Proiect Contabilitate

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect Contabilitate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Confidential

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Cap.I Argument

Cap.II Evidenta operativa a marfurilor ambalajelor la S.C. Metro-Car S.A.
1. Descrierea societatii
2. Documente

Cap.III Evidenta contabila a marfurilor si ambalajelor la S.C. Metro-Car S.A.
1. Marfuri
2. Diferente de pret la marfuri
3. Ambalaje
4. Diferente de pret la ambalaje
5. Monografie contabila

Cap.IV Propuneri si rationalizari la S.C. Metro-Car S.A.

Cap.V Bibliografie.

Extras din document

Marfuri si ambalaje

Argument

Pentru a-si realiza obiectul de activitate în vederea obtinerii de profit, orice întreprindere cu activitate industriala, comerciala, de servicii sau de alta natura, efectueaza în mod curent tranzactii de cumparari si vanzari de bunuri si servicii.

Operatiile curente de cumparari si vânzari de bunuri si servicii dau continut functiei comerciale a unei firme si se efectueaza pe baza politicilor de cumparari si vânzari stabilite de managerii firmei.

În capul societatilor comerciale cu obiect de activitate comercializarea marfurilor la pret cu amanuntul numarul tranzactiilor de cumparari si vânzari este nelimitat in cursul unei perioade de gestiune luata în considerare, deoarece marfurile sunt acele elemente de stocuri care se achizitioneaza în vederea revânzarii fara a suferi modificari sau cu modificari neesentiale .

Derularea operatiunilor de cumparari si vânzari de marfuri se face de regula plecând de la pretul de vânzare din care se exclud reducerile comerciale operate, adica pretul definitiv negociat între vânzator si cumparator. Marfurile la pret de vânzare cu amanuntul presupun o evaluare initiala la pret de vânzare , ajungandu-se la valoarea pretului cu amanuntul prin aplicarea marjei brute.

I Obiectul de studiu al merciologiei

Merciologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor marfurilor, în strânsa legatura cu calitatea, determinata de acestea. Etimologic, denumirea de merciologie provine din latinescul mercis, „marfa” si grecescul logos, „stiinta” formându-se cuvântul compus „merciologie”

Cresterea productiei de bunuri de larg consum a determinat, din vremuri îndepartate, aparitia unei activitati de comert a carei organizare si desfasurare a justificat necesitatea crearii de scoli comerciale capabile sa pregateasca elevii în probleme legate de „studiul marfurilor”, asa cum a fost denumita aceasta disciplina în trecut .

Marfa, ca produs al muncii si obiect al activitatii de comert, reprezinta unitatea a doi factori, valoarea de întrebuintare si valoarea.

Merciologia studiaza numai valoarea de întrebuintare a marfurilor, adica gradul sau nivelul în care o marfa satisface nevoile de consum. Ea studiaza astfel, atât factorii care influenteaza aceasta valoare cât si posibilitatile de crestere a nivelului calitativ al acestora .

II Notiuni generale despre marfa.

Clasificarea marfurilor

Marfa, ca produs al muncii, are o anumita valoare a carei marime este determinata de valoarea materiilor prime si auxiliare introduse în fabricare, de uzura aparatelor si a instalatiilor tehnologice folosite, de timpul de munca necesar pentru producerea ei, de valoarea ambalajelor folosite etc. Toate acestea, însumate, determina valoarea marfii si se exprima prin pret.

Marimea valorii exprimata prin pret este însa stabilita si în functie de modul cum marfa satisface o anumita necesitate a omului, adica în functie de valoarea de întrebuintare.

Marfurile sunt grupate dupa anumite criterii:

- dupa felul materialelor utilizate, pot fi naturale si sintetice;

- dupa stadiul de prelucrare si folosire, pot fi: materii prime, produse semifabricate si produse finite;

- dupa destinatie pot fi: îmbracaminte, materiale sportive, de uz casnic, etc.

Clasificarea marfurilor cuprinde:

- sectorul – alcatuit din produse cu caracteristici similare (de exemplu, sectorul „produse alimentare”)

- grupa – o parte din sector (de exemplu, grupa „carne si produse din carne”)

- subgrupa – o parte din grupa (de exemplu, subgrupa „produselor din carne” o formeaza „preparatele din carne”).

III Calitatea marfurilor si factorii care o influenteaza

Calitatea produselor este definita prin totalitatea însusirilor concrete ti a caracteristicilor care determina utilizarea lor în raport cu scopul pentru care au fost create, precum si eficienta lor economica. De pilda, însusirile concrete care definesc calitatea unui produs alimentar în functie de natura lui, sunt: organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, starea produsului din punct de vedere igienico-sanitar.

Calitatea unei marfi, asa cum rezulta din definitia de mai sus, este determinata de: parametrii tehnici (functionalitate, rezistenta la uzura, etc.), parametrii economici (consum de energie, de materii prime), parametrii estetici (aspect, culoare, forma).

Calitatea produselor prezinta o deosebita însemnatate pentru întreaga societate, deoarece are efecte favorabile în toate domeniile activitatii economice. De aceea aceasta notiune care exprima unitatea însusirilor esentiale ale marfurilor a capatat importanta majora fiind reglementata prin legea calitatii.

La nivelul comertului, s-au înfiintat, în cadrul întreprinderilor comerciale laboratoare de control a calitatii produselor, servicii de

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Contabilitate.doc

Alte informatii

Proiect despre contabilitate.