Monografie Contabilitate Publica

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Monografie Contabilitate Publica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Scortescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1. Scurt istoric. Obiect de activitate

În octombrie 1889, Vasile Alexandrescu Urechia „profesor, academician, deputat şi senator în forul legislativ al ţării, funcţionar superior în administraţia publică centrală, conducător şi coordonator a diverse societăţi guvernamentale şi neguvernamentale, scriitor, istoric, pedagog şi publicist” s-a hotarat sa doneze o mare parte din biblioteca sa pentru infiintarea Bibliotecii Publice „Urechiă”, legalizata prin decret regal semnat de Carol I la 7 decembrie 1889 numita ulterior „V. A. Urechia”, cu sediul in cladirea Liceului „Vasile Alexandrescu”.

Cresterea colectiilor a inregistrat in primii 15 ani de activitate un ritm constant datorita donatiilor lui V. A. Urechia si transferului de la Biblioteca Academiei, numai in primii 3 ani numarul volumelor aproape dublandu-se.

Biblioteca „V. A. Urechia” si-a inceput activitatea cu un bibliotecar, numit la 17 iulie 1891, pana atunci fiind platit de V. A. Urechia. Finantarea institutiei, fara modoficarile de structura pana in 1950 de altfel a fost asigurata in principal din 2 surse: administratia publica centrala si locala. Micile donatii si putinele venituri din activitati culturale au fost intamplatoare.

In ianuarie 1901 s-a intocmit un raport detaliat catre Ministerul Instructiunii cu prilejul implinirii primilor 10 ani de functionare a bibliotecii. Astfel au fost insumate date privind cresterea colectiilor de la infiintare de la 6.007 la 32.000 volume, obiecte muzeale si peste 500 monede. Tot atunci au fost prezentate cataloagele, spatiile ocupate de biblioteca, 5 sali din care 3 de lectura si muzeu, dimensiunile stelajelor, 634 m liniari cu suprafata de 245 de m.p, precum si cititorii anului 1900.

Intre 1923 si 1929 au fost organizate 8 biblioteci filiale din care 2 in afara judetului, initial cu fonduri de carti procurate din donatii, apoi si cu cele trimise de Casa Scoalelor si Culturii Poporului gestionate de directorul bibliotecii.

Din 1930, urmare a reorganizarii administratiei, Ministerului Instructiunii a trecut biblioteca din punct de vedere administrativ la Directoratul Ministerial Bucuresti. Este de retinut si faptul ca, incepand cu 25 octombrie 1930 Biblioteca publica „V. A. Urechia” a avut sigiliul cu stema tarii pana in 1949, ceea ce inseamna ca a fost recunoscuta ca institutie culturala oficiala a statului.

Un moment important pentru Biblioteca „V. A. Urechia” s-a inregistrat in 1953 cand aceasta a fost distinsa cu titlul de Biblioteca regionala model, clasata pe locul 1 pe tara, primind totodata si un premiu in bani.

De la 1 septembrie 1951 la 31 decembrie 2001 au intrat in biblioteca 893.277 unitati de evidenta patrimoniala, inclusiv colectiile constituite pana in 1940 si au fost scoase din uz 261.447, ritmul de crestere a colectiilor inregistrand media anuala de 12.460 de volume.

Biblioteca detinea la sfârsitul anului 2006 un fond de:

- 598.074 vol. de cãrti si periodice tipãrite;

- 3.088 unitãti fizice manuscrise;

- 117 unitãti fizice microformate;

- 13.132 documente audiovizuale din care:

- 12.309 documente audio;

- 186 documente vizuale;

- 637 documente audiovizuale combinate.

În anul curent 2007 colectiile Bibliotecii au fost completate prin achizitionarea a 21.063 de unitãti fizice din care:

- cãrti si periodice tipãrite - 18.000;

- documente audiovizuale - 1.675:

- documente audio - 1.668;

- documente audiovizuale combinate - 7;

- documente digitale - 1.332

- cãrti electronice - 12 (11 pe CD-ROM, 1 pe DVD-ROM)

- alte documente digitale - 1.320 (22 pe CD-ROM, 1.298 pe DVD-ROM);

- periodice electronice - 35;

- baze de date - 4;

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” coordonează activitatea a 63 de biblioteci

publice şi a unei Filiale locale, după cum urmează:

● 1 - municipală (Tecuci)

● 2 - orăşeneşti (Tg. Bujor şi Bereşti)

● 60 – comunale

● 1- Filiala de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi.

Biblioteca „V. A. Urechia” a urmărit in cei 117 ani de functionare realizarea enciclopedismului si universalitatii, echilibrarea tematica a colectiilor bibliotecii galatene, cartile, periodicele, discurile, documentele, gravurile, hartile, iconografia si manuscrisele trecand prin sute de mii de maini si purtand amprenta generatiilor de oameni ce au calcat pragul ei.

Obiectul de activitate

Domeniul de activitate al bibliotecii este domeniul public, deoarece ea se adreseazã sau poate fi folositã de toate persoanele din ţarã :române, strãine, din Galati sau din alte localitãţi dupã îndeplinirea condiţiilor puse de bibliotecã pentru a asigura eficienţa serviciilor oferite, pentru siguranţa manuscrisurilor deţinute şi pentru evitarea pierderilor provenite din lipsa cãrţilor. Obiectul de activitate îl constitue documentarea persoanelor interesate, cetăţenii judetului Galaţi. De aici rezultã şi definiţia bibliotecii: cã este o entitate organizaţionalã cu caracter public , profilul fiind de activitate cultural-educativ şi ştiinţific.

Ordonatorul principal de credite al acestei institutii este Consiliul Judeţean Galaţi, ordonatorul terţiar este directorul general al bibliotecii, deci aici nu existã ordonator secundar de credite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Contabilitate Publica.doc

Alte informatii

monografie contabila la biblioteca "V A Urechea", Galati