Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA

Proiect
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 120 în total
Cuvinte : 41994
Mărime: 206.10KB (arhivat)
Publicat de: Violeta V.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. Popescu Agatha

Cuprins

  1. CAPITOLUL I - CARACTERIZAREA GENERALĂ A IMPOZITELOR 5
  2. 1.1. Conţinutul şi rolul impozitelor 5
  3. 1.2. Principiile impunerii 6
  4. 1.2.1. Principii de echitate fiscală 7
  5. 1.2.2. Principii de politică financiară 12
  6. 1.2.3. Principii de politică economică 15
  7. 1.2.4. Principii social politice 16
  8. 1.3. Clasificarea impozitelor 17
  9. 1.4. Analiza structurii şi evoluţiei impozitelor în veniturile bugetului de stat al României în perioada 2001-2008 19
  10. CAPITOLUL II – IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL – INSTRUMENT AL REFORMEI FISCALE 27
  11. 2.1. Aspecte generale ale evoluţiei impozitelor pe veniturile persoanelor fizice 27
  12. 2.2. Geneza şi evoluţia impozitului pe venitul global. Comparaţii internaţionale 39
  13. CAPITOLUL III - REGLEMENTĂRI LEGALE ALE IMPOZITULUI PE VENIT 45
  14. 3.1. Subiectul impozitului şi sfera de aplicare a impozitului pe venit 47
  15. 3.2. Perioada impozabilă şi cotele de impunere 51
  16. 3.3. Deduceri personale 53
  17. 3.4. Venituri din activităţi independente 55
  18. 3.5. Venituri din cedarea folosinţei bunurilor 66
  19. 3.6. Veniturile din salarii 70
  20. 3.7. Venituri din investiţii 80
  21. 3.8. Veniturile din pensii 82
  22. 3.9. Venituri din activităţi agricole 83
  23. 3.10 Venituri din premii şi jocuri de noroc 84
  24. 3.11. Venituri din alte surse 85
  25. 3.12.Proprietatea comună şi asociaţiile fără personalitate juridică 86
  26. 3.13. Procedura de globalizare a veniturilor 88
  27. 3.13.1. Determinarea venitului global impozabil 88
  28. 3.13.2. Declaraţii de venit estimat 90
  29. 3.13.3. Determinarea şi plata impozitului pe venitul global 93
  30. CAPITOLUL IV - STUDIU DE CAZ PRIVIND IMPUNEREA VENITURILOR DIN SALARII PE EXEMPLUL SOCIETĂŢII COMERCIALE „OŢELINOX” S.A, TÂRGOVIŞTE 98
  31. 4.1. Prezentarea generală a societăţii 98
  32. 4.2. Structura obligaţiilor fiscale datorate la bugetul de stat, pe perioada 2001 – 2008 98
  33. 4.3. Evoluţia dintre impozitul pe salarii şi fondul de salarii 101
  34. 4.4. Determinarea, reţinerea şi virarea impozitului pe salarii 103
  35. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 108
  36. BIBLIOGRAFIE 118

Extras din proiect

CAPITOLUL I - Caracterizarea generală a impozitelor

1.1. Conţinutul şi rolul impozitelor

Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei părţi din veniturile şi/sau averea persoanelor fizice şi juridice la dispoziţia statului în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Această prelevare se face în mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil şi fără contraprestaţie directă din partea statului.

Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înţeles în sensul că plata acestora către stat este o sarcină impusă tuturor persoanelor fizice şi/sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă sau posedă un anumit gen de avere pentru care, potrivit legii, datorează impozit. Dreptul de introduce impozite îl are statul şi el se exercită prin intermediul puterii legislative (Parlamentul), iar uneori, în anumite condiţii, şi prin organele de stat locale. Parlamentul aprobă introducerea impozitelor de stat de importanţă naţională (generală), iar organele de stat locale pot introduce unele impozite în favoarea unităţilor administrativ – teritoriale. În România, conform Constituţiei, consiliile locale sau judeţene stabilesc impozitele şi taxele locale , în limitele şi în condiţiile legii.

Impozitele sunt plăţi care se fac către stat cu titlu definitiv şi nerambursabil. În schimbul acestora, plătitorii impozitelor nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egală sau apropiată.

Sarcina achitării impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice şi/sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă prevăzută de lege. Pentru muncitori şi funcţionari sursa de venit o constituie salariul, pentru agenţii economici – profitul, pentru proprietarii de terenuri – renta, pentru deţinătorii de hârtii de valoare (acţiuni, obligaţiuni etc) – venitul produs de acestea (dividende, dobânzi ş.a.) iar micii meseriaşi şi liber-profesioniştii suportă impozitele din venitul realizat de pe urma activităţii desfăşurate.

Rolul impozitelor se manifestă pe plan financiar, economic şi social. Manifestarea rolului impozitelor cunoaşte unele diferenţieri de la o etapă de dezvoltare a economiei la alta.

Rolul cel mai important al impozitelor se manifestă pe plan financiar, întrucât acestea constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesar acoperirii cheltuielilor publice. În ţările dezvoltate, impozitele, taxele şi contribuţiile procură 80 – 90% din totalul resurselor financiare ale statului. Şi în cadrul ţărilor în curs de dezvoltare ponderea impozitelor şi taxelor în totalul resurselor financiare publice este însemnată, aceasta variind între 50% şi 90%.

Caracteristic evoluţiei impozitelor şi taxelor în perioada postbelică este faptul că acestea au cunoscut o tendinţă de creştere continuă, atât ca mărime absolută cât şi relativă. Creşterea volumului încasărilor din impozite s-a realizat prin creşterea numărului plătitorilor, extinderea bazei de impunere, precum şi prin majorarea cotelor de impunere. Această din urmă măsură a vizat în cea mai mare parte, impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice şi mai puţin veniturile obţinute de societăţile de capital.

Până prin anii 70-80, s-a observat o anumită accentuare a rolului impozitelor pe plan economic, concretizată în încercările statului de a folosi impozitele ca mijloc de intervenţie în economie. Impozitele se pot manifesta ca un instrument de încurajare sau de frânare a unei activităţi economice, de creştere sau de reducere a producţiei sau a consumului unui anumit produs, de impulsionare ori de limitare a comerţului exterior, în funcţie de intenţia legiuitorului.

Referindu-se la rolul impozitelor, economistul francez Pierre Lalumiere, sublinia că impozitele pot fi folosite pentru a „încuraja (sub forma exonerării) sau pentru a descuraja (pe calea suprataxării) o anumită activitate economică. Fără să înceteze de a fi un mijloc de acoperire a cheltuielilor publice, impozitul a devenit un mijloc de intervenţie în domeniul economic şi social”.

Pe plan social, rolul impozitelor se concretizează in faptul că, prin intermediul lor, statul procedează la redistribuirea unei părţi importante din produsul intern brut între grupuri sociale şi indivizi, între persoanele fizice şi cele juridice. Astfel, prin intermediul impozitelor, taxelor şi contribuţiilor statul preia la buget între 40% şi 50% şi chiar mai mult din PIB, în ţările dezvoltate şi între 30% şi 40% în ţările în curs de dezvoltare.

1.2. Principiile impunerii

Un sistem fiscal poate fi considerat raţional dacă îndeplineşte mai multe cerinţe, dacă este organizat şi funcţionează pe baza anumitor principii. Aceste principii au în vedere ca aşezarea şi încasarea impozitelor să corespundă atât obiectivelor social-economice ale politicii fiscale a statului din perioada respectivă, cât şi intereselor plătitorilor.

Impunerea reprezintă un complex de măsuri şi operaţiuni efectuate în baza legii, care au drept scop final stabilirea impozitului ce revine în sarcina unei persoane fizice sau juridice. Impunerea are atât o latură de natură politică, cât şi una de ordin tehnic (care cuprinde metodele şi tehnicile utilizate pentru determinarea bazei impozabile şi a cuantumului impozitului).

Sub aspect politic, prin impunere se urmăreşte ca fiecare impozit introdus să răspundă anumitor cerinţe, să fie în concordanţă cu anumite principii.

Primul care a formulat astfel de principii a fost marele economist Adam Smith, reprezentant de seamă al economiei politice din secolul XVIII şi începutul secolului XIX. Adam Smith susţinea că, la baza politicii fiscale a statului trebuie să stea mai multe principii:

1. Principiul justeţii impunerii (echităţii fiscale), conform căruia toţi cetăţenii unei ţări trebuie să contribuie, pe cât posibil, cu impozite în funcţie de veniturile pe care le obţin. Promovarea acestui principiu avea ca scop anularea privilegiilor de care se bucurau nobilii şi clerul în ceea ce priveşte impozitele directe şi participarea tuturor supuşilor statului la acoperirea cheltuielilor publice în raport cu veniturilor realizate.

Preview document

Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 1
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 2
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 3
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 4
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 5
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 6
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 7
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 8
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 9
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 10
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 11
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 12
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 13
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 14
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 15
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 16
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 17
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 18
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 19
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 20
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 21
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 22
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 23
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 24
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 25
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 26
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 27
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 28
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 29
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 30
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 31
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 32
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 33
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 34
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 35
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 36
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 37
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 38
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 39
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 40
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 41
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 42
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 43
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 44
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 45
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 46
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 47
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 48
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 49
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 50
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 51
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 52
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 53
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 54
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 55
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 56
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 57
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 58
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 59
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 60
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 61
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 62
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 63
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 64
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 65
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 66
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 67
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 68
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 69
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 70
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 71
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 72
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 73
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 74
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 75
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 76
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 77
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 78
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 79
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 80
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 81
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 82
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 83
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 84
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 85
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 86
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 87
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 88
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 89
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 90
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 91
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 92
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 93
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 94
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 95
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 96
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 97
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 98
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 99
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 100
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 101
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 102
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 103
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 104
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 105
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 106
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 107
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 108
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 109
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 110
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 111
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 112
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 113
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 114
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 115
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 116
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 117
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 118
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 119
Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA - Pagina 120

Conținut arhivă zip

  • Impunerea Veniturilor din Salarii Studiu de Caz Otelinox SA.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?