Scandaluri Financiare

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 17191
Mărime: 127.03KB (arhivat)
Publicat de: Lucian M.
Puncte necesare: 10
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

Cuprins

  1. Table of Contents
  2. Introducere
  3. Legea Sarbanes-Oxley
  4. Ce este guvernanta corporativa?
  5. Scandalul Enron
  6. Schema de Hedging
  7. Falimentul Enron
  8. Cauzele
  9. Arthur Andersen
  10. Implicari politice
  11. WorldCom Inc.
  12. Înfiinţarea şi activitatea Worldcom
  13. Decăderea şi restructurarea sub un nou brand
  14. Procesul
  15. Verdictul
  16. Parmalat
  17. Introducere
  18. Apariția și evoluția Parmalat
  19. Colapsul
  20. Frauda și procedurile penale
  21. Acțiuni civile
  22. Reacții politice la scandalul Parmalat în Italia și UE
  23. Efectele asupra pieței a scandalului Parmalat
  24. Administratia Corporativa siauditorii
  25. Consiliul de administratie
  26. Auditorii și Parmalat
  27. Alți creditori
  28. Bănci de investiții și bănci universale
  29. Concluzii
  30. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Exista o vorba care spune: Sa nu întrebi niciodată un milionar cum a făcut primul milion de dolari… Oare de unde această vorbă?Să vină de la faptul că banii utilizați pentru realizarea marilor averi nu au fost făcuți întocmai respectând spiritul legii? Probabil că nu vom ști niciodată… Scandalurile financiare reprezintă o descriere a situațiilor despre hoţii prinşi, că vorba aia, ”hoţul neprins este negustor cinstit”. Numărul hoţilor neprinşi este în realitate ”fără număr”, tendinţa către corupţie fiind inerentă unui sistem putred, orientat către trezirea şi amplificarea individualismului acerb, a egoului, iar în Romania cel puţin, există senzaţia de fond conform căreia sistemul te împinge să fii necinstit ca să rezişti, să supravieţuieşti şi, astfel, devii şantajabil şi obedient în faţa autorităţilor . Istoria marilor scandaluri financiare ale lumii nu este una scurtă, ea începând pe la 1700 și întinzându-se până în zilele noastre. Nici Romania nu s-a lăsat mai prejos, unde escrocheriile financiare au lăsat sute de mii de oameni fără economiile de o viață, îmbogățind pe cei care au abuzat de încrederea acordată. Direct sau indirect, fiecare dintre noi am fost afectați de ”seismele” produse în lumea afacerilor , iar asta este un motiv în plus pentru care afacerile care au produs cele mai mari pagube să fie arătate cu degetul și explicate pentru a se reuși observarea semnalelor că anumite companii se îndreaptă în această directive.

Guvernele si diversele autoritati de reglementare insista de ceva vreme asupra guvernantei corporatiste, care a atras atentia presei, a investitorilor, si mai ales, a companiilor doar de cativa ani.

Subiectul a ajuns in centrul atentiei in urma unui lant de evenimente, mai precis o serie de scandaluri puternic mediatizate care au creat un sentiment de neliniste si o lipsa de incredere pe piata de capital internationala. Totul a inceput cu prabusirea gigantului in energie Enron, care practic a devenit un simbol contemporan al fraudei corporatiste, si a continuat cu un numar considerabil de companii care au esuat la fel de dramatic. WorldCom, Tyco, Parmalat, Comroad, Enron ,sunt doar cateva exemple care au conturat sfera globala a esecului corporatist.

Prin urmare, au aparut indoieli cu privire la posibilitatea investitorilor de a lua decizii corecte bazandu-se pe informatiile furnizate de catre companii si de piata de capital. La fel de fireasca era si intrebarea daca aceste scandaluri au fost pur si simplu rezultatul unei lipse de integritate a unor leaderi sau rezultatul unor scapari in legislatia in vigoare. Cert este ca datorita acestor evenimente s-a raspandit o atmosfera de indoiala si de nesiguranta pe piata de capital.

