Prostitutia - Studiu Criminologic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Prostitutia - Studiu Criminologic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Criminologie

Cuprins

Secţiunea I
1.1 Introducere 3
1.2 Prostituţia ca infracţiune 3
Secţiunea II
Cauzele, condiţiile, împrejurările care generează ori favorizează săvârşirea de infracţiuni.
2.1 Cauzele prostituţiei 4
2.2 Potenţialul de victimă 7
2.3 Recrutarea victimelor 8
2.4 Profilul psihologic al prostituatei şi al proxenetului 9
2.5 Tipuri de prostituate 11
2.6 Locurile de practicare a prostituţiei 13
Secţiunea III
3.1 Măsuri de prevenire ale acestor infracţiunii 14
3.2 Concluzie 16
3.3 Bibliografie 17

Extras din document

Secţiunea I

1.1 Introducere

A ignora acest fenomen înseamnă inconştienţă, a-l evita înseamnă ipocrizie, a-l mistifica înseamnă a-l reduce la un aspect particular, cel mistic-magic-religios. Între ignorare şi mistificare se situează realismul raportării la ceea ce eufemistic se numeşte “cea mai veche meserie din lume” , la acest fenomen complex şi extrem de controversat.

1.2 Prostituţia ca infracţiune

Constituie această infracţiune, potrivit art. 328 C. pen., fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane.

În multe ţări ale lumii contemporane, dezbaterile asupra prostituţiei sunt azi mai vii şi mai pasionate ca oricând. Desigur că opiniile sunt pentru sau împotriva acestui fenomen care demonstrează un mod de a trăi al numeroaselor prostituate.

Moraliştii susţin că prostituţia nu este decât dovada depravării bărbaţilor şi este indezirabilă, deoarece constituie o încălcare gravă a moralităţii, în acest mod se ucide ceva ce este prea fundamental şi intim în viaţa omenească.

Mişcările feministe luptă şi ele pentru eradicarea acestor practici, deoarece clienţii plătesc “folosinţa femeii”, astfel încât prostituţia reduce femeia la o marfă ce poate fi cumpărată

Secţiunea II

Cauzele, condiţiile, împrejurările care generează ori favorizează săvârşirea de infracţiuni.

2.1 Cauzele prostituţiei

Cauzele prostituţiei în România par să contrazică ideile acelor sociologi din Occident care susţin că acest fenomen nu este dependent de presiunile economice.

Puţinele cercetări făcute în România au permis identificarea următorilor factori care determină angajarea unor tinere în prostitutie:

a) Şomajul

În condiţiile procesului de restructurare a unor întreprinderi industriale sau a unor şantiere, ori chiar ale încetări activităţii acestora, numeroase tinere, mai ales cele cu nivel scăzut de profesionalizare (muncitoarele necalificate, dar şi absolventele fostelor licee cu profil industrial) nu mai pot găsi de lucru în altă parte, alegând calea prostituţiei ca fiind unicul mijloc de subzistenţă.

Cele mai multe dintre ele aparţinând unor familii în care unul din părinţi sau ambii sunt şomerii, confruntându-se cu mari dificultăţi materiale.

b) Nivelul scăzut al salariilor şi condiţiile grele de muncă

Multe prostituate tinere au părinţi bătrâni în întreţinere şi au însele, o situaţie familiară grea, fiind divorţate, abandonate de soţi, cu copii mici de crescut, deoarece şi-au întemeiat familii foarte devreme, când opţiunea pentru căsătorie a fost complet lipsită de discernământ.

Dacă sărăcia, în special în lumea a treia, este o cauză evidentă a prostituţiei, o societate economică prosperă, dar dezechilibrată poate să încurajeze exploatarea sexuală.

Prostituata, ca orice individ are ambiţii ca fiind atentă la tot ceea ce reprezintă semnele unei reuşite sociale. Ea va spera în aranjarea unui „viitor”, într-o mică afacere care s-o pună la adăpost de neplăcerile viitorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prostitutia - Studiu Criminologic.doc