Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 8516
Mărime: 47.74KB (arhivat)
Publicat de: Victoria Toma
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Berheci Maria

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. 1. Principiul continuitatii activitatii 3
  3. 2.Principiul permanentei metodelor 5
  4. 3.Principiul prudentei 7
  5. 4.Principiul independentei exercitiului 9
  6. 5.Principiul evaluarii separate a elementelor de active si pasiv 12
  7. 6.Principiul intangibilitatii bilantului de deschidere 13
  8. 7.Principiul necompensarii 14
  9. 8.Principiul prevalentei economicului asupra juridicului 16
  10. 9.Principiul pregului de semnificatie 19
  11. CONCLUZII 20
  12. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

Introducere

Datorită faptului că este important ca toţi cei care ţin evidenţă contabilă şi/sau recepţionează raportările contabile să le poată interpreta uniform, unitar şi corect, s-a elaborat un set de norme cu caracter general ce formează cadrul conceptual general al contabilităţii financiare, numite principii contabile.

Realizarea in contabilitate a unei imagini cat mai fidele si pentru ca informatia contabila sa prezinte realitatea ,este imperios necesar respectarea cu buna credinta a principiilor contabile

Contabilitatea,afirma francezii Esnault Hoaraueste o “tehnica de ordin cantitativ, de colectare, prelucrare si analiza a informatiilor privind evenimentele economice si juridice din viata intreprinderii”

In mod constant ,intreprinzatorii simt nevoia unui sistem coerent de principii si obiective ale contabilitatii care sa determine practice si proceduri contabile. In acest fel tehnica contabila devine parte aplicativa a teoriei contabile.

Principiile contabile reprezintea un sistem de referinta pentru a stabili informatia contabila reala privitoare la situatia patrimoniului,situatia financiara si a rezultatului obtinut.

Literatura de specialitate prezinta o vasta modalitate de abordare a principiilor conabile Profesorul N. Feleaga numeste “istorie sau simfonie fara sfarsit”,deoarece principiile contabile sufera modificari ,dar exista si o mare diversitate a principiilor enuntate , astfel Pierre Lassegue enunta 53 de principii pe care le structureaza in patru grupe distincte.

Profesorul Oprea Calin si Mihai Ristea abordeaza problema principiilor normative ale metodei contabilitatii

In acest material am abordat principiile contabile conform definirii lor in Ordinul Ministrului Finantelor Publice Nr.3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conform cu directivele europene.

Principiile contabile contin un ansamblu de conventii, procedee, elemente conceptuale, reguli de baza care asigura, pe de o parte, elaborarea normelor contabile, si pe de alta parte, reprezentarea fidela, clara, sincera si completa a evolutiei intreprinderiiprin intermediul situatiilor financiare.

Aplicarea riguroasă şi respectarea cu consecvenţă a principiilor contabile conferă informaţiei contabile şi raportărilor financiare relevanţă, fiabilitate, credibilitate şi mai ales comparabilitate în timp, în spaţiu şi între domenii diferite de activitate:

- compararea performanţelor aceleaşi întreprinderi de la o perioada la alta;

- compararea întreprinderilor de mărimi diferite precum şi din zone, ţări, domenii şi ∕ sau perioade diferite, între ele.

Deşi fiecare principiu reglementează un anumit aspect, toate principiile contabilităţii formează un sistem coerent şi unitar, în sensul că între toate principiile există interferenţe şi legături reciproce de interdependenţă, şi nici un principiu nu poate fi încălcat fără riscul de a afecta aplicarea celorlalte.

Principiile contabile general admise sunt ipoteze si conventii contabile ce au aparut ca rezultat al observatiilor si experientelor practice. Aceste principii evolueaza in timp iar altele se perfectioneaza. Principiile contabile moderne sunt expuse pentru prima data intr-un act normativ armonizat cu Standardele Internationale de Contabilitate in OMFP nr. 94/2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene (CEE) modificat prin ordinul 1879/2001, prin ordinul 990/2002 si 1752/2005 iar in anul 2009 prin ordinul 3055 ce prevede formatul si continutul situatiilor financiare anuale, principiile contabile si regulile de recunoastere, evaluare, scoatere din evidenta si prezentare a elementelor in situatiile financiare anuale, regulile de intocmire, aprobare,

Potrivit acestei directive, menirea contabilitatii unei entitati economice este de “a furniza documente de sinteza care sa ofere o imagine fidela asupra patrimoniului, situatiei financiare si rezultatului”.

Pentru cresterea increderii in imaginea fidela trebuie ca la organizarea contabilitatii entitatilor economice sa se tina seama de mai multe principii.

Sectiunea a 7-a a OMFP 3055/2009 expune principiile si regulile contabile intr-o succesiune care sugereaza si importanta atribuita acestora.

