Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 15696
Mărime: 124.56KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Cuprins

  1. INTRODUCERE .pag 3
  2. Capitolul I – Noţiuni generale privind contabilitatea imobilizărilor corporale.pag 4
  3. 1.1 Sferă şi conţinutul noţiunii de imobilizări corporale .pag 4
  4. 1.2 Evaluarea imobilizărilor corporale şi amortizarea acestora .pag 6
  5. 1.2.1 Evaluarea la valoarea de intrare a imobilizărilor corporale.pag 6
  6. 1.2.2 Evaluarea la valoarea de inventar a imobilizărilor corporale.pag 7
  7. 1.2.3 Evaluarea la închiderea exerciţiului financiar.pag 7
  8. 1.2.4 Evaluarea la ieşirea din patrimoniu .pag 7
  9. 1.2.5 Amortizarea imobilizărilor corporale .pag 8
  10. 1.3 Analiza şi funcţionarea conturilor de imobilizări corporale .pag 11
  11. 1.3.1 Contabilitatea terenurilor .pag 11
  12. 1.3.2 Contabilitatea mijloacelor fixe .pag 12
  13. 1.4 Sistemul informaţional şi organizarea acestuia .pag 14
  14. 1.4.1 Documente privind intrarea în gestiune a imobilizărilor corporale.pag 16
  15. 1.4.2 Documente privind ieşirea din gestiune a imobilizărilor corporale.pag 16
  16. 1.4.3 Documente referitoare la calcularea amortizării .pag 18
  17. 1.5 Particularităţi ale imobilizărilor corporale .pag 19
  18. 1.5.1 Contabilitatea investiţiilor de capital .pag 19
  19. 1.5.2 Contabilitatea unor operaţiuni special privind imobilizările corporale .pag 21
  20. Capitolul II – Prezentarea entităţii S.C INTERTRADE EURO CONSULTING S.R.L.
  21. 2.1 Scurt istoric .pag 23
  22. 2.2 Descriere activităţi .pag 23
  23. 2.3 Informaţii generale .pag 24
  24. Capitolul III – STUDIU DE CAZ privind imobilizările corporale .pag 27
  25. CONCLUZII .pag 46
  26. BIBLIOGRAFIE .pag 49

Extras din proiect

INTRODUCERE

Imobilizările corporale (terenuri, construcţii, instalaţii) reprezintă ,,coloana vertebrală”, structură pe care se sprijină activitatea de producţie a firmei cu scopul de a obţine profit, reprezentând deci o parte importantă în cadrul unei societăţi, acesta fiind un prim motiv pentru care mi-am ales drep temă de proiect “Sistemul informaţional privind contabilitatea imobilizărilor corporale “ iar al doilea motiv este faptul că imobilizările corporale, sau mai bine zis contabilitatea acestora prezintă o sferă amplă de aplicabilitate, cu diverse tipuri de cazuri.

Tema s-a efectuat la SC.INTERTRADE EURO CONSULTING SRL şi este structurata pe trei capitole.

În primul capitol, am prezentat elementele teoretice legate de imobilizările corporale şi sistemul informaţional al acestora, trecând succint în vedere sferă şi conţinutul imobilizărilor şi punând mai mult accent pe organizarea sistemului informaţional. Am făcut o oarecare distincţie între imobilizările coporale şi stocuri, respectiv cheltuieli, enumerând situaţiile în care pot apărea acestea.

După familiarizarea sau mai bine zis, reamintirea elementelor care stau la baza imobilizărilor corporale, am enumerat modurile de evaluare ale acestora, s-anume : evaluarea la valoarea de intrare, la valoarea de inventar, la închiderea exerciţiului financiar şi la ieşirea din patrimoniu şi care sunt metodele de amortizare în cadrul acestora.

Tot în acest capitol am prezentat mecanismul de funcţionare al contului de imobilizări corporale, adică contul 21 “Imobilizări corporale” iar apoi am vorbit pe larg despre contabilitatea terenurilor şi respectiv a mijloacelor fixe.

Şi cum bine ştim că pentru realizarea proceselor de cunoaştere şi gestiune, se procedează la organizarea datelor şi informaţiilor într-un sistem informaţional, spre finalul primului capitol am dezvoltat această temă, valorificând documentele contabile care stau la baza imobilizărilor corporale şi când trebuie acestea întocmite.

Cel de al doilea capitol, tratează prezentare entităţii SC.INTERTRADE EURO CONSULTING SRL unde am făcut practică, o societate renumită, de prestigiu, care oferă o gamă largă de servicii profesionale, consultant în variate sfere de activitate.

