Probe de Audit

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Probe de Audit.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popa Irimie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Probele de audit

1. Conceptul de probe de audit

Auditorul trebuie sa obtina suficiente probe de audit adecvate pentru a fi capabil sa emita concluzii rezonabile pe care se bazeaza opinia de audit.

Probele de audit reprezinta totalitatea informatiilor utilizate de auditor pentru emiterea unei concluzii pe care este bazata opinia de audit, si includ toate informatiile continute în evidentele contabile care stau la baza situatiilor financiare si a altor informatii. Probele de audit, care sunt cumulate ca natura, includ probe de audit obtinute din procedurile de audit efectuate pe parcursul auditului si pot include probe de audit obtinute din alte surse, cum ar fi angajamentele de audit anterioare si procedurile unei firme de control al calitatii pentru acceptarea clientilor si continuarea contractelor cu clientii deja existenti.

Probele de audit vor cuprinde documente primare si inregistrari contabile ce stau la baza situatiilor financiare coroborand si informatiile din alte surse.

Probele de audit sunt formate din totalitatea informatiilor colectate si utilizate de auditor cu scopul de a stabili daca situatiile financiare au fost intocmite si prezantate conform criiteriilor prestabilite in Standardele Internationale de Raportare Financiara, prin directivele europene si prin reglementarile contabile nationale.

Probele de audit reprezinta un suport, fie pentru certificarea de catre auditor a informatiilor furnizate de entitate referitoare la :

.Categoriile de tranzactii care au influentat situatiile financiare;

.Soldurile conturilor;

.Prezentarile de informatii;

.Asertiunile conducerii aferente.

2. Probe de audit adecvate si suficiente

Probele de audit sunt obtinute printr-o combinatie adecvata de teste de control si proceduri de fond.

"Testele de control" reprezinta testele eficiente pentru a obtine probe de audit privind proiectarea adecvata si, respectiv, modul efectiv de functionare a sistemului contabil si a celui de control intern.

"Procedurile de fond" reprezinta testele efectuate pentru a obtine probe de audit în scopul detectarii erorilor semnificative din situatiile financiare.

Rationamentul auditorului despre ce înseamna o proba de audit adecvata si suficienta este influentat de anumiti factori, cum ar fi:

.evaluarea de catre auditor a naturii si a nivelului riscului inerent atât la nivelul situatiilor financiare, cât si la nivelul soldului unui cont sau unei categorii de tranzactii;

.natura sistemelor contabile si de control intern, precum si evaluarea riscului de control;

.pragul de semnificatie al elementului care este examinat;

.experienta câstigata în timpul lucrarilor de audit anterioare;

.rezultatele procedurilor de audit, incluzând fraude sau erori ce ar fi putut fi descoperite;

.sursa si credibilitatea informatiilor disponibile.

Atunci când obtine probe de audit prin teste de control, auditorul trebuie sa considere suficienta si gradul de adecvate al probelor de audit pentru a sustine nivelul evaluat al riscului de control.

Aspectele privind sistemele contabile si de control intern despre care auditorul trebuie sa obtina probe de audit sunt:

(a) proiectarea: sistemul contabil si de control intern sunt în mod corespunzator proiectate pentru a preveni si/sau detecta si corecta erorile semnificative;

(b) functionarea: sistemul exista si a functionat efectiv de-a lungul unei perioade relevante.

Atunci când obtine probe de audit prin proceduri de fond, auditorul trebuie sa considere suficienta si gradul de adecvare al probelor de audit obtinute prin astfel de proceduri, împreuna cu orice alta proba obtinuta prin testele de control pentru a sustine asertiunile conducerii privind situatiile financiare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Probe de Audit.doc