Proiect Economic

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 77 în total
Cuvinte : 24091
Mărime: 141.59KB (arhivat)
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dorina Budugan
Universitatea “Al.I. Cuza”, Iasi Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Specializarea: Contabilitate si Informatica de Gestiune An: 4

Extras din document

1. Bazele teoretice si metode ale sistemului contabil

Rolul si importanta stiintei s-au schimbat fundamental în epoca moderna. Dupa cum afirma d.j Bernal, “în ultima vreme , stiinta a devenit ceea ce tehnica a fost din totdeauna: parte integranta a fortelor de productie a societatii. Principiul tehnic <a sti cum sa faci> trebuie sa se sprijine pretutindeni pe principiul <a sti de ce sa faci asa>”. Pe masura delimitarii domenilor de cercetare, a conturarii unor metode si tehnici specifice, s-a pus problema pozitionarii fiecarei stiinte in sistemul general al cunoasterii.

Clasificarea generala a stiintelor îsi are originile în antichitate iar, o prima abordare o întalnim la Aristotel, structurând stiintele în trei ramuri: teoretice (metafizica, matematica, fizica), practice (etica, stiintele economice, politica), poetice (muzica, poezia, arhitectura).

Secolul XX contureaza contabilitatea drept o stiinta sociala, pornind de la premise ca prin abordarea domeniului economic, “stiinta conturilor” determina essential comportamentul economic al individului si implicit evolutia generala a societatii.

Termenul de contabilitate, în limbajul de specialitate ori în vorbirea curenta, poate avea mai multe întelesuri. Astfel, dictionarul, ca si unii autori de lucrari de specialitate, identifica trei semnificatii ale cuvântului contabilitate: sistem de informatii, compartiment specializat în cadrul unei entitati, stiinta.

Ca sistem de informatii întelegem un ansamblu de tehnici si metode care permit obtinerea si prezentarea unei anumite imagini despre o întreprindere, despre o institutie, despre o afacere, despre o situatie. De asemenea, acest sistem ne permite nu numai cunoasterea situatiilor trecute sau prezente, ci si stabilirea evolutiilor viitoare aproximative a evenimentelor de care se ocupa. De altfel, nevoia de evidenta, de ordine ca si nevoia de informatie au stat la baza aparitiei contabilitatii. Aparitia normelor contabile nu face decât sa confirme caracterul tot mai social dobândit de contabilitate, prin utilitatea functiilor pe care le îndeplineste.

În al doilea rând, prin termenul “contabilitate” întelegem comparitmentul specializat din cadrul unei entitati care asigura îndeplinirea functiilor specifice.

Un al treilea înteles al notiunii de contabilitate este cel de stiinta. Astfel, prin contabilitate se poate întelege o stiinta deoarece are obiect propriu de studiu, are metoda proprie descopera legi si stabileste legitati proprii.

1. 1 Conceptia dualista a actualului sistem contabil

Contabilitatea îsi începe istoria în Evul Mediu, o data cu dezvoltarea economiei monetare si aparitia germenilor capitalismului. Ca urmare, apare prima lucrare de literatura contabila, cea a lui Luca Paciolo “Tratat de contabilitate în partida dubla”, aparuta la Venetia, în anul 1494, în care se prezinta, pentru prima data de o maniera coerenta, descrierea partidei duble, elementul cel mai caracteristic contabilitatii, sub raport etnic.

Treptat, noua metoda de contabilitate – contabilitatea în partida dubla, începe sa aiba o aplicabilitate generala, îndeosebi în Europa Occidentala, si ca urmare se contureaza o literatura contabila.

Unul din pricipalele rezultate ale evolutiei contabilitatii îl constituie “modernizarea conceptiei de organizare a sistemului conturilor în vederea reflectarii patrimoniului, situatiei financiare si a rezultatului întreprinderii creându-se sisteme de contabilitate cu un singur circuit si cu doua circuite”.

În conditiile economiei socialiste, planificata si centralizata, sistemul contabil era unul monist (integrat). Sistemul contabil cu un singur circuit, adica monismul contabil presupune ca conturile sa fie organizate într-un singur flux, atât pentru operatiile privind relatiile cu tertii (functiile externe ale contabilitatii), cât si pentru operatiile de gestiune interna (functiile interne ale contabilitatii).

Multitudinea nevoilor informationale ale diversilor utilizatori de informatie contabila determina construirea a doua reprezentari ale aceleasi realitati: o reprezentare “interna” si o alta “externa”.

Sub raportul organizarii sistemului informational contabil al unei întreprinderi, în literatura de specialitate se delimiteaza doua concepte: monismul si dualismul contabil.

Acest mod de organizare a contabilitatii întreprinderii, adica în doua circuite informationale, autonomizate sau în unul singur, a constituit un subiect de discutii stiintifice si polemice înca de la începutul acestui secol (literatura contabila din Statele Unite, Franta, Belgia, Germania, etc.) si persista si în zilele noastre.

