Sisteme Informationale Contabile

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sisteme Informationale Contabile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dumitru Oprea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

STUDIU DE CAZ

SISTEME INFORMAŢIONALE CONTABILE

Obectivul studiului de caz din prezent lucrare o constitue analiza sistemului informaţional, modelarea sistemului analizat, precum şi indentificarea componentelor din sistem ce pot fi păstrate, respectiv a celor care trebuie schimbate în cadrul SC TEROM SA

Structura studiului urmează etapele de bază ale microanalizei şi analizei unui sistem informaţional, urmărindu-se principalele aspecte, după cum urmează:

1.Indentificarea proiectului

1.1.Definirea misiunii , obiectivelor şi strategiei organizaţionale la firma S.C.TEROM SA

1.1.1. Misiunea

Misiunea firmei este de a oferi clientilor noştri produse reprezentănd fire şi fibre sintetice de cea mai bună calitate , de o fineţe superioară, la preţuri cât mai accesibile;

Noi promovăm calitatea prin produselor vândute ,precum şi prin relaţiile cu furnizorii şi clienţii noştri.

SC TEROM SA fiind cea mai mare producătoare de fire şi fibre sintetice din ţară

îşi distribuie produsele către persoane juridice şi persoane fizice.

1.1.2. Obiective

Principalele obiective pe care şi le propune firma sunt:

-SC Terom SA se străduieşte şă-şi extindă segmentul de piaţă existent şi să-şi sporească profitabilitatea;

-SCTerom SA este considerată etalonul pieţei cu produsele oferite clienţilor săi;

Firma va fi inventivă în ceea ce priveşte apelarea la noi tehnologii care să dea noi produse pe piaţă şi într-o gamă cât mai variată;

-Pe viitor firma se va axa pe personal cu o înaltă pregătire profesională, prin care să se poată realiza obiectivele firmei;

-Intensificarea activităţii de marketing în vederea pătrunderii pe noi pieţe.

1.1.3.Stategiile organizaţionale

+ Strategia de dezvoltare a societăţii se bazează pe adaptarea de noi tehnici manageriale complexe, care să vizeze creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor realizate, menţinerea beneficiarilor existenţi şi cucerirea a noi segmente de piaţă.

În concordanţă cu obiectivele declarate mai sus, societatea a adoptat strategia producătorului cu costuri mici.

Pentru creştera eficienţei economice a activităţii desfăşurate se va urmări:

- indentificarea posibilitţilor de reducere a consumurilor specifice de resurse materiale şi de timp de muncă;

- policalificarea personalului, modernizarea utilajelor şi tehnologiilor precum şi readaptarea lor pentru obţinerea de noi produse de o calitate superioară căutate atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

1.2. Descrierea organizării societăţii

1.2.1.Obiect de activitate, relaţii cu partenerii

SC TEROM SA este persoană juridică cu sediul în Iaşi.Conform actului de constitutivde înfiinţare, a actelor adiţionale la statut şi potrivit cererilor ulterioare de înscriere de menţiuni,prezentate la Oficiul Registrului Comerţului,obiectul de activitate al societăţii îl constituie:

- producerea şi comercializarea firelor şi fibrelor sintetice ;

- folie tip PES;

- fibră tip PP (polipropilenă);

- piese de schimb pentru terţi,cît şi pentru activitatea internă a societăţii;

- var lavabil, covoare din fir poliester,antigel (produse noi).

Firele poliesterice pe bază de polietilen tereftalat sunt folosite pentru ţesături destinate : articolelor de lenjerie,stofelor,păturilor în amestec cu lăna etc.

Firele tehnice se folosesc la obţinerea: aţei de cusut, benzi transportoare, curele trapezoidale,furtune,plase pescăreşti etc.

Folia poliesterică este folosită în industria electronică şi electrotehnică,iar societatea noastră este unicul producător din ţară.

Activitatea de desfacere a produselor se desfăsoară pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.În general piaţa internă şi externă a societăţii se caracterizează printr-o relativă stabilitate, datorită relaţiilor cu o serie de clienţi constanţi.Există şi clienţi care cumpără sporadic cantităţimai mari sau mai mici aceştia fiind persoane fizice.Există perspectiva menţinerii pieţelor de desfacere înperioada următorilor 3 ani cu condiţia menţinerii producţiei existente şi a diversificării produselor.Grupele de produse mai profitabile sunt:

-firele PES de fineţe mică şi cu torsiuni mari ;

-fire PES vopsite în autoclavă;

-fire PES tip pale şi cablu;

-fire textile multiplicate;

-fibră cu piling redus;

Analiza activităţii firmei s-a realizat prin următoarele aspecte de bază:

-Furnizorii. Principalele materii prime folosite în prezent la fabricarea

Firelor şi fibrelor PES sînt granulele PET care după 1990 sunt aduse din import. Ca atare principalii furnizori de materii prime sunt: Chemihendel Germania, Lekwiu, Petchem Elveţia, Aectra Elveţia, Kenya Tex Co ,Rompetrol Petrochimicals SRL Constanţa (furnizor intern).Relaţiile se desfăşoară pe bază de contracte, încheiate la începutul fiecărui an calendaristic.

Deasemeni SC TEROM SA foloseşte din import coloranţii pentru fire şi fibre avînd ca principali furnizori mari firme precum: Clariant Franţa, Dystar Germania, BI.VA.FIL Italia, Mitsuy Japonia Bezema Elveţia, Bohme Germania ş.a.

-Clienţii societăţii sunt consumatori direcţi de fire şi fibre sintetice sau

agenţi comisionari în special penrtu exportul produselor.Principalii clienţi de pe piaţa internă a societăţii sunt: Textila Roşiori, Stofe Buhuşi, Argeşana Piteşti, Dorobanţul Ploieşti, Aţa Odorhei, Textor Tg.Mureş, Mondex Sibiu, Siretul Paşcani,Pantex Braşov

Favil Rm.Vâlcea ,Tomiris Iaşi, Moldova Tricotaje Iaşi, ş.a.

Deasemeni pentru piaţa internă societatea a înfiinţat două magazine proprii în zone diferite ale oraşului pentru a face cât mai cunoscute produsele societăţii.

În ceea ce priveşte piaţa externă a SC TEROM SA este constituită din clienţi din peste 10 ţări ca de exemplu: SUA, CANADA, MEXIC, ITALIA, ANGLIA, REPUBLICA MOLDOVA, FRANŢA, UNGARIA, CEHIA, ş.a. Exportul produselor se realizează direct de către societate prin serviciul Export.

-Barierele de intrare pe piaţă sunt relativ puţine pe piaţa internă,

având în vedere tradiţia firmei, calitatea produselor şi preţurile practicate de aceasta.Chiar dacă la momentul actual societatea se confruntă cu probleme majore înceea ce priveşte aprovizionarea cu materii prime din import,SC TEROM SA a reuşit să-şi câştige o poziţie importantă pe care o păstrează datorită promtitudinii,seriozităţii în onorarea contractelor, şi a calităţii produselor livrate clienţilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Informationale Contabile.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ’’ALEXANDRU IOAN CUZA ” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR