Practică contabilitate - SC Terapia SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 9851
Mărime: 95.86KB (arhivat)
Publicat de: Romeo Groza
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

CAPITOLUL I

PREZENTAREA FABRICII DE MEDICAMENTE S.C. TERAPIA S.A.

. Scurt istoric

TERAPIA a fost fondată în 1921 de către prof. univ. dr. Reinbold Adalbert şi Dr. Wilhelm Stern, fiind la început un mic laborator de produse farmaceutice. Ulterior Dr. Wilhelm Stern a reuşit să coopereze cu compania vieneză "A. Egger Sohn". Din 1931 Dr. Wilhelm Stern a devenit singurul proprietar al companiei pe care a redenumit-o "Instalaţia Farmaceutică Românească".

Au fost cooptaţi în Consiliul de Adminstraţie şi au devenit acţionari, exponenţi ai vieţii medicale şi universitare . În anii 1940-1944 filiala şi-a păstrat denumirea în UFAROM (Uzinele Farmaceutice Române), iar fabrica s-a transformat în Napochemia. Din acestă perioadă erau în profil specialităţi farmaceutice ca: fiole, soluţii şi siropuri, foarte multe având la bază substanţe din import.

Mai târziu, intreprinderea a intrat în posesia unui nou laborator al unui colectiv al Institutului de Igienă care din 1964 a fost predată la Biofarm, Bucureşti care are profil de produse de extracţie.

În 1949 fabrica obţine în chirie o mare parte a clădirii din strada Munkacs nr.28 (actuală str. Craiova), unde s-a instalat o secţie de siropiri şi vitamine naturale.

Din 1968 este anexată intreprinderii secţia din Vişeu unde produsul de bază este morfină şi o serie de pulberi şi capsule de uz veterinar.

Au urmat anii 1980-1989 în care fondurile de investiţii primite au fost foarte mici, dotarea tehnică a condiţionării rămânând la nivelul anilor 1977.

După 1990 societatea a început să fie vizitată de delegaţii ale firmelor străine interesate îm cooperarea pe linia fabricării unor medicamente, moment din cre s-a impus necesitatea cunoaşterii “regulilor de bună fabricaţie” aplicate în acest sector.

TERAPIA a devenit societate comerciala pe acţiuni în septembrie 1991, toate instalaţiile şi utilajele precum şi patrimoniul intelectual şi mărcile de fabricaţie fiind deţinute pânã atunci de stat.

Între 1992-1994 firma a fost vizitată de un inspector internaţional al firmei Janssen care s-a constituit în vizite tehnice preaudit şi audit şi s-au finalizat cu măsuri corective care au fost derulate în fluxul de producţie.

Firma a trecut în proprietate privată în anul 1996 prin procesul de privatizare în masă.

Începând cu data de 1 aprilie 1997 S.C. TERAPIA S.A. este cotatã la Bursa de Valori Bucureşti, la catergoria 1.

Terapia este una dintre cele mai renumite companii farmaceutice româneşti, atat din punct de vedere al tehnologiilor de fabricatie precum şi al sortimentului şi calitãţii produselor. Investiţiile realizate în ultimii patru ani, de peste 15,4 mil USD, sunt orientate în principal spre modernizarea secţiilor de producţie şi alinierea standardelor de calitate la normele europene.

Terapia deţine din anul 1999 certificatul GMP (Good Manufacturing Practice) cu numãrul 1 acordat în România de Agenţia Naţioanalã a Medicamentelor.

Începând cu anul 2001, Terapia deţine propria reţea naţională de distribuţie a medicamentelor cu centre de distribuţie în cele mai importante oraşe din ţară.

Intensificarea prezenţei pe pieţele regionale s-a concretizat în anul 2001 prin realizarea demersurilor de înregistrare a reprezentanţei din Rusia - birou care este operaţional din acest an şi înregistrarea pe pieţele externe a noi produse.

Cadrul juridic al constituirii şi funcţionării societăţii.

S.C. “TERAPIA” s-a constituit ca societate comercială în baza Legii nr. 15/1990 şi a Legii nr. 31/1990, având ca obiect de activitate producerea şi comercializarea de medicamente şi a intermediarilor pentru medicamente.