Drept raspuns, guvernele si diferite organisme competente au initiat schimbari, inasprind legile guvernantei corporatiste si mai ales introducand sanctiuni menite sa determine companiile sa adopte politici etice si transparente. Rezultatul? In prezent, marea majoritate a tarilor dezvoltate si in curs de dezvoltare au un Cod de Guvernanta Corporativa emis de diferite organisme de reglementare. Printre cele mai cunoscute sunt Actul Sarbanes-Oxley din SUA, reinoirea codului Marii Britanii la initiativa lui Derek Higgs, Codul Cromme al Germaniei, Legea Securitatii Financiare din Franta. Romania nu are inca un Cod de Guvernanta Corporativa oficial, insa Bursa de Valori Bucuresti lucreaza momentan la un Cod oficial ce va fi publicat in curand.

Legea Sarbanes-Oxley

Legea Sarbanes-Oxley, adoptată în 2002, este o reacţie la marile scandaluri financiare care au zguduit companii de renume din SUA şi au dus la pierderea încrederii publicului în practicile expertizelor contabile şi în cifrele raportate de companii. Prin urmare, Legea Sarbanes-Oxley stabileşte standarde mai riguroase privind contabilitatea, auditul şi responsabilităţile consiliilor de administraţie.

Noilor cerinţe de guvernare corporatistă, impuse în business-ul american de marile falimente din ultima perioadă, au avut efecte asupra celor mai mari companii şi auditori din lume. De exemplu, General Electric a anunţat recent cheltuieli de 30 de milioane de dolari pentru regulile de control intern impuse prin documentul Sarbanes-Oxley, legea dominantă a guvernării corporatiste, potrivit Financial Times. Potrivit AMR Research, în 2005 cheltuielile pentru respectarea normelor Sarbanes-Oxley au atins în 2005 cifra de 6,1 miliarde de dolari, cu 28 de procente alocate chetuielilor tehnologice şi alte 29 de procente alocate consultanţei externe.

Legea impune companiilor străine listate pe pieţele financiare americane să-şi întărească modalităţile de audit intern.

Legea Sarbanes-Oxley şi „Health Information Portability and Accountability Act” lansează noi probleme în domeniul managementului datelor, deoarece companiile se expun riscului de a primi amenzi sau de a fi acţionate în justiţie pentru nerespectarea legilor.

Legea Sarbanes-Oxley introduce cerinţa de a face dovada unde s-au transmis datele şi cine le-a accesat, apoi de a readuce datele la starea de dinaintea ultimei accesări. Pe măsură ce datele devin din ce în ce mai legate unele de altele, soluţiile specifice pentru anumite aplicaţii în ideea respectării cadrului legislativ nu vor reuşi să rezolve problema deoarece există mai multe situaţii în care informaţiile se pot afla în aplicaţii specifice la fel de bine ca şi într-un email.

Documentul include cerinţe privind obligativitatea existenţei şi evaluării periodice a planului de asigurare a continuităţii operaţionale şi implicarea managementului în aceste activităţi. Legea în sine este un document amorf, îţi spune „să ai control”, dar nu şi ce controale, sau cum să le foloseşti. De aceea, prevederile ei trebuie aliniate cu prevederile standardelor de securitatea informaţiilor.

Ce este guvernanta corporativa?

O definitie simpla a guvernantei corporative ar fi totalitatea sistemelor si proceselor implementate pentru a conduce si a controla o companie cu scopul de a-i creste performanta si valoarea. Practic, se refera la eficienta sistemelor de management, insistant pe rolul Bordului de conducere, pe responsabilitatea si remunerarea membrilor, credibilitatea situatiilor finaciare, si pe eficienta sistemelor de management al riscului.

In principiu se refera la suportul de decizie si de control dintr-o companie, obtinut prin reguli si proceduri formale si informale, interne sau impuse extern de catre organismele competente, implementate atat la nivel strategic cat si operational.

