Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3369
Mărime: 19.43KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Vasilescu

Cuprins

1. CONCEPRTUL DE EXPERTIZA CONTABILA 4

2. OBIECTUL DE CERCETARE AL EXPERTIZEI CONTABILE 6

3. EXPERTIZA CONTABILA JUDICIARA SI EXTRAJUDICIARA 7

4. RAPORT DE EXPERTIZA EXTRAJUDICIARA 12

5. BIBLIOGRAFIE 17

Extras din document

1. CONCEPTUL DE EXPERTIZA CONTABILA

Calitatea de expert contabil a fost recunoscută printr-un decret regal, iar primele Institute de experti contabili au fost create în Scotia, apoi în Anglia si Irlanda. În Belgia, încă din anul 1831 existau experti contabili care efectuau cercetări de specialitate.

Prin Decretul nr. 79/1971 a fost reglementată expertiza contabilă în România care a căpătat un nou statut prin Ordonanta Guvernului României nr. 65 / 19.08.1994 devenită Legea nr. 42 / 24.05.1995. Trebuie precizat că desi reglementarea expertizei contabile, în tara noastră, s-a facut relativ târziu, au existat cu mult înainte experti contabili. Acest lucru este semnalat încă de la începutul secolului al XX-lea, când au fost făcute primele referiri legate si de modul de obtinere a calitătii de expert contabil si drepturile acestuia.

Cuvântul “expertiză “ vine de la latinescu “expertus”, adică priceput-lucrarea unei persoane experimentate, specializate. Expertiza contabilă este o formă de cercetare efectuată în vederea lămuririi modului în care sunt reflectate în documente evidenta tehnico-operativă si contabilă, anumite fapte, împrejurări, situatii de natură economico financiară.

Expertiza este activitatea de cercetare efectuata de un specialist, acesta are calitatea de expert, cu sensul de a stabili adevarul intr-o anumita situatie, problema sau litigiu. Expertiza inseamna a incerca, a dovedi.

Expertiza contabila este un mijloc de proba in justitie, o forma de cercetare si lamurire a unor fapte sau imprejurari de natura economico – financiara indicate de organele judiciare, in scopul solutionarii litigiilor dintre persoane juridice, dintre persoane juridice si fizice.

Expertiza contabila se incredinteaza de instanta de judecata unor specialisti pentru a constata si evalua anumite fapte, pe care judecatorii nu le-ar putea procura sau aprecia ei insisi, stabilind in acest scop punctele asupra carora expertii numiti, urmeaza sa se pronunte.

Prin expertiza contabila se intelege misiunea data de un expert contabil de a controla registrele, conturile si actele justificative ale unui agent economic, cu scopul de a furniza partilor interesate datele necesare de a procura justitiei informatiile interesate pentru a se pronunta. In cunostinta de cauza, asupra unui proces sau a unei contestatii de care a fost sesizata.

Expertiza contabila este o forma de cercetare stintifica efectuata in vederea lamuririi modului in care sunt reflectate in documente, evidenta tehnic – operative si contabila, anumite fapte, imprejurari, situatii de natura economico – financiara.

Expertiza contabila analizeaza cauzele care au determinat abaterile de la normele legale cu caracter economic si financiar, descifreaza relatiile economice si financiare, dintre partile aflate in litigiu, caracterizeaza starea de fapt a agentului economic respective in raport cu legea si actele normative care reglementeaza domeniul investigat, stabileste legaturile de cauzalitate si responsabilitate. Din studierea cauzelor generatoare de pagube in dauna patrimoniului, expertiza contabila poate desprinde deficientele existenta in organizarea si conducearea sistemului de evidenta, imperfectiunile propagate pe traseul procesului decisional, precum si omisiunile sau erorile comise in executare atributiilor de serviciu cu consecinte negative asupra patrimoniului agentilor economici la care se efectueza expertiza.

Expertizele contabile pot fi clasificate:

I. După scopul principal în care au fost solicitate, în:

a) Expertize contabile judiciare, reglementate de: Codul de procedură civilă; Codul de procedură penală; alte legi speciale.

b) Expertize contabile extrajudiciare sunt cele efectuate în afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului justitiei. Sunt efectuate în afara unui proces justitiar. Nu au calitate de mijloc de probă în justitie, ci, cel mult, de argumente pentru solicitarea de către părti a administrării probei cu expertiza contabilă judiciară sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabilă.

II. După natura principalului (lelor) obiectiv (e) la care se referă, în:

a) Expertize contabile civile dispuse sau acceptate în rezolvarea litigiilor civile;

b) Expertize contabile penale dispuse sau acceptate în rezolvarea unor aspecte civile atasate litigiilor penale;

c) Expertize contabile comerciale dispuse sau acceptate în rezolvarea litigiilor comerciale;

d) Expertize contabile fiscale dispuse sau acceptate în rezolvarea litigiilor fiscale;

e) Alte categorii de expertize contabile judiciare dispuse de organele în drept sau extrajudiciare solicitate de către clienti.

Expertiza contabilă extrajudiciară este dispusă si acceptată amiabil de părtile aflate în litigiu. Mai poate fi solicitată de persoane fizice sau juridice în vederea stabilirii aderărului si legalitătii în activitatea lor.

Preview document

Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 1
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 2
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 3
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 4
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 5
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 6
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 7
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 8
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 9
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 10
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 11
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 12
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 13
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 14
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 15
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 16
Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Raport de Expertiza Contabila - Extrajudiciara.doc

Alții au mai descărcat și

Misiune de Audit - Achizitii Publice

I. Prezentarea institutiei Direcţia de munca solidaritate socială şi familie a judeţului Constanta este organizată şi funcţionează în baza...

Misiune de Audit Intern Privind Activitatea Financiar Contabilă la Primaria Scărișoara

1. PREGĂTIREA MISIUNII DE AUDIT INTERN Această etapă cuprinde procedurile: - iniţierea auditului: P01- Ordinul de serviciu, P02 – Declaraţia...

Situațiile financiare

CAPITOLUL I. BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE ALE SITUAȚIILORFINANCIARE ȘI ANALIZA SITUAȚIILOR FINANCIARE 1.1 Esența și funcțiile evidenței și...

Expertiza Financiara - Contabila

1.Definirea expertizei contabile Prin expertiza contabila se intelege misiunea data unui expert contabil de a controla registrele, conturile si...

Misiune de audit intern - Poșta Română

PREZENTAREA INSTITUŢIEI Compania Națională Poşta Română S.A. este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea...

Deontologia Expertului Contabil, cu Studiu de Caz pe un Raport de Expertiza Contabila

CAPITOLUL I - Organizarea şi desfăşurarea activităţii contabililor autorizaţi şi experţilor contabili Contabilul autorizat este persoana care a...

Raportul de Expertiză Contabilă Judiciară

Introducere Expertizele contabile judiciare sunt reglementate de Codul de procedura civila, Codul de procedura penala, alte legi speciale si...

Consolidarea Conturilor

Structura grupului Soc. mama Filiala Cap. Soc. Fil. Procent detinut Valoare titluri M A 1000 90% 900 M B 300 35% 105 M C 1400 20% 280 M E 800...

Ai nevoie de altceva?