Perfectionarea Contabilitatii Circulatiei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Perfectionarea Contabilitatii Circulatiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 77 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

CAPITOLUL I

PERFECTIONAREA CONTABILITATII CIRCULATIEI MARFURILOR LA INTREPRINDERILE COMERCIALE DE IMPORT- EXPORT

Dezvoltarea economiei de piata functionale si perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana au grabit modernizarea intregului sistem de contabilitate practicat de intreprinderile din tara noastra si implicit a celui din intreprinderile de comert exterior. Cu toate acestea, in practica contabila din intreprinderile de comert exterior din Romania mai exista unele aspecte ce necesita imbunatatiri si chiar legalizari in scopul asigurarii unor informatii contabile corecte si riguroase - necesare atat pentru managementul afacerilor cat si satisfacerii cerintelor din statele membre ale UE precum si Standardelor Internationale de Raportare Financiara. Totodata, propunerile

de perfectionare a contabilitatii practicate in intreprinderile de comert exterior au urmarit si rationalizarea activitatii compartimentelor specializate, precum si imbunatatirea incasarii contractelor de import/export ale unitatilor.

In continuare vor fi prezentate unele propuneri de perfectionare a practicii contabile din intreprinderile de comert exterior, care se refera la urmatoarele aspecte : contabilitatea exportului/importului pe cont propriu ; modalitati de imbunatatire a sistemului de creare a provizioanelor ; derularea comertului exterior de marfuri in comision si prin intermediari ; prelucrari in lohn .

1.1. Contabilitatea exportului pe cont propriu

Aceasta constituie o forma de organizare in care societatile de comert exterior cumpara marfuri de la unitatile producatoare si le revand clientilor extern pe contul si riscul lor . In general exportul pe cont propriu se realizeaza de catre intreprinderile mari si cu potential financiar.

Din practica agentilor economici cu astfel de activitati au rezultat urmatoarele propuneri:

a) programarea stricta a livrarilor la export paralel cu stabilirea datei incasarilor de la beneficiar.

Efectul : Corelarea livrarilor la export cu realizarea inregistrarilor contabile; cresterea gradului de predictibilitate a achitarii obligatiilor societatilor de comert exterior catre fisc. In plus, se creaza premise ca intreprinderea sa-si scurteze ciclul de activitate, si astfel poate sa-si reia activitatea cu efecte pozitive asupra fluxurilor de numerar.

b) obligativitatea includerii in contractele de export propriu a clauzei de constituire a unor provizioane.

Efectul : Acoperirea pe de o parte a unor fenomene de instabilitate a pietelor financiare, si pe de alta parte pentru a se asigura siguranta incasarii sumelor de la beneficiar precum si acoperirea altor riscuri.

c) cresterea prudentei fata de evolutiile monedei de raportare contractuala, prin inscrierea unor clauze specifice in contract.

Efectul : Exportatorul va putea avea resurse financiare pentru acoperirea intr-o proportie cat mai insemnata a pierderilor din tranzactiile efectuate.

d) identificarea si evaluarea riscurilor specifice fiecarui contract de

comert exterior inca din faza de negociere. Efectul : Diminuarea prejudiciilor generate de riscurile care apar in derularea contractului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Perfectionarea Contabilitatii Circulatiei.doc