Societatea comercială S.C. “TERAPIA” S.A. este o societate pe acţiuni, cu capital integral privat, având sediul în Cluj-Napoca, str. Fabricii nr. 124, şi a fost constituită în baza Legii nr. 58/1991 şi a Legii nr. 55/1995. În baza prevederilor acestei legi, a fost convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, la data de 16 noiembrie 1996, care a ales noii administratori şi cenzori, a adoptat Contractul şi Statutul Societăţii şi a elaborat un program de perspectivă pentru perioada următoare.

Obiectul de activitate :

Obiectul de activitate este prevăzut în Statutul Societăţii şi în Contractul de Societate, discutat şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (A.G.A.) şi constă în producerea şi comercializarea medicamentelor, a produselor farmaceutice şi a altor produse chimice. Societatea produce substanţe active din punct de vedere farmaceutic, prin procese de sinteză organică fină şi formule farmaceutice condiţionate sub formă uscată sau umedă.

Producţia S.C. “Terapia” S.A. este destinată în proporţie de 78% uzului uman şi 22% uzului veterinar.

2.2. Sortimentul de produse fabricate şi beneficiarii lor

Preocuparea permanentã de diversificare a sortimentului de produse este realizabilã la intreprinderea Terapia datoritã capitalului uman, specialisti de înaltã performantã. La ora actualã se produc medicamente pentru urmãtoarele domenii terapeutice:

• Medicaţia aparatului cardio-vascular

• Medicaţia sistemului nervos

• Medicaţia sângelui

• Medicaţia aparatului diTERAPIAtiv

• Preparate hormonale

• Produse pentru medicaţia metabolismului

• Medicaţia Antimicrobiană şi Antiparazitară

• Medicaţia Aparatului Respirator

• Alte medicaţii

În ultimul deceniu S.C. “TERAPIA” S.A. a ocupat locul 3 în ierarhia producătorilor de medicamente din România, având în vedere cifra de afaceri.

Din punct de vedere al sintezei de principii active şi de intermediari pentru medicamente, “TERAPIA” a ocupat primul loc pe ţară. De asemenea, societatea deţine locul I pe ţară din punct de vedere al gradului de înnoire al producţiei. Societatea dispune de cel mai bine organizat sector de condiţionare din ţară, deşi nu răspunde în totalitate normelor internaţionale de bună practică în industria de medicamente. Acestea au asigurat intreprinderii o pozitie stabilã pe piaţa internă.

Poziţia de unic producător din ţară pentru toate produsele din nomenclatorul său a constituit un factor favorizant pentru societatea “TERAPIA”, singurul competitor cu care a trebuit să se confrunte fiind importul de medicamente, competiţie care nu a avut loc până în 1990, datorită restricţiilor valutare şi limitării drastice a importului de medicamente.

Evoluţia producţiei societăţii în ultimii 10 ani nu este o consecinţă a fluctuaţiei cererii, respectiv a pieţei, piaţa internă a medicamentelor fiind caracterizată în această perioadă de o lipsă cronică de ofertă. Reducerea şi restrângerea nomenclatorului medicamentelor din import, precum şi pauperizarea populaţiei a condus la o scădere forţată a consumului de medicamente din România, în contrast cu creşterea morbidităţii şi alterarea gravă a stării generale de sănătate a populaţiei.

În prezent, producţia a cunoscut o puternică diversificare în cadrul fiecărei medicaţii, preconizându-se aportul unei game largi de medicamente din categoria efervescentelor – aspirină, vitamina C, paracetamol, multivitamine. Deocamdată, aceste medicamente efervescente nu au fost lansate pe piaţă, ele aflându-se în faza de testare.

Beneficiarii interni ai S.C. “TERAPIA” S.A. sunt:

• unităţi aparţinând Ministerului Sănătăţii,oficiile farmaceutice judeţene sau zonale;

• depozite particulare;

• spitale.

• unităţi aparţinând Ministerului Industriilor – Departamentului Industriei Chimice şi

Petrochimice:

S.C. SICOMED S.A. BUCUREŞTI;

S.C. BIOFARM S.A. BUCUREŞTI;

S.C. MEDUMAN S.A. VIŞEU DE SUS;

unităţi aparţinând Ministerului Agriculturii:

S.C. FARMOVET S.A. BUCUREŞTI.

