Modele de Control Intern

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 10569
Mărime: 75.04KB (arhivat)
Publicat de: Gheorghe C.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1:CONCEPTUL DE CONTROL INTERN 4
  3. 1.1. Controlul intern şi controlul extern 4
  4. 1.2. Caracteristicile controlului intern 7
  5. Capitolul 2:MODELE DE CONTROL INTERN 9
  6. 2.1. Modelul COSO 9
  7. 2.2. Modelul CoCo 19
  8. 2.2.1. Consideraţii generale 19
  9. 2.2.2. Structura modelului CoCo 24
  10. Capitolul 3: COMPARAŢIE ÎNTRE MODELUL CoCo ŞI
  11. MODELUL COSO 29
  12. Concluzii 31
  13. Bibliografie 32

Extras din proiect

INTRODUCERE

Etimologia cuvântului control provine din expresia latinească „contra rolus”, prin care se înţelege „verificarea unui act duplicat după original”.

Controlul în accepţiunea lui semantică este o „analiză permanentă sau periodică a unei activităţi, a unei situaţii pentru a urmări mersul ei şi pentru a lua măsuri de îmbunătăţire”.

În acelaşi timp, controlul semnifică o supraveghere continuă morală şi materială, ca şi stăpânirea unei activităţi, a unei situaţii.

În literatura de specialitate avem şi alte accepţiuni, astfel:

- în accepţiunea francofonă „controlul este o verificare, o inspecţie atentă a corectitudinii unui act”.

- în accepţiunea anglo-saxonă „controlul este acţiunea de supraveghere a cuiva, a ceva, o examinare minuţioasă sau puterea de a conduce ca un instrument de reglementare a unui mecanism”.

Din practică rezultă că, controlul este un atribut al managementului, un mijloc de analiză a realităţii şi de corectare a erorilor.

Sensul cel mai comun asociat controlului este acela de verificare, care frecvent se asociază cu activitatea de cunoaştere ce va permite managementului să coordoneze activităţile din cadrul organizaţiei într-un mod cât mai economic şi eficient.

Din punct de vedere al misiunii sale, controlul este o componentă intrinsecă a managementului, dar este şi o activitate specific umană, care serveşte, atât conducerii, terţilor/parteneri de afaceri, cât şi autorităţilor publice şi chiar populaţiei.

Controlul a evoluat şi evoluează continuu prin perfecţionarea sistemelor de organizare şi management, precum şi a mediului în care funcţionează şi care, la rândul său, se află într-o continuă mişcare.

Capitolul 1

CONCEPTUL DE CONTROL INTERN

1.1. Controlul intern şi controlul extern

În literatura de specialitate există mai multe tipologii ale controlului, dar din punct de vedere al modului de exercitare a controlului, avem:

- control intern;

- control extern

Controlul intern este format din ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entităţii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere în concordanţă cu obiectivele acesteia şi cu reglementările legale, în vederea asigurării administrării fondurilor în mod economic, eficient şi eficace, care include structurile organizatorice, metodele şi procedurile.

Obiectivele generale ale controlului intern sunt:

- realizarea, la un nivel corespunzător de calitate, a atribuţiilor instituţiilor publice, stabilite în concordanţă cu propria lor misiune, în condiţii de regularitate, eficacitate şi eficienţă;

- protejarea fondurilor publice împotriva pierderilor datorate erorii, risipei, abuzului, fraudei;

- respectarea legii, a reglementărilor şi deciziilor conducerii;

- dezvoltarea şi întreţinerea unor sisteme de colectare, stocare, prelucrare, actualizare şi difuzare a datelor şi informaţiilor financiare şi de conducere, precum şi a unor sisteme şi proceduri de informare publică adecvată prin rapoarte periodice.

Controlul intern s-a confruntat în permanenţă cu lărgirea sistematică a ariei de aplicare. În prezent, controlul intern se referă la toate activităţile, programele şi procedurile, la întreg patrimoniul, la toţi membrii întreprinderii şi in acelasi timp acţionează permanent.

În practică, managementul este perceput ca fiind preocupat de organizarea sistemului de control intern şi de actualizarea permanentă a acestuia, datorită evoluţiei riscurilor cu care se confruntă entitatea.

În România, în perioada economiei planificate, controlul era organizat obligatoriu în cadrul unor structuri specializate (gestiune, financiar, calitate etc.) şi avea obiective diferite, situaţie în care statul impunea sistemul de control din interiorul unităţilor economice şi organiza şi controlul extern pentru urmărirea modului de exercitare a controlului intern al unităţilor economice.

Din aceste motive, perioada 1990-1999 s-a caracterizat prin profunde reorganizări, concretizate în restrângerea treptată a controalelor obligatorii şi instituirea unui sistem de control intern de către management, flexibil şi eficient, funcţie de riscurile cu care se confruntă organizaţia.

Începând din 1999, în sistemul de control românesc este introdus prin lege, conceptual de control intern şi conceptul de audit intern numai pentru entităţile publice, ceea ce a impus necesitatea unor clarificări ale conceptelor şi practicii în domeniu. Prin această lege, controlul intern este propus într-o manieră europeană, în sensul că se prevăd numai atribuţiile generale şi specifice ale controlului intern, iar modul de organizare şi exercitare al acestuia rămânând la dispoziţia managementului general al entităţii publice.

Modul acesta de organizare a sistemului de control intern, nespecific economiei planificate, a creat impresia managerilor că organizarea controlului este benevolă şi coroborat cu lipsa răspunderii manageriale a slăbit eficacitatea sistemului de control intern al entităţilor.

