Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 5426
Mărime: 2.23MB (arhivat)
Publicat de: Andreea G.
Puncte necesare: 7
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Extras din proiect

Rezumat

Contabilitatea ocupă un rol important în cadrul sistemului informațional, aceasta fiind o sursă majoră de informații pentru conducerea oricărei unități, cu cele două ramuri ale sale: contabilitatea financiară și contabilitatea de gestiune. Tocmai de aceea, informația, ca element în jurul căruia glisează toate acțiunile omului în context social-economic, are în domeniul economico-financiar drept principal furnizor contabilitatea.

Constituirea și utilizarea resurselor informaționale pot fi considerate la nivel de organizație, de sector economic, de economie națională, precum și la scară internațională. La nivelul firmelor de afaceri, resursele informaționale reprezintă o sursă majoră de avantaj concurențial, care devine activă în funcție de abilitatea cu care aceste resurse sunt gestionate pentru promovarea obiectivelor strategice urmărite.

„În ansamblul unui sistem cu resurse epuizabile, informația, continuu regenerabilă, tinde să devină resursa cea mai importantă.” (Michel, 1994)

Pentru ca informația să devină aptă pentru utilizare, aceasta trebuie să îndeplinească condițiile de autenticitate în reprezentarea realității, condițiile de exactitate a fixării aspectelor ei cuantificabile, de oportunitate a disponibilizării sale în locul și la momentul cerut, și nu în ultimul rând informația trebuie să fie clară și ușor de înțeles.

Pornind de la această idee, ne-am propus să urmărim gradul de inteligibilitate al informației contabile pe piața românească, folosind ca și metodă de cercetare interviul, iar ca și instrument chestionarul.

În cadrul lucrării am prezentat totodată, principalele caracteristici calitative ale informațiilor contabile (printre care se numără și inteligibilitatea), utilizatorii informației contabile, influența IASB și IFRS în România, și multe alte aspecte pe care le vom dezvolta în cele ce urmează.

Cuvinte-cheie: contabilitate, informație, calități, inteligibilitate, utilizatori.

Abstract

Informațiile prin conținutul și modul lor de organizare și regăsire, prezintă utilitate și disponibilitate pentru folosirea lor de către factorul uman în scopuri de cunoaștere, decizie sau acțiune. „Ca element în jurul căruia glisează toate acțiunile omului în context social-economic, informația are în domeniul economico-financiar drept principal furnizor contabilitatea.” (Constantin M., 1998).

Majoritatea studiilor demonstrează faptul că pentru utilizatorii informațiilor contabile caracteristicile principale ale acestora, influențează în mare măsură modul în care ei înțeleg și aplică aceste informații în domeniul în care lucrează și nu numai. Caracteristicile calitative sunt evidențiate și prezentate de către Standarde Internaționale de Raportare Financiară (IASB).

Lucrarea de față este realizată cu scopul de a demonstra cât de important este ca informația contabilă să fie înțeleasă și interpretată în mod corect. În cadrul acestei cercetări, datele și analizele au fost realizate pe piața din România și doresc să scoată în evidență importanța informațiilor contabile pentru utilizatorii care nu lucrează explicit în domeniul contabil, ci doar sunt nevoiți să se întâlnească cu anumite concepte afererente acestui domeniu. După ce am stat și analizat caracteristicile calitative vechi, cât și cele noi, introduse de IASB, am identificat criteriile și parametrii cei mai importanți și pe baza lor am realizat câteva cercetări ce ne-au dus la o anumită concluzie. Acest proiect este bazat pe explicarea conceptului de inteligibiliate și arată ce impact are aceasta asupra utilizatorilor și cât de mult îi influențează.

