Studiul privind Derularea unui Credit pentru Persoane Juridice Acordat de Banca Romana pentru Dezvoltare GSG

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiul privind Derularea unui Credit pentru Persoane Juridice Acordat de Banca Romana pentru Dezvoltare GSG.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 57 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Grigorescu Sorin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

CAPITOLUL I:
Prezentarea bǎncii; istoric si evolutie 4
1.1. Etape istorice privind evoluţia Bǎncii Române pentru Dezvoltare- G.S.G 4
1.2. Politica de capital a Bǎncii Române pentru Dezvoltare- G.S.G 8
1.3. Obiectul de activitate; structura organizatoricǎ 11
1.4. Control şi prudenţǎ la Bǎncii Române pentru Dezvoltare- G.S.G 14
CAPITOLUL II:
Analiza principalilor indicatori de potenţial ai Bǎncii Române pentru Dezvoltare - G.S.G 19
2.1. Oferta de produse şi servicii a Bǎncii Române pentru Dezvoltare- G.S.G 19
2.2. Analiza indicatorilor de potenţial ai Bǎncii Române pentru Dezvoltare- G.S.G 25
2.3. Locul B.R.D. în economia judeţului Vâlcea 28
CAP III.
Contabilitatea creditelor acordate de Banca Românǎ pentru Dezvoltare- G.S.G. Persoanelor juridice- studiu de caz la S.C. POLICOLOR S.A 30
3.1. Prezentarea generalǎ a S.C. POLICOLOR S.A 30
3.2. Prezentarea creditului solicitat S.C. POLICOLOR S.A 32
3.3. Analiza financiarǎ a activitǎţii S.C. POLICOLOR S.A 34
3.4. Analiza scopului investiţiei 48
3.5. Inregistrarea in contabilitate a acordarii creditului si a recuperarii lui 51
Concluzii 53
Bibliografie

Extras din document

Introducere

În epoca contemporană, în ţările cu economie de piaţă, creditul şi băncile au un rol determinant în desfăşurarea proceselor economice, în reglarea circuitelor economice la nivel micro şi macroeconomic, a lichidităţii agenţilor economici, a economiei în ansamblul ei. Creşterea economică determină atât o dezvoltare a afacerilor la nivelul persoanelor cât şi o consolidare a segmentului clasei de mijloc în România, tendinţe de pe urma cărora băncile vor beneficia în continuare.

Principala operaţiune bancară este creditarea. Felul în care banca alocă fondurile pe care le gestionează poate influenţa în mod hotărâtor dezvoltarea economică la nivel local sau naţional.

Contabilitatea creditelor acordate de BRD constituie un instrument indispensabil întreprinzătorilor ce construiesc o afacere sau caută parteneri, managerilor ce propun proiecte noi altor persoane sau instituţii de finanţare, instituţiilor ce gestionează fonduri pentru proiecte de investiţii pentru a obtine un credit bancar de care au nevoie.

Deoarecere orice bancă îşi asumă într-o oarecare măsură riscuri atunci când acordă credite (pierderi la portofoliul de credite atunci când unii debitori nu îşi onorează obligaţiile) rezultă ca cea mai importantă funcţie a bancii în ceea ce priveşte creditarea este de a controla calitatea portofoliului de credite. Astfel, fiecare bancă căreia i se solicită un credit de investiţii realizează o analiză a indicatorilor privind bonitatea solicitantului şi o analiză a riscului pe care-l poate întâmpina cu privire la capacitatea solicitantului de a rambursa creditul şi dobânzile aferente.

Ideea de bază care a constituit punctul de plecare al lucrării de faţă a fost aceea că, în condiţiile unei lumi în continuă schimbare, cu un mediu din ce în ce mai incert, în care o firmă pentru a supravieţui şi pentru a creşte pe piaţă are are nevoie de lichiditaţi, aceasta apelează la un credit bancar.

Capitolul 1

Prezentarea băncii. Istoric şi evoluţie

1.1 Etape istorice privind evoluţia Bǎncii Române pentru Dezvoltare- G.S.G.

Istoria Bǎncii Române pentru Dezvoltare începe în 1923, odată cu crearea Societăţii Naţionale pentru Credit Industrial ca instituţie publicã. Statul deţinea 20% din capitalul social şi BNR 30%, restul de 50% era deţinut de persoane particulare. Obiectivul acestei instituţii publice este finanţarea industriei româneşti.

Intre perioada anilor 1848-1956 - Conform legii naţionalizării din iunie 1947, Societatea Naţionalã pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investiţii. Activitatea cea mai importantã a băncii este obţinerea de participaţii în întreprinderi şi acordarea de credite.

