Influenta lui Jonathan Edwards (1703-1758) asupra marii treziri spirituale din America

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Influenta lui Jonathan Edwards (1703-1758) asupra marii treziri spirituale din America.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect. Dr. Borzîsi Istvîn

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Crestinism

Cuprins

INTRODUCERE ... 3
1. JONATHAN EDWARDS - VIAȚA ȘI LUCRAREA SA .. 4
1.1. O scurtă biografie a primilor ani din viață ... 4
1.2. Viața sa de slujire și familia 4
1.3. Predicarea lui Jonathan Edwards . 6
2. „MAREA TREZIRE SPIRITUALĂ” A AMERICII DIN SEC. AL XVIII-LEA . 7
2.1. Conceptul de „trezire spirituală” . 7
2.2. Climatul religios din Noua Anglie și primul val al trezirii spirituale .. 8
2.3. Jonathan Edwards și„Marea trezire spirituală” a Americii ... 9
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE .. 12

Extras din document

INTRODUCERE

Cu siguranță că multe din trezirile spirituale pe care Duhul Sfant le-a adus în Biserică de-a lungul istoriei ei, ne pot fi astăzi repere de o valoare extraordinară. De aceea, este important să căutăm să înțelegem felul în care Dumnezeu a ales să lucreze în anumite perioade de timp și să vedem ce anume a stat în spatele unor astfel de treziri din sânul Bisericii.

În lucrarea de față se propune a se realiza un studiu asupra trezirii spirituale ce a avut loc în secolul al XVIII- lea printre coloniile din America. În special vom căuta să privim la Jonathan Edwards și la influența pe care acest om a avut-o asupra „Marii Treziri Spirituale”.

Pentru aceasta, în primul capitol vom căuta mai întâi să ne uităm pe scurt la viața lui Jonathan Edwards, apoi la viața sa de slujire în care a fost implicat și de asemenea, la predicarea și doctrina lui. În cel de-al doilea capitol vom căuta mai întâi să vedem ce anume se înțelege printr-o trezire spirituală, iar apoi vom privi la aspectul social și religios al societății și bisericii din Noua Anglie a acelor vremuri. Nu în ultimul rând ne vom uita la cele două valuri de trezire ce au avut loc în acea perioadă și la modul în care Jonathan Edwards a influențat aceste treziri. În final se vor regăsi câteva concluzii în urma studiului efectuat.

1. JONATHAN EDWARDS - VIAȚA ȘI LUCRAREA SA

1.1. O SCURTĂ BIOGRAFIE A PRIMILOR ANI DIN VIAȚĂ

Jonathan Edwards a fost considerat unul din cei mai binecuvântați bărbați folosiți de Dumnezeu în producerea trezirilor spirituale în masă. El s-a născut la 5 oct. 1703 în localitatea East Windsor, Connecticut. Aici, tatăl său Timothy Edwards, a fost pastor la biserica Congregațională timp de 63 ani. Mama lui, Esther, a fost fiica lui Solomon Stoddard, un alt pastor foarte cunoscut la biserica Congregațională din Northampton, Massachusetts.1

Edwards primește educația elementară de la tatăl său, astfel că la doar 6 ani el începe printre altele studierea limbii latine. Părinții săi l-au educat de asemenea și în ce privește viața religioasă, cultivând profund în el încă de mic ceea ce însemnă evlavia Puritană. Fiind un băiat foarte capabil, el se confruntă încă din primii ani ai vieții cu întrebări din domeniul științei și a filozofiei. În special însă, el acordă un interes deosebit religiei și vieții spirituale.

La vârsta de 13 ani este admis la facultatea Connecticut (Universitatea Yale de mai târziu), cunoscând deja latina, greaca și ebraica. În 1720 a absolvit facultatea, fiind șef de promoție.2

Chiar dacă de mic a prezentat interes pentru lumea spirituală și religioasă, petrecând chiar mult timp în rugăciune, Edwards se convertește abia la câteva luni după terminarea facultății, la vârsta de 17 ani. El continuă mai apoi studiile în domeniul teologiei încă doi ani la facultatea Connecticut, ca astfel la 19 ani să fie aprobat ca predicator.

1.2. VIAȚA SA DE SLUJIRE ȘI FAMILIA

La terminarea studiilor Edwards acceptă pastoratul unei biserici Prezbiterene în New York.

Aici el slujeste doar 8 luni, ca apoi să se întoarcă în Connecticut unde va păstorii o biserică în Bolton pentru alte 7 luni.În această perioadă el ajunge și tutore la colegiul ce mai apoi devine Universitatea Yale, unde va preda timp de 2 ani, până în anul 1726. Dacă această perioadă a fost una în care Edwards nu se regăsea pe deplin în ceea ce făcea, el își găsește locul acolo unde avea să slujească mai apoi o perioadă lungă de timp. Astfel, în 1726 el primește invitația de a sluji ca ajutor de păstor alături de bunicul său Solomon Stoddard, ce păstorea în acea vreme biserica Congregațională din Northampton, Massachusetts. Trei ani mai târziu în 1729, odată cu moartea bunicului său, Edwards preia pastoratul bisericii în întregime.3

Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta lui Jonathan Edwards (1703-1758) asupra marii treziri spirituale din America.pdf

Bibliografie

Borzîsi, Istvîn. „Curs: Istoria trezirilor spirituale”, f.a.
CAIRNS, Earle E. Creștinismul de-a lungul secolelor: o istorie a Bisericii creștine. Oradea: Cartea Creștină, 2007.
„dexonline.ro”, f.a. https://dexonline.ro/definitie/trezire.
Haykin, Michael A. G. Jonathan Edwards: The Holy Spirit in Revival : The Lasting Influence of the Holy Spirit in the Heart of Man. Darlington, England; Webster, NY: Evangelical Press, 2005.
Petru Popovici. Lumini Peste Veacuri. Editura ”Vestea Buna”, f.a.
Popovici, Petru. Trezirile Spirituale. Editura ”Vestea Buna”, f.a.
Winslow, Ola Elizabeth. Jonathan Edwards: Basic Writings. New York: Meridian, 1978.