Introducere

Orice tehnică sau tehnologie aplicată este orientată spre atingerea și realizarea unui scop, a unui obiectiv. Obiectivul fundamental urmărit în aplicarea tehnicii sau tehnologiei contabile este „imaginea fidelă, clară și completă a poziției financiare, performanțelor întreprinderii și totodată modificărilor în poziția financiară a întreprinderii”. Dar, realizarea unei „imagini” depinde de „măiestria operatorului” și de calitatea „aparatului de luat vederi”. Perfecționate la limită, ambele duc la vecinătăți sau chiar interferențe cu arta. Ne raliem opiniei potrivit căreia „Contabilitatea, despre care se spune adesea că are ca scop reprezentarea realității (unei întreprinderi), poate fi comparată cu arta teatrală; ea reprezintă într-adevăr, rezultatul jocului raportului de forțe ce se desfășoară pe scena economică reprezentată de întreprindere. Dar, spre deosebire de teatru, unde spectatorii nu sunt înșelați de jocul actorilor, contabilitatea suferă de ambiguitatea condiției sale; ea este luată prea în serios chiar dacă cu măștile și umbrele sale, dă și ea o imagine mai mult sau mai puțin caricaturală a realului. „Mesajul său trebuie de asemenea decodificat de utilizatorii săi care nu sunt neapărat pregătiți pentru aceasta”. (Matiș, 2010)

Majoritatea lucrărilor au tratat tema de la teoria contabilității și perspectivele standard. Alte lucrări analizează calitatea informațiilor în general, de la un punct de vedere conceptual și sugerează definiții și clasificări cu scopul de a dezvolta noi metode de evaluare (Jamis, 2008). În Romania, s-au realizat anumite studii prin care s-a prezentat faptul că informația contabilă are un aport destul de important în economie, inteligibilitatea sa fiind una din caracteristicile calitative emise de IASB.

Prin această lucrare dorim să scoatem în evidență cât de important este să cunoști o informație în domeniul contabil și cel mai important să o înțelegi în mod corect, pentru că informația financiară trebuie să asigure tuturor utilizatorilor o bună prezentare a poziției și performanței financiare pe care o firmă o înregistrează într-un exercițiu financiar. Imaginea fidelă, privind poziția și performanța financiară este asigurată prin întocmirea și prezentarea unor raportări financiare standardizate, care cuprind: situația poziției financiare reflectată prin bilanț; situația performanței financiare reflectată prin contul de profit și pierdere, situația rezultatului global, situația variației capitalurilor proprii, situația fluxurilor de trezorerie (aceasta vine să completeze necesarul de informație rezultat în urma aplicării contabilității de angajamente) și note la situațiile financiare în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară - IFRS, conform IASB. (http://economiaonline.ro, 2013)

Cunoașterea in domeniu/revizuirea literaturii de specialitate

În mai 2008, IASB și FASB au publicat un proiect de expunere (ED), „Cadrul conceptual pentru raportarea financiară: Obiectivul rapoartelor financiare și caracteristicile calitative și constrângerile informațiilor de raportare financiară decizionale”, în care s-a propus:

Bibliografie

1. Colasse, B. (1980). Contabilitate generală. Iași.

2. Constantin M., D. (1998). Noua contabilitate managerială. București: Hercules.

3. Dicționarul de sociologie. (1998).

4. http://economiaonline.ro. (2013). Preluat de pe http://economiaonline.ro.

5. IASB. (2015). Conceptual Framework.

6. IASB. (2015). Conceptual Framework for Financial Reporting.

7. IASB. (fără an). Conceptual framework for financial reporting.

8. IFRS. (2015). Conceptual Framework for Financial Reporting. London.

9. Jamis. (2008). Means for measuring the quality of the accounting information . Cluj-Napoca.

10. Matiș, D. (2010). Bazele contabilității. Fundamente si premise pentru un raționament profesional autentic. Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință.

11. Michel, C. (1994). Contabilitatea în perspectivă. București: Humanitas.

Preview document

Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 1
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 2
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 3
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 4
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 5
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 6
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 7
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 8
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 9
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 10
Testarea intelegibilității - Caracteristică calitativă a informației financiare - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Testarea intelegibilitatii - Caracteristica calitativa a informatiei financiare.docx
  • Testarea intelegibilitatii - Caracteristica calitativa a informatiei financiare.pptx

Alții au mai descărcat și

Reglementări privind consolidarea conturilor în România - trecut, prezent și perspective

Capitolul I DIMENSIUNI INTERNAŢIONALE ÎN REGLEMENTAREA SITUAŢIILOR FINANCIARE CONSOLIDATE În prezent, pe plan mondial, normele contabile de...

Situațiile Financiare Anuale

INTRODUCERE „Contabilitatea este cea mai importantă sursă de informare economică a unei naţiuni”, sbliniază, fără echivoc, savantul Oskar...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?