In anii 1957-1990 - La sfârşitul anilor 1950 vremurile sunt din nou tulburi pentru sectorul bancar român şi provoacă reorganizarea sistemului financiar. În 1957, Banca de Credit pentru Investiţii devine Banca de Investiţii, ocupând o poziţie de monopol in domeniul finanţării pe termen mediu şi lung din sectorul industrial. În aceastã perioadã activităţile principale se reînnoiesc profund, având ca particularitate specializarea creditelor în funcţie de obiectul lor.

Perioada anilor 1990-1998 - Naşterea BRD ca bancã comercialã intervine în 1990. Preluarea activelor şi pasivelor Băncii de Investiţii constituie baza activităţii, dar autorizarea generalã pentru activităţile bancare atribuitã acestei entităţi stimulează constituirea unei importante reţele de agenţii pe întreg teritoriul ţãrii. Este vorba de asemenea despre asigurarea prezenţei BRD acolo unde se dezvoltã activitatea industrialã pentru a transmite din experienţa în domeniul creditului de investiţii. Astfel, unităţile sale se îndreaptă în special, în afara atragerii depozitelor societăţilor comerciale şi persoanelor fizice, către creditele pentru investiţii destinate societăţilor comerciale. Apar acum şi operaţiunile de schimb la vedere.

Intre anii 1999-2001 - BRD a fost aleasã de Guvern pentru a deveni prima bancã comercialã privatizatã. Aceastã alegere consacrã calitatea activelor şi a gestiunii BRD. Achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al BRD de către Groupe Société Générale a fost finalizatã în martie 1999; ea intervine într-o perioadã dificilã marcatã de falimente bancare răsunătoare. Este de asemenea, începutul bancarizării masive a persoanelor fizice. BRD profitã de imaginea sa favorabilã în faţa marelui public şi de calităţile relaţiilor sale cu întreprinderile pentru a dezvolta rapid clientela sa de persoane fizice. Foarte repede, BRD devine lider pe piaţa noilor produse, cum ar fi cardurile bancare şi creditele pentru consum. Privatizarea s-a desfăşurat în douã etape, în conformitate cu strategia de privatizare aprobatã prin H.G. nr. 428/1998, modificata prin H.G. nr.169/2000.

Societe Generale Franta a achizitionat in data de 14 decembrie 1998 un pachet de actiuni reprezentand 42,1679 la suta din capitalul social al BRD. Un alt pachet de 2,537 la suta din actiuni a fost vandut prin intermediul bursei in data de 10 septembrie 1999. Ulterior, in data de 24 noiembrie 1999, un pachet reprezentand 4,99 la suta din actiuni a fost achizitionat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Pe 3 august 2004, AVAS a lansat la privatizare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, un numar de 102.060.436 actiuni /7,32 la suta din capitalul social al BRD - Groupe Societe Generale/. Pana la data limita, 3 septembrie, la sediul AVAS a fost primita o singura oferta, din partea Groupe Societe Generale.

Grupul bancar francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, a achizitionat lîn noiembrie 2004 pachetul de 7,32 la suta din actiunile BRD, aflate in portofoliul de participatii al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, valoarea tranzactiei, care a marcat incheierea procesului de privatizare a BRD, fiind de 43 de milioane euro.

În urma achiziţionǎrii pachetului de 7, 32 la suta din acţiunile BRD deţinut de AVAS, ponderea Grupului Societe Generale in acţionariatul BRD a crescut la 58,32 la suta.

Privatizarea BRD a sporit atât capacitatea BRD - Groupe Societe Generale de a veni în întâmpinarea solicitărilor clienţilor, cât şi încrederea acestora în produsele şi serviciile bancare tot mai moderne puse la dispoziţia lor de acest partener renumit prin seriozitate şi forţă de finanţare a proiectelor fezabile.

Respectul pentru client se accentuează la BRD ca un principiu fundamental al activităţii. Intre dovezile concrete ale acestuia se situează şi sediile noi sau modernizate, capabile să ofere o ambianţă propice afacerilor. Pe lângă facilităţile şi dotările noi asigurate se oferă pentru desfăşurarea unor servicii cu caracter „unicat": transportul pneumatic al documentelor pe orizontală şi verticală, recepţie gestionată de calculator (singura de acest gen din România, sistem intern propriu de radio-difuziune, sală de conferinţe, sistem de TV cu circuit închis, sistem electronic de control-acces prin cartele, condiţii asigurate pentru trezoreria de noapte, etc).

Stategia BRD- Groupe Société Générale se încadrează în strategia globalã a Groupe Société Générale care constã în special în dezvoltarea reţelei bancare din afara Franţei şi în special în Europa Centralã şi de Sud-Est.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul privind Derularea unui Credit pentru Persoane Juridice Acordat de Banca Romana pentru Dezvoltare GSG.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRANCOVEANU - Pitesti - FACULTATEA DE MANAGEMENT MARKETING IN AFACERI ECONOMICE - RM. VALCEA - Specializarea: Contabilitate şi Informaticǎ de Gestiune