Pentru a scoate mai bine în evidenţă faptul că, după parcurgerea primului capitol şi punerea noţiunilor prezentate aici în practică, cu ajutorul societăţii prezentate în cel de-al doilea capitol, în ultimul capitol al proiectului am elaborat un studiu de caz. Întrucât, firma angajatoare are peste 100 de societăţi cărora le prestează servicii, însă, niciuna dintre acestea nu deţine doar imobilizări corpoarale, pentru a-mi da posibilitatea să fac o monografie doar pe o firmă anume, tutorele mi-a oferit diferite documente de evidenta în contabilitate, pe baza cărora eu a trebuit să efectuez notele contabile şi invers, ajutându-mă să-mi fixez foarte bine elementele teoretice prezentate in primul capitol.

În final, am tras câteva concluzii cu privire la proiect, la tema aleasă şi la importanţa pe care o au imobilizările corporale în cadrul unei societăţi şi nu numai.

CAPITOLUL I

NOŢIUNI GENERALE PRIVIND CONTABILITATEA IMOBILIZĂRILOR CORPORALE

1.1. Sferă şi conţinutul noţiunii de imobilizări corporale

Activele reprezintă resurse controlate de întreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute şi de la care se aşteaptă să genereze beneficii economice viitoare pentru întreprindere. Beneficiile se referă la capacitatea activelor de a se transforma în numerar, în echivalente ale numerarului sau de a reduce ieşirile de numerar.

Normele contabile romaneşti prevăd următoarea structură a activului bilanţier, în ordinea crescătoare a lichidităţii: active imobilizate (imobilizări necorporale, imobilizări corporale, imobilizări financiare), active circulante şi cheltuieli în avans.

Pentru a fi recunoscută în situaţiile financiare, ca un activ, o imobilizare trebuie să îndeplinească următoarele două condiţii : posibilitatea de a contribui la beneficiile viitoare sub forma fluxurilor de numerar sau echivalente de numerar şi să aibă determinat un cost credibil.

Reglementările introduse prin Programul de Dezvoltare a Contabilităţii din România, definesc imobilizările corporale ca fiind active deţinute de o întreprindere pentru a fi utilizate în producţia de bunuri sau în prestarea de servicii, în scopuri administrative sau pentru a fi date în locaţie terţilor, active care vor fi utilizate pe parcursul mai multor exerciţii.

În structura imobilizărilor corporale se includ :

• Terenuri şi construcţii :

Terenurile reprezintă imobilizări corporale ce cuprind două categorii: terenuri şi amenajări de teren.Au durata de utilizare nelimitată, fiind elemente ale imobilizărilor corporale care nu se supun amortizării. Construcţiile sunt imobilizări reprezentate de clădiri achiziţionate de la terţi sau din producţie proprie, care se supun amortizării, deoarece ele au durata de utilizare limitată.

Conform reglementarilor aprobate prin O.M.F.P nr.306/2002, contabilitatea activelor corporale imobilizate în terenuri se realizează cu ajutorul conturilor operaţionale de gradul II .

• Instalaţiile tehnice şi maşinile sunt imobilizări reprezentate de echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare,mijloace de transport,animale şi plantaţii.

Potrivit legislaţiei din ţara noastră,sunt considerate imobilizări obiectul singular sau complexul de obiecte ce se utilizează ca atare şi îndeplinesc cumulative următoarele condiţii : au o valoare mai mare decât limita stabilită prin lege, au o durată normală de utilizare mai mare de un an.

• Alte instalaţii,utilaje şi mobilier include activele nenominalizate în grupele menţionate, cum ar fi: moblier,aparatura birotică,echipamente de protectie a valorii umane şi materiale şi alte active corporale .

• Avansurile şi imobilizările corpoarale în curs de execuţie : include imobilizările care nu

au fost terminate pentru nevoile proprii efectuate de întreprindere sau de terţi.

Bibliografie

Carti si volume :

1. Chirata Caraiani, Mihaela Dumitrana, Bazele contabilitatii, Ed.Universitara, Buc.2010

2. Oprea Calin, Bazele Contabilitatii, Ed.Economica, Buc.2001

3. Paul Mircea Petcu, Bazele Contabilitatii si Contabilitate Financiara,Ed.Tribuna Economice Buc. 2011

4. Dumitrean Emilian, Contabilitate financiară, Ed. Sedcom Libris, Iaşi, 2008

5. Morariu, A., Radu, G., Păunescu, M., Contabilitate şi fiscalitate în dezvoltarea firmei, Ed. ExPonto, Constanţa, 2005

6. Mihai Ristea, Cornelia-Graziella Dumitru, Bazele Contabilitatii, Ed.Universitara, Buc.2006

7. Dumitrean Emilian Scorţescu, Gh., Toma, C., Berheci, I., Mardiros, D., Contabilitate financiară I, Vol. I, Ed. Sedcom Libris, Iaşi, 2002

