Proiect de Cercetare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 15556
Mărime: 83.13KB (arhivat)
Publicat de: Claudiu Bota
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

1. Argumente

Informaţia economică, alături de capital şi oameni, constituie una dintre resursele esenţiale ale unei întreprinderi. Aceasta reprezintă o componentă indispensabilă a progresului, fiind prezentă în toate domeniile de activitate. Informaţia economică furnizează elementele necesare luării deciziilor şi reflectă cu exactitate situaţia patrimonială a societăţilor comerciale şi rezultatele activităţii economico-financiare.

În vederea valorificării eficiente a informaţiei se impune desfăşurarea unei activităţi echilibrate măsurată prin nivelul performanţelor economico-financiare.

Se constată necesitatea diagnosticului echilibrului financiar, motivat atât de situaţia în care întreprinderea are dificultăţi, cât şi atunci când întreprinderea are o bună stare de sănătate, dar se doreşte îmbunătăţirea ei. Diagnosticului îi revine un rol deosebit în formularea aprecierilor pertinente referitoare la situaţia unei întreprinderi. Prin urmare, în realizarea acestuia se porneşte de la determinarea şi interpreatarea unui set de indicatori de echilibru.

Baza de date necesară diagnosticului echilibrului este oferită de documentele contabile de sinteză, în special de bilanţul contabil, care reprezintă instrumentul de reflectare a echilibrului financiar al societăţii la încheierea exerciţiului financiar. Informaţiile cuprinse în conţinutul acestora sunt cele care fundamentează deciziile economice ale utilizatorilor.

Reglementările contabile naţionale stipulează că situaţiile financiare trebuie să ofere o imagine fidelă a poziţiei financiare, a performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată.

În decursul timpului se constată o îmbunătăţire a conţinutului documentelor de sinteză (ca set de documente contabile), în sensul că acestea includ, pentru unele entităţi, şi un tablou al fluxurilor de trezorerie şi o situaţie a modificărilor capitalurilor proprii.

Situaţiile financiare sunt rezultatul interacţiunii a trei părţi: îndreprinderile, ca subiecţi ale căror activităţi fac obiectul informării financiare, utilizatorii informaţiilor financiar contabile şi profesioniştii contabili (profesia contabilă). Astfel, rolul de îmbunătăţire a conţinutului documentelor de sinteză şi de ameliorare a credibilităţii informaţiilor financiar-contabile îi revine profesiei contabile. În situaţia în care întreprinderile ar fi tentate să facă publice doar anumite informaţii, decizia în această privinţă este condiţionată de aşteptările utilizatorilor de informaţii contabile. Aceştia trebuie să poată determina, pe baza informaţiilor primite, indicatorii care se referă la profitabilitatea, lichiditatea şi solvabilitatea firmei.

În esenţă, echilibrele financiare vizează armonia dintre mijloacele şi sursele, cu scopul de a stabili măsura în care s-a asigurat integritatea lor financiară, fiind expresia situaţiei financiare a întreprinderii. Astfel, printr-o, situaţie financiară bine echilibrată se creează premisele materiale necesare pentru desfaşurarea activităţii economice în cele mai bune condiţii.

Caracterizarea activităţii unei societăţi comerciale prin intermediul indicatorilor financiari de echilibru este utilă în luarea deciziilor de către cei direct interesaţi.

Luând în calcul cele afirmate, prin lucrarea de faţă se doreşte ilustrarea forţei informaţiei contabile preluate din situaţiile financiare în actul decizional. Informaţia supusă diagnosticului reprezintă materia primă a deciziei, aceasta consumându-se în procesul decizional al diverşilor utilizatori. Aceştia caută să estimeze rentabilitatea întreprinderii, în principal, dar şi riscul de nelichiditate al acesteia.

În vederea formulării unor concluzii cu privire la starea financiară a unei întreprinderii se analizează şi interpretează indicatorii de echilibru financiar. Astfel, se procedează la calculul ratelor de acoperire financiară, a celor de lichiditate, a celor de solvabiltate, precum şi a indicatorilor clasici (fondul de rulment, necesarul de fond de rulment şi trezoreria netă).

În concluzie, conturarea unei viziuni de ansamblu asupra situaţiei financiare a unei entităţi se asigură prin intermediul diagnosticului poziţiei financiare prin axarea pe problema echilibrului financiar.

