Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 121 în total
Cuvinte : 51655
Mărime: 231.66KB (arhivat)
Publicat de: Radu Turcu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Aurel Burciu

Extras din proiect

INTRODUCERE

Termenul de management utilizat în exces astăzi pentru a explica o stare de spirit modernă este necesar pentru a induce celor aflaţi în posturi de conducere o atitudine mult modificată faţă de fenomenele şi procesele economice, sociale, tehnice, de prospectare a pieţei, de previziune etc. Aşadar, mai mult ca oricând, trebuie trecut cu profesionalism la modernizarea şi eficientizarea managementului.

Indiferent de noul conţinut care i se atribuie, de modul în care este înţeles şi operează, modernizarea managementului agenţilor economici reprezintă un deziderat al realităţii unei economii reale de piaţă. Alături de liberalizarea utilizării unor pârghii economico-financiare, instituirea unui sistem de protecţie socială, privatizarea unei părţi apreciabile a economiei, descentralizarea etc., este obligatorie adoptarea şi aplicarea unor sisteme de management performant care să asigure succesul agenţilor economici.

Supravieţuirea şi creşterea profitabilităţii agenţilor economici, indiferent de profilul lor, este condiţionată de perfecţionarea managementului în funcţie de condiţiile lor concrete şi de evoluţiile ce au loc în mediul ambiant al acestora. În acest cadru, managerul se preocupă să-şi îmbunătăţească permanent activitatea proprie şi autoritatea, pentru a contribui creativ la rezultatele firmei (organizaţiei). Toate elementele definitorii ale managementului general sunt valabile şi în cazul managementului bancar, acestui domeniu acordându-i-se din ce în ce mai multă atenţie deoarece industria serviciilor financiare este în continuă evoluţie. Participanţii la această industrie sunt bănci comerciale, case de economii, fonduri pe piaţa monetară, companii financiare, bănci de investiţii, companii de brockeraj, companii de asigurări, conglomerate de activităţi şi firme non-financiare. Această industrie cuprinde activităţi precum titluri, servicii bancare, asigurări, leasing, participaţii, ca şi auxiliare ale acestora precum procesare de date şi consultanţă managerială. Activitatea bancară este în continuă evoluţie, deci în momentul de faţă se poate spune că domeniul bancar se caracterizează prin expansiune, dezvoltare şi diversificare. O cale evidentă a expansiunii bancare o reprezintă formarea de noi bănci sau achiziţionarea de bănci în cadrul holdingurilor bancare care gestionează depozite şi acordă împrumuturi în condiţiile în care nucleul holdingului îl formează firma industrială, comercială, de valori imobiliare, de asigurări etc.

Deci, activitatea bancară în viitor nu va putea fi redusă, dimpotrivă, băncile îşi conservă puternice resurse de adaptare la mediu, de a-şi descoperi “nişa multiplicativă” de afaceri, spaţiul de conversie a economicului, a financiarului în ofertă bancară, în servicii şi produse bancare.

CAPITOLUL 1

ASPECTE INTRODUCTIVE ÎN MANAGEMENT

1.1 CONCEPTUL DE MANAGEMENT

1.1.1 DEFINIREA ŞI IMPORTANŢA MANAGEMENTULUI

Managementul, ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un număr mare de specialişti, care au răspuns la necesităţile practicii sociale. Baza obiectivă a apariţiei şi dezvoltării managementului, a constituit-o activitatea comunităţilor umane, managementul fiind un proces de orientare a activităţii umane în scopul realizării unor obiective.

Pe măsura dezvoltării societăţii omeneşti, preocupările în domeniul managementului s-au intensificat şi amplificat. Cu toate acestea, abia la începutul secolului al XIX-lea, managementul a început să fie considerat ca activitate distinctă, iar primele lucrări dedicate în exclusivitate acestei problematici au apărut la începutul secolului al XX-lea. Pentru a contura problematica managementului, aspectele esenţiale ale acestui domeniu, trebuie să facem distincţie între:

- noţiunea de organizaţie, ca noţiune ce include orice structură organizată a unei colectivităţi umane (firmă, asociaţie, primărie etc.);

- noţiunea de firmă (întreprindere, companie), ca tip particular de organizaţie, care este orientată spre obţinerea de profit în urma activităţii desfăşurate. Agent economic de importanţă vitală în cadrul economiei tradiţionale, verigă de bază a acesteia, întreprinderea (firma) constituie entitatea organizatorică în care se produc bunuri şi servicii. Funcţionarea întreprinderii în cadrul mecanismului complex al economiei regionale, naţionale şi internaţionale se realizează sub acţiunea concomitentă a conducerii ei asupra mediului său intern, cât şi a mediului exterior în care îşi desfăşoară activitatea. Astfel, întreprinderea este obiect al exercitării managementului.