8. Staicu, C., Contabilitate financiară armonizată cu directivele europene, Ed. CECCAR, Bucureşti, 2002

9. Busuioceanu S. Contabilitatea societatilor comerciale,Ed.Economica, Buc. 2002

Legislatie :

1.Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003, privind Codul fiscal, publicată în în M.Of. nr. 927/23 dec. 2003, rectificată în M.Of. nr. 112/6 feb. 2004

2.Legea 15/1994 republicata , privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale

3.Legea nr. 82/1991, Legea contabilităţii, modificată prin legea nr. 259/2007, M.O. nr. 506/27.07.2007, republicata in 2008, în Monitorul Oficial, Partea I nr. 454 din 18/06/2008

Site-uri :

1.http://www.lege5.ro

2.http://www.financiarul.com

3.http://www.mfinante.ro

4.http://referate10.ro

5. http://www.biblioteca-digitala.ase.ro

Preview document

Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 1
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 2
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 3
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 4
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 5
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 6
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 7
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 8
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 9
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 10
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 11
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 12
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 13
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 14
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 15
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 16
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 17
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 18
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 19
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 20
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 21
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 22
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 23
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 24
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 25
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 26
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 27
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 28
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 29
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 30
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 31
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 32
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 33
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 34
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 35
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 36
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 37
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 38
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 39
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 40
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 41
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 42
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 43
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 44
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 45
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 46
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 47
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 48
Sistemul informațional privind contabilitatea imobilizărilor corporale - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Informational Privind Contabilitatea Imobilizarilor Corporale.docx

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Imobilizărilor Necorporale la SC Scorpion SRL

CAPITOLUL I. ASPECTE GENERALE PRIVIND IMOBILIZĂRILE 1.1 Aspecte generale Activele imobilizate reprezintă bunurile şi valorile destinate să...

Contabilitatea imobilizărilor în condițiile aplicării Standardelor Internaționale de Contabilitate la Direcția de Radiocomunicații Timișoara

CAPITOLUL 1 Prezentarea Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii SA - Direcţia Radiocomunicaţii Timişoara 1.1. Scurt istoric S.N. Radiocomunicaţii...

Sistem Informatic pentru Gestiunea Stocurilor de Produse Finite

INTRODUCERE Fenomenele complexe cu care ne confruntă viaţa, presupun cunoştinţe solide de matematică şi informatică, ce necesită o înţelegere...

Gestiunea Financiară a Firmei

CAPITOLUL 1. GESTIUNEA CONTABILĂ ŞI FINANCIARĂ A ÎNTREPRINDERII. CONSIDERAŢII GENERALE 1.1 Definiţia şi conţinutul gestiunii financiare...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Activelor Imobilizate la Entitatea Patrimonială

INTRODUCERE Motto: “ Studiază mai întâi ştiinţa şi continuă apoi cu practica născută din această ştiinţă ! ” Leonardo da Vinci Complexitatea...

Contabilitatea Imobilizărilor Corporale

INTRODUCERE Dezvoltarea continuă a capacităţii de informare grevează întreaga evoluţie a societăţii omeneşti. În anii în care trăim, principala...

Contabilitatea imobilizărilor corporale

INTRODUCERE 1. Evolutia si rolul contabilitatii ca instrument de gestiune Evoluţia contabilităţii este strâns legată de evoluţia economică,...

Contabilitatea și gestiunea imobilizărilor corporale la SC Aurora SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETATII COMERCIALE Societatea care va fi prezentata în continuare se numeste S.C. AURORA S.A. din Brasov. 1.1....

Contabilitatea imobilizărilor corporale la SC Remar SA

INTRODUCERE Sistemul de informatii al unei organizatii ne permite sa ierarhizam sa un ansamblu de tehnici si metode care permit obtinerea si...

Contabilitatea imobilizărilor corporale în cadrul SC Elimad Mob SRL

I. INTRODUCERE Normalizarea contabilă din România cunoaşte profunde modificări pentru asigurarea comparabilităţii cu normele internaţionale. Este...

Organizarea Contabilității Imobilizărilor

INTRODUCERE Imobilizările reprezintă acea parte a patrimoniului unui agent economic care participă la procesul de producţie cu întreaga lor...

Audit financiar contabil privind imobilizările corporale

1. Cadrul legislativ-normativ al misiunii de audit Cadrul legislativ normativ in baza caruia se desfasoara misiunea de audit financiar-contabil...

Ai nevoie de altceva?