Preview document

Proiect de Cercetare - Pagina 1
Proiect de Cercetare - Pagina 2
Proiect de Cercetare - Pagina 3
Proiect de Cercetare - Pagina 4
Proiect de Cercetare - Pagina 5
Proiect de Cercetare - Pagina 6
Proiect de Cercetare - Pagina 7
Proiect de Cercetare - Pagina 8
Proiect de Cercetare - Pagina 9
Proiect de Cercetare - Pagina 10
Proiect de Cercetare - Pagina 11
Proiect de Cercetare - Pagina 12
Proiect de Cercetare - Pagina 13
Proiect de Cercetare - Pagina 14
Proiect de Cercetare - Pagina 15
Proiect de Cercetare - Pagina 16
Proiect de Cercetare - Pagina 17
Proiect de Cercetare - Pagina 18
Proiect de Cercetare - Pagina 19
Proiect de Cercetare - Pagina 20
Proiect de Cercetare - Pagina 21
Proiect de Cercetare - Pagina 22
Proiect de Cercetare - Pagina 23
Proiect de Cercetare - Pagina 24
Proiect de Cercetare - Pagina 25
Proiect de Cercetare - Pagina 26
Proiect de Cercetare - Pagina 27
Proiect de Cercetare - Pagina 28
Proiect de Cercetare - Pagina 29
Proiect de Cercetare - Pagina 30
Proiect de Cercetare - Pagina 31
Proiect de Cercetare - Pagina 32
Proiect de Cercetare - Pagina 33
Proiect de Cercetare - Pagina 34
Proiect de Cercetare - Pagina 35
Proiect de Cercetare - Pagina 36
Proiect de Cercetare - Pagina 37
Proiect de Cercetare - Pagina 38
Proiect de Cercetare - Pagina 39
Proiect de Cercetare - Pagina 40
Proiect de Cercetare - Pagina 41
Proiect de Cercetare - Pagina 42
Proiect de Cercetare - Pagina 43
Proiect de Cercetare - Pagina 44
Proiect de Cercetare - Pagina 45
Proiect de Cercetare - Pagina 46
Proiect de Cercetare - Pagina 47
Proiect de Cercetare - Pagina 48
Proiect de Cercetare - Pagina 49
Proiect de Cercetare - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Proiect de Cercetare.doc

Te-ar putea interesa și

Cercetarea empirică a comunicării umane utilizând drept instrument psihologic analiza tranzacțională

1. Noţiuni tradiţionale privind comunicarea umană 1.1 Concepte şi axiome ale comunicării umane Ce este comunicarea? Sfîntul Augustin...

Evaluarea eficienței financiare a activităților de cercetare-dezvoltare - studiu de caz

INTRODUCERE Cercetarea Dezvoltarea şi Inovarea contribuie la dezvoltarea societăţii competitive bazate pe cunoaştere. Acumularea de cunoştinţe, ca...

Sulful

CAPILOLUL 1 IMPORTANŢA TEMEI Sulful este un element important din compoziţia de bază a fontelor care trebuie să fie strict controlată, motiv...

Proiect de Cercetare - Folosirea Telefoanelor Mobile la Volan

1 Introducere Orice activitate care distrage atenţia şoferului în timpul conducerii, compromite siguranţa, şi creşte riscul unui accident. În...

Plan de cercetare - necesitatea reformei sistemului de asigurări publice din România

Necesitatea reformei sistemului de asigurări publice din România 1) Domeniul şi problema de cercetat Asigurările sociale sunt o formă de...

Cercetare cantitativă privind impactul rețelei sociale facebook asupra productivității în mediul professional

Aspecte teoretico-metodologice privind cercetarea cantitativa Cercetarea în domeniul marketingului este un proces al colectării, analizării și...

Eficiența operațiunilor cu valori mobiliare în sistemul bancar - proiect de cercetare

1) DOMENIUL ŞI PROBLEMA DE CERCETAT Eficienta economica, randamentul activitatii investiționale a bancilor au stat la baza unor studii si...

Metode și Tehnici de Cercetare Sociologică - Proiect de Cercetare

1. Definirea temei de cercetare Una din problemele centrale ale oricărei organizaţii o reprezintă motivaţia muncii, deoarece relaţia dintre...

Ai nevoie de altceva?