Si totusi, in ciuda literaturii bogate si a presiunii din partea presei, inca mai sunt confuzii cu privire la guvernanta corporativa si la rolul acesteia. Astfel, multe companii continua sa aiba o privire restransa, oarecum indreptata spre latura etica si spre gradul de transparenta impuse companiilor listate la bursa, fara sa faca legatura cu maximizarea valorii companiei. Ce-i drept, guvernanta corporativa insista pe principiile etice si pe responsabilitatea sociala (CSR), dar toate regulile si procedurile pe care le promoveaza au un scop final : cresterea valorii companiei. Practic pune in balanta conformitatea privind reglementarile cu performanta companiei.

Guvernananta corporativa intr-adevar face diferenta

Studii recente fac legatura intre performanta companiilor si eficienta modelului de guvernanta corporativa. Investitorii acorda mai nou o mare importanta sistemelor de guvernanta corporativa implementate intr-o companie si sunt dispusi sa plateasca in plus pentru rezultate bune in acest domeniu.

Companiile sunt perfect constiente de aceasta realitate si ii acorda considerabil mai multa importanta fata de anii trecuti.Exemplele bune si rele de pe piata internationala vorbesc de la sine. Astfel, pe de o parte, sunt companii care au depus mult efort si timp pentru a atinge standarde inalte de guvernanta corporativa si de CSR. Drept urmare, sunt percepute ca si exponenti ai guvernantei bazate pe valoare adaugata, fiind capabile sa maximizeze valoarea companiei prin sisteme si procese care permit manager-ilor, indifferent de nivelul ierarhic, sa evalueze si sa monitorizeze perfomanta acesteia.

De cealalta parte a baricadei sunt companiile care nu au reusit sa construiasca puzzle-ul guvernantei corporative si sa aiba o abordare transparenta fata de diferitele parti interesate (en. Stakeholdres). Prin urmare, carentele sistemelor organizatiilor in cauza ies la suprafata si se dovedesc a fi mai mult decat nepotrivite, uneori cu rezultate dezastruoase.

In final, testul eficientei modelului de guvernanta al unei companii este masura in care reuseste sa-si atinga obiectivul principal, si anume, acela de a maximiza valoarea companiei din perspectiva actionarilor. Totul tine de modalitatea in care reuseste sa organizeze un sistem ideal inchis : satisfacerea cerintelor clientilor, angajatilor, furnizorilor, distribuitorilor, etc., rasplata fiind, in cazul unor rezultate bune, valoare sporita si durabila.

Preview document

Scandaluri Financiare - Pagina 1
Scandaluri Financiare - Pagina 2
Scandaluri Financiare - Pagina 3
Scandaluri Financiare - Pagina 4
Scandaluri Financiare - Pagina 5
Scandaluri Financiare - Pagina 6
Scandaluri Financiare - Pagina 7
Scandaluri Financiare - Pagina 8
Scandaluri Financiare - Pagina 9
Scandaluri Financiare - Pagina 10
Scandaluri Financiare - Pagina 11
Scandaluri Financiare - Pagina 12
Scandaluri Financiare - Pagina 13
Scandaluri Financiare - Pagina 14
Scandaluri Financiare - Pagina 15
Scandaluri Financiare - Pagina 16
Scandaluri Financiare - Pagina 17
Scandaluri Financiare - Pagina 18
Scandaluri Financiare - Pagina 19
Scandaluri Financiare - Pagina 20
Scandaluri Financiare - Pagina 21
Scandaluri Financiare - Pagina 22
Scandaluri Financiare - Pagina 23
Scandaluri Financiare - Pagina 24
Scandaluri Financiare - Pagina 25
Scandaluri Financiare - Pagina 26
Scandaluri Financiare - Pagina 27
Scandaluri Financiare - Pagina 28
Scandaluri Financiare - Pagina 29
Scandaluri Financiare - Pagina 30
Scandaluri Financiare - Pagina 31
Scandaluri Financiare - Pagina 32
Scandaluri Financiare - Pagina 33
Scandaluri Financiare - Pagina 34
Scandaluri Financiare - Pagina 35
Scandaluri Financiare - Pagina 36
Scandaluri Financiare - Pagina 37
Scandaluri Financiare - Pagina 38
Scandaluri Financiare - Pagina 39
Scandaluri Financiare - Pagina 40
Scandaluri Financiare - Pagina 41
Scandaluri Financiare - Pagina 42
Scandaluri Financiare - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Scandaluri Financiare.docx

Alții au mai descărcat și

Misiune de Audit - Inventarierea Patrimoniului

CAPITOLUL I: PREZENTAREA INSTITUŢIEI Direcţia pentru Dialog, Familie şi Solidaritate Socială, denumită în continuare DDFSS, este organizată şi...