Intalnim asadar 9 principii:

Principiul continuitatii activitatii;

Principiul permanentei metodelor;

Principiul prudentei;

Principiul independentei exercitiului;

Principiul evaluarii separate a elementelor de active si pasiv;

Principiul intangibilitatii bilantului de deschidere;

Principiul necompensarii;

Principiul prevalentei economicului asupra juridicului;

Principiul pregului de semnificatie.

1.Principiul continuităţii activităţii

Principiul continuităţii activităţii este unul fundamental pentru elaborarea situaţiilor financiare.

Conform directivei a IV din OMFP 3055/2009 acest principiu presupune ca entitatea sa isi evalueze capacitatea de a-si continua in mod normal activitatea, fara a intra in stare de lichidare sau reducere semnificativa a activitatii. O entitate nu va intocmi situatiile financiare anuale pe baza continuitatii activitatii daca organele de conducere stabilesc dupa data bilantului fie ca intentioneaza sa lichideze entitatea sau sa inceteze activitatea acesteia , datorita faptului ca nu au o alta alternativa realista decat aceasta.

Pe baza acestiu principiu trebuie sa se prezume ca entitatea isi desfasaoara activitatea. Principiul continuitatii activitatii presupune ca intreprinderea isi continua in mod normal functionarea, fara a intra in imposibiliatea continuarii activitatii sau fara reducerea semnificativa a acesteia

Daca administratorii unei entitati au luat la cunostinta de unele elemente de incertitudine legate de anumite evenimente sau conditii care pot aduce o umbra de indoiala cu privire la capacitatea acesteia de a-si continua activitatea, aceste elemente trebuie prezentate. In cazul in care situatiile financiare nu sunt intocmite pe baza principiului continuitatii activitatii, aceasta informatie trebuie prezentata impreuna cu explicatii prvind motivul incapacitatii entitatii de a-si continua activitatea.

Dintre evenimentele majore care ar putea afecta într-un viitor previzibil activitatea entităţii,sau ar putea modifica în mod semnificativ rezultatele activităţii enumerăm:

divizarea (în două sau mai multe noi entităţi);

fuziunea cu una sau mai multe entităţi (prin comasare sau prin absorbţie);

iniţierea unui parteneriat strategic (asociere în participaţiune, etc.);

schimbarea semnificativă a acţionariatului, a obiectului sau a zonei geografice de acţiune;

cotarea la bursă;

restructurarea masivă a activităţii sau structurii entităţii (schimbare de obiect, extindere sau reducere de activitate sau dimensiune);

privatizarea, renaţionalizarea sau orice altă formă de schimbare importantă a structurii asociative a entităţii;

intrarea în incapacitate de plată, dizolvarea (urmată de restructurare – relansare sau de lichidare).

Preview document

Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 1
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 2
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 3
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 4
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 5
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 6
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 7
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 8
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 9
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 10
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 11
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 12
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 13
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 14
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 15
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 16
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 17
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 18
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 19
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 20
Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055 - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Principii Contabile Conforme cu OMFP 3055.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Controlul și auditul conturilor anuale și a raporturilor financiare

1. Planificarea auditului Planificarea poate fi divizată în: - planificarea preventivă - planificarea propriu- zisă Rezultatul planificării...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Analiza Poziției Financiare la SC OMV Petrom SA

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să evidenţieze modul în care informaţiile relevate de situaţiile financiare sunt prezentate şi...

Organizarea contabilității de gestiune a costurilor globale la SC Mecanica Ceahlău SA

Introducere Contabilitatea este tehnica de mãsurare care constatã, înregistreazã ºi pãstreazã în evidenþã activitatea unui agent economic, privat...

Studiu de Caz Privind Contabilitatea Stocurilor la SC Adriana Bolgiu SNC

Introducere Produs al unei activităţi practice şi teoretice îndelungate, contabilitatea s-a afirmat ca sistem de cunoaştere şi gestiune a...

Contabilitatea întreprinderilor de comerț exterior

Capitolul I. CONSIDERAŢII TEORETICE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA DE COMERŢ EXTERIOR 1.1. Consideraţii generale cu privire ia reglementările contabile...

Studiul cadrului organizatoric și normativ al întreprinderii SC Pati Holding SRL

Introducere Raţiunea de a exista a oricărei întreprinderi presupune desfăşurarea unei activităţi echilibrate măsurată prin nivelul performanţelor...

Studiul privind modificările introduse de OMFP3055|2009

Cap 1 Introducere Începând cu 01.01.2010, Contabilitatea din România se bazează pe OMFP nr.3055/2009 pentru aprobarea “Reglementîrilor contabile...

Studiu Privind Analiza Principiilor Contabile General Acceptate în România

Introducere: Tema studiului nostru se referă la analiza principiilor contabile general acceptate în România. Una dintre preocupările noastre...

Studiu Comparativ Privind Sistemul Simplificat de Contabilitate Aplicabil din 2011 Adoptat prin OMFP 2239-2011

INTRODUCERE Legile actuale aplicabile în domeniul contabilității oferă diverse opțiuni persoanelor juridice în ceea ce privește conducerea...

Ai nevoie de altceva?