Prin urmare, ştiinţa managementului are în vedere tot ceea ce implică cunoştinţe de management, indiferent că se raportează la firmă sau alt tip de organizaţie. Altfel spus, managementul firmei se ocupă exclusiv de aplicarea managementului ştiinţific la nivel de firmă.

În prezent, managementul este la fel de important în toate unităţile organizate, precum şi la toate nivelurile ierarhice ale acestora. Indiferent de domeniul în care organizaţia îşi desfăşoară activitatea, de natura activităţii sale la diferite nivele ierarhice, de pregătirea profesională, persoanele care creează condiţii de mediu grupului condus îndeplinesc aceleaşi funcţii – funcţiile manageriale. Obiectivul fundamental al managementului este creşterea continuă a gradului de competitivitate a organizaţiei respective în raport cu alte organizaţii.

Cerinţa de cunoştinţe în domeniul managementului este cu atât mai stringentă în ţările în curs de dezvoltare şi/sau tranziţie la economia de piaţă. Conform spuselor lui Richard Farmer “Managementul este unul dintre factorii esenţiali care explică de ce o ţară este bogată sau săracă.” Pentru a arăta importanţa însuşirii cunoştinţelor de management şi a formării de manageri competenţi în ţările în curs de dezvoltare, Philip W. Shay spunea: ”Pentru ca aceste ţări să progreseze în libertate şi demnitate umană, managementul trebuie să constituie resursa primordială a dezvoltării, iar managerii trebuie să acţioneze ca principali catalizatori. Dacă rezolvarea problemelor legate de dezvoltarea lor se va baza numai pe experienţă ele vor fi inevitabil împinse spre centralism excesiv, prin concentrarea deciziilor de management în mâinile celor câtorva « planificatori » la nivel înalt, experimentaţi, pe care îi au şi al căror număr nu poate fi sporit”

În decursul timpului, managementului i s-au dat diferite accepţiuni, fiind considerat ca proces, ca activitate, ca un grup de persoane (managerii) sau ca o artă, pe măsura experienţei, managementul a căpătat caracteristicile unei ştiinţe cu obiect, legităţi şi principii proprii. Deci, este considerat o ştiinţă deoarece are anumite legi şi reguli, întocmai ca şi alte ştiinţe, şi în acelaşi timp o artă deoarece cere în permanenţă adaptabilitate la situaţiile ce se află în continuă schimbare, deci un veşnic acord al teoriei cu practica.

Preview document

Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 1
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 2
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 3
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 4
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 5
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 6
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 7
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 8
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 9
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 10
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 11
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 12
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 13
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 14
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 15
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 16
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 17
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 18
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 19
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 20
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 21
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 22
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 23
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 24
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 25
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 26
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 27
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 28
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 29
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 30
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 31
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 32
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 33
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 34
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 35
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 36
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 37
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 38
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 39
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 40
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 41
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 42
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 43
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 44
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 45
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 46
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 47
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 48
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 49
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 50
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 51
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 52
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 53
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 54
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 55
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 56
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 57
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 58
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 59
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 60
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 61
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 62
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 63
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 64
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 65
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 66
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 67
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 68
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 69
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 70
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 71
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 72
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 73
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 74
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 75
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 76
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 77
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 78
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 79
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 80
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 81
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 82
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 83
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 84
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 85
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 86
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 87
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 88
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 89
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 90
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 91
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 92
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 93
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 94
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 95
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 96
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 97
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 98
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 99
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 100
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 101
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 102
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 103
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 104
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 105
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 106
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 107
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 108
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 109
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 110
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 111
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 112
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 113
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 114
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 115
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 116
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 117
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 118
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 119
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 120
Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale - Pagina 121

Conținut arhivă zip

  • Noutati si Tendinte in Managementul Actual al Bancilor Comerciale.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Teoria și Practica Riscului în Banca Comercială

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare şi gradul de studiere a acesteia Actualitatea temei de cercetare În anii 90 ai secolului trecut, în...

Ai nevoie de altceva?