Audit intern - audit extern - guvernanță corporatistă

I. Auditul intern 1. Studiu asupra tendintelor in Auditul Intern: - 62% dintre companii folosesc conceptul de Outsourcing in diverse forme...

Audit Intern

CAPITOLUL I NOŢIUNI DE BAZĂ PRIVIND AUDITUL INTERN 1.1 Conceptul privind auditul intern Auditul reprezintă examinarea de către o persoană...

Tehnici de Verificare în Auditul Intern

INTRODUCERE Pregătirea şi formularea deciziilor manageriale privind îmbunătăţirea continuă a rezultatelor impun nevoia cunoaşterii stadiului de...

Metodologia de Derulare a Misiunilor de Audit Intern

MISIUNEA DE AUDIT INTERN AL SALARIILOR Istoricul apariției auditului intern Auditul a fost cunoscut la începuturile secolului al XVIII-lea, fără...

Necesitatea sistemului de guvernare a întreprinderii

1. NECESITATEA SISTEMULUI DE GUVERNARE A INTREPRINDERII Ce inseamna conceptul de guvernare? Conceptul de guvernanta corporativa poate fi definit...

Efectul Fraudelor Contabile în Cazul Companiilor Enron

În luna martie a anului 2002, puţin după cunoaşterea dimensiunilor dezastrului de la ENRON, preşedintele Statelor Unite ale Americii, dl. George W....

Scandaluri financiare la nivelul grupurilor multinaționale

I. Introducere Istoria marilor scandaluri financiare ale lumii nu este una scurtă. Ea începe de pe la 1700, întinzându-se până în zilele noastre,...

Te-ar putea interesa și

Implementarea standardelor de control intern la nivelul entităților publice

Motivația și metodologia cercetării Dinamica economică actuală și acerba concurență existentă pe toate piețele, indiferent de profil, impun...

Impactul ignorării Guvernantei Corporative - Scandaluri financiare

INTRODUCERE Guvernanța corporativă reprezintă un aspect central și dinamic al afacerilor, fiind “un sistem de reguli, practici și procese prin...

Marile Scandaluri Financiare și Criza Generată de Acestea

Introducere Exista o vorba care spune: Sa nu întrebi niciodată un milionar cum a făcut primul milion de dolari… Oare de unde această vorbă? Să...

Guvernarea corporativă

Actuala tendinta in conducerea societatilor pe actiuni este guvernanta corporativa. In universul economic al zilelor noastre, corporatia este forma...

Scandaluri financiare la nivelul grupurilor multinaționale

I. Introducere Istoria marilor scandaluri financiare ale lumii nu este una scurtă. Ea începe de pe la 1700, întinzându-se până în zilele noastre,...

Fiscalitatea în Marea Britanie

I. Ce este guvernanta corporativa? I.1. Definitii si interpretari Guvernanta corporativa ( CG) a aparut ca şi concept în 1992, ca urmare a...

Motivele din Spatele Comportamentului non-etic în Afaceri și Antreprenoriat

Articolul scris de Yves Fassin studiază motivaţiile şi psihologia antreprenorilor şi a oamenilor de afaceri, comportamentul lor e comparat cu cel...

Scandaluri Financiare la Nivelul Grupurilor Multinaționale

În 1961, un tânăr întreprinzător Calisto Tanzi din Parma, în vârstă de 22 de ani a înfiinţat o mică fabrică de pasteurizare a produselor lactate,...

Ai nevoie de altceva?