Islamul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Islamul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Crestinism

Extras din document

Istoria islamului

Islamismul, credinţa musulmanilor constituie o tendinţa dominantă în vieţile multor popoare din Orientul Mijlociu, vestul Asiei si nordul Africii. Impactul acestei credinţe asupra lumii este deosebit de mare. În lumea zilelor noastre, Islamismul este religia care înregistrează o rapidă creştere;

După cum se ştie istoria de început a Islamului a gravitat în jurul unui singur personaj central: ,,Mahomed”.

Islamismul este cea mai tânăra dintre religiile majore ale lumii, atât de orientata către misiune, încât a egalat aproape creştinismul în ceea ce priveşte numărul convertiţilor din Africa. Cuvântul Islam, în adevărata lui esenţă, înseamnă ,,supunere fata de Dumnezeu”; prin urmare, un musulman (un urmaş al islamului) ar trebui sa fie o persoana supusa lui Dumnezeu.

Astăzi, musulmanii reprezintă 17 % din populaţia lumii, însemnând aproape una din cinci persoane de pe faţa pământului. Există 44 de ţări musulmane în întreaga lume.

Ce este islamul?

Islamul este o religie avraamica, monoteista, fondată în secolul al VII -lea şi bazată pe textul religios cunoscut sub numele de Coran.

Etimologic cuvântul "islam" derivă din rădăcina salama, care înseamnă supunere, termen ce a determinat şi formarea cuvântului moslem sau muslin, adică "cel care a primit Islamul". Forma persană a termenului este redată prin musalman, iar cea turca prin musulman, însemnând "supus lui Dumnezeu". Astfel, religia islamică, este prin definiţie "religia supunerii" necondiţionate fată de Allah.

Coranul(القرآن al-Qur'ān )

Coranul este o creaţie divină şi fiecare cuvânt al său aparţine lui Allah

În forma pe care o deţin musulmanii, Coranul cuprinde 114 sure, împărţite într-un număr variabil de versete, putând să meargă de la 287 într-o singură sură, conţinând în total 6236 de versete ce încep cu formula introductivă "În numele lui Dumnezeu, celui milostiv, îndurător".

Musulmanii recunosc originea divina a Bibliei, insa considera ca aceasta a fost schimbata in timp de oameni, si de aceea folosesc doar Coranul, care a fost pastrat in forma practic neschimbata de la Mahomed pana astazi. Coranul a fost revelat in peste 20 de ani, fiecare capitol fiind dictat de Mahomed (Coranul este cuvantul lui Allah iar Mahomed doar un intermdiar) si scris imediat de scribi.

Religia islamică se adresează oamenilor simpli: nu apelează la sacramente mistice, nu pretinde asceză şi renunţări, şi nici nu instaurează o ierarhie clericală. Dogma sa fundamentală este afirmarea monoteismului: Allah este divinitatea supremă, este unic şi nu asociat într-o " Sfânta Treime", pe care Mahomed o neagă categoric, şi nici nu a avut un fiu.

Allah

Allah este un cuvânt arab, şi este numele sfânt al divinităţii.

Numele Lui a fost folosit de toţi Profeţii, de la Adam până la Muhammad. El reprezintă comprimarea a două cuvinte arăbeşti: al (un articol hotărât=ul) şi illah (=Dumnezeu), adică Dumnezeul.

Nu există nicio imagine vizuală sau reprezentare a lui Dumnezeu în islam, deoarece o astfel de imagine artistică ar duce la idolatrie, care este interzisă. Mai mult, mulţi musulmani cred că Dumnezeu este lipsit de corp, făcând imposibilă reprezentarea Sa bidimensională sau tridimensională. Musulmanii preferă să-l descrie pe Dumnezeu prin atributele divine menţionate în Coran, cunoscute drept "cele mai frumoase nume" (ar.: الأسـماء الحسنـى al-asmā’ al-husnā), în număr de 99 (sunt Cele 99 de nume ale lui Allah ca, de exemplu: Supremul, Milostivul, Înţeleptul, Înaltul).

Fisiere in arhiva (1):

  • Islamul.ppt