Gnodeologia Crestina

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Gnodeologia Crestina.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Crestinism

Extras din document

Nimic nu este mai dificil decat sa spui Cine este Dumnezeu. Aceasta dificultate nu tine neaparat numai de nivelul intelectual al credinciosului, desi se observa, adesea, la oamenii cu carte o tendinta mai accentuata de a defini si, ca atare, acestia sunt panditi de un risc mai mare de a gresi. Cine pare sa se refere mai mult la fiinta unui subiect, ori, dupa fiinta Sa, Dumnezeu ramane imposibil de cunoscut de catre oameni. Este aceasta incognoscibilitate, printre altele, si una dintre consecintele logice ale dumnezeirii Sale. Orice lucru sau persoana care ar putea fi cuprinsa si definita ar inceta sa mai poata fi suprema, superioara si creatoare a tuturor celorlalte, deci sa fie cu adevarat Dumnezeu, in sensul cel mai propriu al cuvantului.

Conform invataturii crestine ortodoxe, fiinta lui Dumnezeu este si ramane incognoscibila pentru om. Dupa spusa Sfantului Apostol Pavel (1 Timotei 6,16), Dumnezeu este: Cel ce singur are nemurire si locuieste intru lumina cea neapropiata, Cel pe Care nimeni dintre oameni nu L-a vazut si nici nu poate sa-L vada.

Incognoscibilitatea fiintei lui Dumnezeu nu inseamna ca omul nu are totusi acces la o anumita cunoastere a lui Dumnezeu, si anume Il poate cunoaste din lucrarile Lui. In acest sens, Sfantul Maxim Marturisitorul arata ca: Nu cunoastem pe Dumnezeu din fiinta Lui, ci din maretia faptelor si din purtarea de grija ce o are pentru cele ce sunt. Caci prin aceasta întelegem, ca pe niste oglinzi nemarginite, bunatatea, intelepciunea, puterea Lui…

Posibilitatea cunoasterii sta in faptul revelarii lui Dumnezeu ca fiinta personala si in capacitatea omului de a intra in dialog cu Dumnezeu. Totusi, teologia a recunoscut totdeauna caracterul limitativ al cunoasterii de Dumnezeu si al cunoasterii persoanei, in general. Cu toate ca este obiectul experientei spirituale, prezenta lui Dumnezeu, ca de altfel a oricarei personae, nu se poate defini si limita, fiind mai presus de orice notiune, atribut si simbol: “Sfant, Sfant, Sfant esti Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce esti inaltimea desavarsirilor celor nespuse si adancul tainelor celor neurmate ”(Acatistul Preasfintei Treimi, icosul 1). Personalitatea lui Dumnezeu ramane invaluita chiar in actele Sale de dezvaluire, de aceea se poate spune ca “nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu“(In 1, 18)

Fisiere in arhiva (1):

  • Gnodeologia Crestina.doc

Alte informatii

FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA SECTIA ASISTENTA SOCIALA