Tratamente Contabile Privite prin Prisma Standardelor Internationale de Contabilitate ce Vizeaza Activele Entitatii Economice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Tratamente Contabile Privite prin Prisma Standardelor Internationale de Contabilitate ce Vizeaza Activele Entitatii Economice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihalciuc Camelia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1. Elaborarea Standardelor Internationale de Contabilitate si impactul asupra situatiilor financiare 3
2. Importanta aplicarii Standardelor Internationale de Contabilitate 5
3. Tratamente contabile ce vizeaza activele entitatii economice impuse prin prisma Standardelor Internationale de Contabilitate 6
3.1 Tratamentul contabil ce vizeaza imobilizarile necorporale impus de standardul IAS 38 6
3.2 Tratamentul contabil ce vizeaza imobilizarile corporale impus de standardul IAS 16 8
3.3 Tratamentul contabil ce vizeaza stocurile impus de standardul IAS 2 13
3.4 Tratamentul contabil ce vizeaza deprecierea activelor impus de standardul IAS 36 16
3.5 Tratamentul contabil ce vizeaza investitiile imobiliare impus de standardul IAS 40 19
3.6 Tratamentul contabil ce vizeaza agricultura impus de standardul IAS 41 24
3.6 Tratamentul contabil ce vizeaza activele imobilizate detinute in vederea vanzarii si activitati intrerupte (IFRS 5) 26
CONCLUZII 29
BIBLIOGRAFIE 30

Extras din document

1. Elaborarea Standardelor Internationale de Contabilitate si impactul asupra situatiilor financiare

Standardele de contabilitate sunt elaborate folosind un cadru acceptabil si coerent de principii fundamentale, principii ce pot fi identificate in manuscrisul “Cadrul general pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare”, publicat de catre Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate in anul 1989.

Cadrul general trateaza obiectivele, caracteristicile calitative, structurile (recunoasterea structurilor si evaluarea acestora) si nu in ultimul rand trateaza conceptele de capital si de mentinere a capitalului.

Obiectivul situatiilor financiare este de a furniza informatii despre pozitia financiara (bilant), performantele (contul de profit si pierdere) si modificarile pozitiei financiare (situatia fluxurilor de numerar) ale unei entitati; aceste informatii sunt utile unei sfere largi de utilizatori in luarea deciziilor economice.

Conceptele de baza ale situatiilor financiare sunt urmatoarele:

1. Contabilitatea de angajamente. Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (nu cand apar fluxurile de numerar). Ele sunt apoi inregistrate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor eferente.

2. Continuitatea activitatii. Se presupune ca o intreprindere isi va continua activitatea si in viitorul previzibil.

Caracteristicile calitative sunt atributele care determina utilitatea informatiei oferite de situatiile financiare pentru utilizatori:

1. Relevanta. Informatile relevante influenteaza deciziile economice ale utilizatorilor, ajutandu-I pe acestea sa evalueze evenimente trecute, prezente sau viitoare, confirmand sau corectand evaluarile lor anterioare. Relevanta informatiei este afectata de natura sa si de pragul de semnificatie.

2. Credibilitatea. Informatia credibila nu contine erori semnificative sin u este partinitoare, iar utilizatorii au incredere ca prezinta cu fidelitate ceea ce se presupune ca ar trebui sa reprezinte sau ceea ce se asteapta, in mod rezonabil, sa reprezinte. Urmatori factori contribuie la credibilitate:

-reprezentarea fidela

-prevalenta economicului asupra juridicului

-neutralitate

-prudenta

-integralitate.

3. Comparabilitatea. Informatia trebuie sa fie prezentata intr-o maniera consecventa de-a lungul timpului si intre entitati pentru a permite utilizatorilor efectuarea de comparatii semnificative.

4. Inteligibilitatea. Informatia trebuie sa fie usor inteleasa de utilizatorii care dispun de cunostinte suficiente privind desfasurarea afacerilor si a activitatilor economice, de notiuni de contabilitate si au dorinta de a studia informatiile prezentate cu diligentele cuvenite.

Furnizarea de informatii relevante si credibile este limitata de urmatoarele prezumtii:

Oportunitatea. O intarziere exagerata in raportare poate duce la o pierdere a relevantei, dar poate creste credibilitatea.

Raportul cost-beneficiu. Beneficiile de pe urma informatiei ar trebui sa depaseasca costul furnizarii acesteia.

Echilibrarea caracteristicilor calitative. Pentru a indeplini obiectivele situatiilor financiare si pentru a le face adecvate unui anumit mediu, furnizorii de informatii trebuie sa realizeze un echilibru corespunzator intre caracteristicile calitative.

Aplicarea principalelor caracteristici calitative si a standardelor de contabilitate adecvate pot avea drept rezultat situatii financiare care ofera o prezentare fidela atinsa prin furnizarea de informatii utile,si complete ce garanteaza transparenta.

2. Importanta aplicarii Standardelor Internationale de Contabilitate

Aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate este foarte importanta deoarece asigura comparabilitatea indicatorilor economici de la noi cu cei din afara. In plus, noile criterii dau certitudinea ca datele contabile sunt reale, ceea ce va insemna ca nu se vor mai putea face anumite artificii contabile sau, mai corect spus, daca se vor mai face asemenea artificii vor fi foarte usor de detectat, mai ales ca firmele vor fi obligate sa angajeze cu contract un auditor extern.

Situatiile financiare la nivelul unei entitati economice trebuie sa reflecte imaginea fidela a acesteia in conformitate cu premisele aplicarii corecte a acestor Standarde Internationale de contabilitate. In tara noastra toate entitatiile economice precum si institutiile de credit sunt obligate sa-si desfasoare activitatea financiar-contabila in interdependenta cu reglementarile impuse de standardizarea internatinala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamente Contabile Privite prin Prisma Standardelor Internationale de Contabilitate ce Vizeaza Activele Entitatii Economice.doc

Alte informatii

.Universitatea “Stefan Cel Mare ”, Suceava Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica Specializarea: Contabilitate si Informatica de Gestiune, Anul II