Practica internaţională impune separarea clară a activităţilor de control intern de cele de audit intern şi recomandă conturarea unui sistem de control intern şi a unei structuri de audit intern, ambele în coordonarea managerului, capabile să răspundă riscurilor cu care se confruntă entităţile.

Conform practicii recunoscute în domeniu, controlul intern se regăseşte în componenţa fiecărei activităţi şi trebuie să fie formalizat prin proceduri coroborate cu fişele posturilor şi ROF-ul entităţii, care vor fi însoţite de liste de verificare, cu activităţile şi responsabilităţile ataşate acestora, care de fapt reprezintă instrucţiuni practice de realizare a controlului intern.

Preview document

Modele de Control Intern - Pagina 1
Modele de Control Intern - Pagina 2
Modele de Control Intern - Pagina 3
Modele de Control Intern - Pagina 4
Modele de Control Intern - Pagina 5
Modele de Control Intern - Pagina 6
Modele de Control Intern - Pagina 7
Modele de Control Intern - Pagina 8
Modele de Control Intern - Pagina 9
Modele de Control Intern - Pagina 10
Modele de Control Intern - Pagina 11
Modele de Control Intern - Pagina 12
Modele de Control Intern - Pagina 13
Modele de Control Intern - Pagina 14
Modele de Control Intern - Pagina 15
Modele de Control Intern - Pagina 16
Modele de Control Intern - Pagina 17
Modele de Control Intern - Pagina 18
Modele de Control Intern - Pagina 19
Modele de Control Intern - Pagina 20
Modele de Control Intern - Pagina 21
Modele de Control Intern - Pagina 22
Modele de Control Intern - Pagina 23
Modele de Control Intern - Pagina 24
Modele de Control Intern - Pagina 25
Modele de Control Intern - Pagina 26
Modele de Control Intern - Pagina 27
Modele de Control Intern - Pagina 28
Modele de Control Intern - Pagina 29
Modele de Control Intern - Pagina 30
Modele de Control Intern - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Modele de Control Intern.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea Riscului de Audit și a Controlului Intern

CAPITOLUL 1 1.1 Riscurile de audit Orice misiune de audit implică riscuri, iar identificarea lor, încă din etapa de planificare a lucrărilor,...

Auditul performanței sistemului de educație asistată de calculator la Liceul Teoretic Nicolae Titulescu - Pucioasa

INTRODUCERE Considerat multă vreme, în mod nedrept şi neavizat, doar o formă a controlului financiar, auditul tinde să ocupe şi în ţara noastră...

Organizarea și Exercitarea Controlului Financiar Intern în Cadrul SC Lacta SRL

INTRODUCERE Controlul contabil arată, în adevăr, originile contabilităţii. Acum mai bine de 3000 de ani î.e.n au fost relevate legile comerciale...

Evaluarea Sistemului de Control Intern

Evaluarea sistemului de control intern Introducere Chiar din momentul apariţiei sale, contabilitatea a generat o nevoie: controlul. Originile...

Importanța și eficiența controlului intern în diverse ramuri de activitate

MOTIVATIA CERCETARII Implementarea unor sisteme eficiente de control intern reprezinta o problema delicata pentru managerul oricarei entitati....

Sistemul de Control Intern al SC Cipval SRL Huso

1. Prezentarea SC CIPVAL SRL Huşi SC CIPVAL SRL Huşi este o societate comercială care îşi desfăşoară activitatea în scopul obţinerii de profit....

Obiectivele și Principiile Fundamentale ale Controlului Intern

1. Definitia Controlului Intern Controlul intern vizează ansamblul sistemelor întreprinderii. Dacă iniţial controlul intern avea ca obiectiv...

Metodologia implementării controlului intern

Introducere Termenul de audit provine din limba latină de la cuvântul audit-auditare, care are semnificaţia „a asculta”, dar despre audit se...

Te-ar putea interesa și

Implementarea standardelor de control intern la nivelul entităților publice

Motivația și metodologia cercetării Dinamica economică actuală și acerba concurență existentă pe toate piețele, indiferent de profil, impun...

Evaluarea Riscului de Audit și a Controlului Intern

CAPITOLUL 1 1.1 Riscurile de audit Orice misiune de audit implică riscuri, iar identificarea lor, încă din etapa de planificare a lucrărilor,...

Controlul Financiar Intern de Gestiune

CAPITOLUL I 1.1. PRINCIPII GENERALE PRIVIND CONTROLUL FINANCIAR În conformitate cu prevederile legale, controlul financiar se organizează prin...

Audit Public

CAPITOLUL I – Evaluarea modului de organizare şi funcţionare a structurilor de audit public intern 1.1. Stadiul organizării structurilor de audit...

Modele de Control Intern COSO și COCO

Introducere Într-un fel sau altul, toată lumea efectuează control în activităţile cotidiene şi în toate domeniile de activitate de aceea controlul...

Conceptul de Control - Controlul Intern și Controlul Extern

Capitolul 1 Conceptul de control 1.1. Definirea conceptului de control Din punct de vedere etimologic noţiunea de „control” provine din expresia...

Concepte de Control Intern și Audit Intern

CAPITOLUL I NOŢIUNI TEORETICE PRIVIND CONTROLUL INTERN 1.1. Paralela între controlul intern şi auditul intern În epoca modernă controlul...

Organizarea și Exercitarea Controlului Bancar Intern

Controlul intern reprezintă un proces continuu la care participă Consiliul de Administraţie, conducătorii, precum şi întregul personal al băncii...

Ai nevoie de altceva?