- Alţi beneficiari interni tradiţionali, cum ar fi oficiile farmaceutice care se găsesc în 17 oraşe mari de pe întreg teritoriul României: Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Satu - Mare, Suceava, Slobozia, Târgu - Mureş, Timişoara.

- Beneficiarii interni cu ponderea cea mai mare în volumul desfacerilor sunt:

Centrofarm Bucureşti

Arcatim Timişoara

Napofarm Cluj-Napoca

Farmacom Braşov

Beneficiarii externi importanţi sunt:

Boehringer Germania;

Romital

Sintofarm Italia

Impexquimica Spania.

De asemenea, sunt unii beneficiari externi noi:

Chemat Anglia

Tocile Olanda

Sombadja Cehia

Medexport Rusia

Romulus Ungaria

Ciech Cehia

Din prezentarea sortimentelor de medicamente şi produse comercializate de către S.C.”TERAPIA” S.A. este evident faptul cã aceasta se înscrie printre principalii producători de medicamente din ţară, asigurând necesarul pe plan intern dar acţionând şi în plan extern, ceea ce permite intrarea de valută în ţară şi de participare la acoperirea plăţilor externe în valută.

Particularităţile organizării şi a managementului societăţii

Societatea comercială “Terapia” este condusă de Adunarea Generală a Acţionarilor, care se poate modifica în timp, ca urmare a posibilităţii de modificare a deţinerii numărului de acţiuni de către diverse persoane fizice sau juridice.

Preview document

Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 1
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 2
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 3
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 4
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 5
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 6
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 7
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 8
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 9
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 10
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 11
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 12
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 13
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 14
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 15
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 16
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 17
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 18
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 19
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 20
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 21
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 22
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 23
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 24
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 25
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 26
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 27
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 28
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 29
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 30
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 31
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 32
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 33
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 34
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 35
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 36
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 37
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 38
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 39
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 40
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 41
Practică contabilitate - SC Terapia SA - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Practica Contabilitate - SC Terapia SA.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Cheltuielilor

CAP I. PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII „ FARMEXPERT” SRL IAŞI 1.1 Cadrul general de desfăşurare S.C. „ FARMEXPERT” S.R.L IAŞI este o...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Conceptul de inteligență emoțională în managementul organizațiilor

Termenul de INTELIGENTA provine de la latinescul INTELLIGERE, care înseamna a relationa, a organiza sau de la INTERLEGERE, care presupune...

Calculația costurilor din cadrul firmei SC Terapia SA

CAP. I. PARTICULARITATILE TEHNOLOGICE SI ORGANIZATORICE ALE PRODUCTIEI ASUPRA ORGANIZARII EVIDENTEI CHELTUIELILOR DE PRODUCTIE SI A CALCULATIEI...

Analiza indicatorilor economico-financiari la SC Silvana SA Cehu-Silvaniei

Capitolul I PREZENTAREA GENERALĂ A S.C SILVANA S.A. CEHU-SILVANIEI 1.1 CONSTITUIREA S.C SILVANA S.A. CEHU-SILVANIEI S.C. SILVANA S.A....

Violența în rândul adolescenților ca o reacție la problemele sociale

INTRODUCERE Agresiunea sau altfel spus violenţa reprezintă unul din comportamentele sociale extrem de greu de definit. Înţelesul acordat de un...

Violența Domestică

ARGUMENT p. 2 CAPITOLUL I. Definiţii şi teorii asupra violenţei domestice p. 3 I.1. Violenţa domestică- definiţii şi scurt istoric p. 3 I. 2....

Analiza economico-financiară la SC Aerostar SA

INTRODUCERE Această lucrare își propune să scoată în evidență modul în care informațiile din situațiile financiare sunt prezentate și...

Considerații cu Privire la Rolul Conceptului de Inteligență Emoțională în Managementul Organizațiilor

PREFATA Inteligenta singura nu creeaza lideri. Se pot preda competentele personale? Se pot preda competentele emotionale? Cu siguranta...

Australia și Noua Zeelandă

1. Dezvoltare istorica a contabilitatii si raportarii financiare în Australia 1.1. Evoluția generală a sistemului și factorii ce au influențat...

Ai nevoie de altceva?