Proiect de practică la SC Metalexportimport SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 3074
Mărime: 24.28KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Obiectul de activitate:

1. Operatiuni de export-import pentru;

- Produse din domeniul industriei metalurgice, usoare, alimentare, electronice, electrotehnice, constructii de masini, chimice, lemnului, materiale de constructii;

- Utilaje si piese de schimb pentru industria metalurgica;

- Materii prime, inclusiv: minereu de fier, mangan, crom, carbune cocsificabil, cocs final, argila refractara, alte produse refractare, magnezita granulata, oxid de magneziu, bauxita calicinata, alumina tubulara, smoala de tip C, energie electrica, gaze naturale, petrol si produse petroliere;

- Tehnologii, know-how, consulting.

2. Operatiuni de reexport, intermediere, finantare, depozitare, inchiriere, trasport, barter.

3. Operatiuni de aport valutar.

4. Operatiuni de prelucrare de materii prime si produse metalurgice.

5. Comercializarea la intern a produselor prevazute in obiectul de activitate.

6. Prestari de servicii aferente aducerii la indeplinire a obiectului de activitate.

Toate activitatile mentionate se vor efectua prin urmatoarele forme: intermediere, comision, barter, compensare sau in nume propriu.

Evolutia societatii:

Constituita in baza Deciziei Consiliului de Ministri nr.1110 din 17.07.1948, publicata in Monitorul Oficial nr. 168 din 23.07.1948, Metalimport, pentru ca asa s-a numit la inceput a luat fiinta sub forma unei societatii anonime de stat, prin fuzionarea a 11 societati comerciale pe actiuni, existente in tara in acea vreme. Metalimport a avut un rol deosebit de important in asigurarea materiilor prime, produselor finite, masini-unelte, echipamente industriale si aparatura, in perioada de reconstituire a tarii dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

De-a lungul anilor, activitatea firmei s-a amplificat si diversificat continuu, cuprinzand o gama foate larga si din ce in ce mai complexa de produse, de la materii prime pana la instalatii industriale. Ca urmare, a aparut necesitatea divizarii si transferarii unor activitati. Astfel, din Metalimport s-au desprins in aprilie 1950: Masiniimport, Energoimport, Tehnoimport si mai tarziu Industrialimport.

Incepand cu anul 1950, obiectul de activitate al firmei devine comertul international de metale feroase si neferoase, materii prime si semifabricate. In anul 1957, Metalexportimport a realizat primul export romanesc de otel, inaugurand astfel livrarile de produse metalurgice romanesti pe piata internationala. Reflectand schimbarile care au avut loc in structura activitatii sale, in decursul anilor, numele firmei s-a schimbat de doua ori: Metalimportexport in 1973 si Metalexportimport in 1984. In cei 54 de ani de activitate, Metalexportimport a importat si respectiv exportat milioane de tone de fonta, feroaliaje, semifabricate, otel, produse plate, profile, tevi, sarma si produse din sarma, neferoase, blocuri si laminate. Trebuie mentionat faptul ca in perioada 1988-1989, Metalexportimport a realizat un volum record de afaceri, de circa 2 mld. $ anual.

In anul 1997, cu un volum de afaceri de 750 mil.$, si in 2001 cu 350 mil. $ Metalexportimport a realizat peste 50% din exportul romanesc de produse metalurgice si respectiv importul de materii prime necesare acestei ramuri a industriei.

Din anul 1995, capitalul firmei este 100% privat.

Structura organizatorica:

Cu un numar total de circa 120 de salariati, S.C. Metalexportimport S.A. este organizata pe 4 divizii, din care 3 operative si a 4-a economico-juridica.

- Divizia I se ocupa cu exportul de produse plate si cu importul de materii prime, materiale si piese de schimb necesare uzinei furnizoare de produse plate – Sidex S.A. Galati.

- Divizia II se ocupa cu exportul de profile otel si importul de materii prime, materiale si piese de schimb pentru uzinele producatoare de profile ote

- Divizia III se ocupa cu exportul de produse trefilate, material tubular, metale neferoase si importul de materii prime, materiale si piese de schimb pentru uzinele producatoare din acest sector. Tot in cadrul acestei divizii se afla si compartimentul de Transporturi si expeditii internationale.

- Divizia economico-juridica cuprinde urmatoarele compartimente: financiar, contabilitate, salarizare, programare, personal, perfectionare, juridic, relatii externe, marketing.

Pozitia firmei pe piata interna si externa:

Cu experienta celor 54 de ani de activitate, Metalexportimport are relatii stranse de colaborare cu toate uzinele producatoare de otel (cca. 2) si cu cele producatoare de aluminiu (2).

La extern, Metalexportimport colaboreaza in prezent cu cca. 50 de firme din toata lumea.

Este membra a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si membru fondator al WTC- bucuresti, Societatii Romane de Metalurgie (SRM), Asociatiei Nationale a Eportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Asociatia Nationala a Comerciantilor de Produse Metalurgice (ANCOM).

Principalii concurenti ai S.C. Metalexportimport S.A.

Daca pana in anul 1989, Metalexportimport a detinut monopolul exportului si importului romanesc de produse metalurgice, din 1990 in acest domeniu activeaza o multitudine de firme mari sau mici. Cu toate acestea, Metalexportimport detine ponderea cea mai mare, realizand peste 25% din volumul total de export si import.

STUDIU DE CAZ:

DERULAREA UNUI EXPORT DE TABLA GROASA

06.01: Se primeste o cerere de oferta de la clientul extern, in care acesta se intereseaza de posibilitatea de a importa tabla navala produsa de SIDEX- Galati, specificand cantitatile, dimensiunile si conditiile de calitate dorite.

Exista cazuri in care importatorul are nevoie urgenta de marfa, cazuri in care cererea de oferta se transforma in comanda, importatorul indicand marfa, cantitatea si un nivel limita al pretului.

08.01: S.C. METALEXPORTIMPORT S.A. (M.E.I.), actionand in calitate de comisionar, trasmite cererea de oferta primita de la clientul extern catre SIDEX– Galati.

10.01: Serviciul de export al combinatului confirma posibilitatea de a oferi marfurile solicitate, precizand si conditiile in care se va livra marfa:

- Specificarea dimensiunilor;

- Calitatea conform standardelor RRST 52-3 conform DIN 17 100;

- Modul de ambalare – pachete;

- Tolerante la latime – 0/ +20 mm;

- Greutate/ pachet: 8 tone.

Preview document

Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 1
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 2
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 3
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 4
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 5
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 6
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 7
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 8
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 9
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 10
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 11
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 12
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 13
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 14
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 15
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 16
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 17
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 18
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 19
Proiect de practică la SC Metalexportimport SA - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Proiect de Practica la SC Metalexportimport SA.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea operațiunilor de import

Capitolul I: PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. BIOEEL S.R.L. TÂRGU-MUREŞ 1.1. Informaţii generale Denumirea firmei : S.CA. BIOEEL S.R.L Cod Unic de...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?