este un stat în care, societatea a ajuns să-şi consume resursele de viitor (financiare, materiale şi umane), pe...

Resursele și Cheltuielile Financiare Reflectate în Bugetele Locale

1. BUGETELE LOCALE 1.1. LOCUL BUGETELOR LOCALE ÎN CADRUL BUGETULUI GENERAL CONSOLIDAT. STRUCTURA SISTEMULUI NOSTRU BUGETAR Pentru a aprecia locul...

Impozite și Taxe

Introducere Sistemul fiscal proces al Republicii Moldova, având o istorie relativ scurtă, este în evoluţie şi perfecţionare. Restructurările de...

Analiza Structurii și Dinamicii Resurselor Financiare Publice din Bugetul Consolidat al României

1.Structura resurselor financiare publice din bugetul de stat şi din bugetele locale – criterii şi componente. Sistemul fiscal este format din...

Analiza impozitelor și taxelor în România și UE

INTRODUCERE Existenţa unor nevoi ce nu pot fi gestionate individual a condus la apariţia unor procese de mobilizare şi utilizare de către...

Analiza comparativă a dimensiunii și structurii resurselor financiare publice (bugetare) în România și Portugalia

1. Structura resurselor financiare publice conform clasificației oficiale 1. Sinteza clasificației bugetare a resurselor financiare Resursele...

TVA - practici naționale și internaționale

Introducere “Ceea ce deosebeşte o ţară aflată în progres de una aflată în declin este, în bună măsură, preferinţa arătată construirii viitorului....

Reglementări contabile și fiscale privind TVA cu exemplificare la SC Saigon Family SRL

CAPITOLUL I DELIMITĂRI ŞI FUNDAMENTĂRI TEORETICE PRIVIND TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ 1.1 TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ-VENIT AL BUGETULUI DE STAT...

Ai nevoie de altceva?