Preview document

Proiect Economic - Pagina 1
Proiect Economic - Pagina 2
Proiect Economic - Pagina 3
Proiect Economic - Pagina 4
Proiect Economic - Pagina 5
Proiect Economic - Pagina 6
Proiect Economic - Pagina 7
Proiect Economic - Pagina 8
Proiect Economic - Pagina 9
Proiect Economic - Pagina 10
Proiect Economic - Pagina 11
Proiect Economic - Pagina 12
Proiect Economic - Pagina 13
Proiect Economic - Pagina 14
Proiect Economic - Pagina 15
Proiect Economic - Pagina 16
Proiect Economic - Pagina 17
Proiect Economic - Pagina 18
Proiect Economic - Pagina 19
Proiect Economic - Pagina 20
Proiect Economic - Pagina 21
Proiect Economic - Pagina 22
Proiect Economic - Pagina 23
Proiect Economic - Pagina 24
Proiect Economic - Pagina 25
Proiect Economic - Pagina 26
Proiect Economic - Pagina 27
Proiect Economic - Pagina 28
Proiect Economic - Pagina 29
Proiect Economic - Pagina 30
Proiect Economic - Pagina 31
Proiect Economic - Pagina 32
Proiect Economic - Pagina 33
Proiect Economic - Pagina 34
Proiect Economic - Pagina 35
Proiect Economic - Pagina 36
Proiect Economic - Pagina 37
Proiect Economic - Pagina 38
Proiect Economic - Pagina 39
Proiect Economic - Pagina 40
Proiect Economic - Pagina 41
Proiect Economic - Pagina 42
Proiect Economic - Pagina 43
Proiect Economic - Pagina 44
Proiect Economic - Pagina 45
Proiect Economic - Pagina 46
Proiect Economic - Pagina 47
Proiect Economic - Pagina 48
Proiect Economic - Pagina 49
Proiect Economic - Pagina 50
Proiect Economic - Pagina 51
Proiect Economic - Pagina 52
Proiect Economic - Pagina 53
Proiect Economic - Pagina 54
Proiect Economic - Pagina 55
Proiect Economic - Pagina 56
Proiect Economic - Pagina 57
Proiect Economic - Pagina 58
Proiect Economic - Pagina 59
Proiect Economic - Pagina 60
Proiect Economic - Pagina 61
Proiect Economic - Pagina 62
Proiect Economic - Pagina 63
Proiect Economic - Pagina 64
Proiect Economic - Pagina 65
Proiect Economic - Pagina 66
Proiect Economic - Pagina 67
Proiect Economic - Pagina 68
Proiect Economic - Pagina 69
Proiect Economic - Pagina 70
Proiect Economic - Pagina 71
Proiect Economic - Pagina 72
Proiect Economic - Pagina 73
Proiect Economic - Pagina 74
Proiect Economic - Pagina 75
Proiect Economic - Pagina 76
Proiect Economic - Pagina 77
Proiect Economic - Pagina 78
Proiect Economic - Pagina 79
Proiect Economic - Pagina 80

Conținut arhivă zip

 • Proiect Economic
  • ANEX3.doc
  • ANEXE.doc
  • bibliografie.doc
  • cap II.doc
  • cap.v.doc
  • CapIII.doc
  • Coperta.doc
  • Parteneri de afaceri.doc
  • plan.doc
  • proiect ec.1.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Economice - Monografia unei Societati

1. PREZENTAREA SOCIETATII COMERCIALE AEROSTAR S.A. BACAU 1.1. SEDIUL, STATUTUL SOCIETATII SI OBIECTUL DE ACTIVITATE SOCIETATEA COMERCIALA...

Sistemul Informational al Stocurilor de Produse Finite pe Exemplul SC Conservfruct SRL

INTRODUCERE În condiţiile societăţii informatizate o întreprindere modernă nu poate supravieţui fără să dispună de informaţii în timp real, atât...

Proiect Economie - SC Cementab SRL

CAPITOLUL I STUDIUL CADRULUI ORGANIZATORIC ŞI NORMATIV AL ENTITĂŢII Informaţia contabilă este un element esenţial al activităţii economice...

Contabilitatea Operațiilor

CAPITOLUL I CEREREA DE INFORMATII CONTABILE Cererea de informatii contabile: utilizatorii si necesitatile lor Realitatea social-economica si...

Sisteme Informationale Financiar Contabile

1.1. Notiuni generale referitoare la relatiile economico-financiare cu furnizorii si clientii 1.1.1. Datorii si creante În vederea realizarii...

Contabilitatea Națională

Conceptul de Contabilitate Nationala Abordarea macroeconomica presupune determinarea unor marimi care sa permita obtinerea unei viziuni globale...

Doctrina si Deontologie - Ghid Pregatire Experti Contabili

1.Cine poate exercita profesia de expert ctb şi de contabil autorizat?Profesia de expert contabil şi de contabil autorizat se exercită de către...

Management Financiar Contabil

CAPITOLUL 1 ORGANIZAREA FINANCIARĂ A ÎNTREPRINDERII 1.1. Finanţele în cadrul structurii organizaţionale 1.1.1. Locul şi rolul activităţii...

Ai nevoie de altceva?