Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Criminologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 41160
Mărime: 153.91KB (arhivat)
Cost: 9 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Emilian Stancu
UNIVERSITATEA “TITU MAIORESCU” BUCURESTI FACULTATEA DE DREPT

Extras din document

CAPITOLUL I

NOTIUNI INTRODUCTIVE

Sectiunea I

Notiunea si importanta ascultarii învinuitului sau inculpatului în procesul penal

Savârsirea unei infractiuni antreneaza întotdeauna o vie activitate de probatiune desfasurata de organele judiciare, în vederea stabilirii tuturor împrejurarilor referitoare la fapta si faptuitor.

Posibilitatea aflarii adevarului în cauzele penale este data de împrejurarea ca infractiunea, ca fapta a omului, este însotita, în majoritatea aproape absoluta a situatiilor, de producerea unor transformari în mediul înconjurator. Astfel de modificari,de natura materiala, desemnate prin termenul de urme, luat aici în acceptiunea cea mai cuprinzatoare, sunt susceptibile de o constatare nemijlocita, cad sub simturile noastre si pot fi percepute direct de catre organele judiciare, pe calea efectuarii unor activitati operative(cercetarea la fata locului, ridicarea de obiecte si înscrisuri, perchezitia, etc.) sau prin supunerea acestora unor examinari de specialitate(expertize, constatari tehnico-stiintifice, etc.).Descoperirea, ridicarea, fixarea, analiza si sinteza acestor elemente materiale furnizeaza utile informatii cu privire la infractiunea comisa si la autorul acesteia.

Dar, savârsirea infractiunii este întotdeauna însotita de o seama de transformari de natura imateriala. Este vorba de acele schimbari petrecute în plan psihic, în planul constiintei conservate în memoria celor care într-o calitate sau alta au participat la savârsirea infractiunii: învinuit sau inculpat, parte vatamata, martori.Astfel de modificari produse în psihicul omului, sub forma unor impresii, nu pot fi cunoscute organelor judiciare decât pe o cale mijlocita, ocolita. Între organul judiciar si sursa informatiei se interpune purtatorul informatiei, cel care a perceput împrejurari legate de infractiune si de faptuitor; cunoasterea acestor informatii presupune exteriorizarea, comunicarea, adica transpunerea în imagini verbale a impresiilor lasate in memorie. Aceasta implica un contact direct între organul judiciar si purtatorul informatiei, contact care se realizeaza prin chemarea în fata organelor judiciare a celor care cunosc împrejurari legate de infractiune în vederea ascultarii lor.

Scopul urmarit pe parcursul desfasurarii procesului penal este acela de a constata la timp si în mod complet acele fapte care constituie infractiuni, astfel încât orice persoana care a savârsit o infractiune sa fie pedepsita conform vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere, finalitate stabilita în art.1 C.pr.pen.si care este realizata în momentul în care, ca urmare a comiterii unei infractiuni, organele judiciare, printr-o complexa activitate de probatiune, reusesc sa stabileasca toate împrejurarile referitoare la fapta si faptuitor.

Subiect central si indispensabil al finalizarii activitatii procesuale, prin declaratiile sincere facute, învinuitul sau inculpatul contribuie, la justa solutionare a cauzei,organele judiciare având posibilitatea sa stabileasca cu multa exactitate împrejurarile în care s-a savârsit infractiunea . Este normal ca învinuitul sau inculpatul sa fie figura centrala a procesului penal atâta timp cât întreaga activitate procesuala se desfasoara în vederea dovedirii activitatii infractionale a acestuia si tragerii lui la raspundere penala.

Potrivit legii învinuitul este persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala,cât timp nu a fost pusa în miscare actiunea penala împotriva sa. Rezulta ca inculpatul este persoana fata de care s-a pus în miscare actiunea penala(art.23 C.pr.pen.)Trebuie retinut ca diferentierea dintre învinuit si inculpat este importanta, data fiind pozitia procesuala diferita a acestora. Astfel, în conformitate cu dispozitia expresa a legii procesual penale, inculpatul este parte în proces pentru ca el este subiect pasiv al actiunii penale si eventual subiect pasiv al actiunii civile. Asadar deosebirea cea mai importanta între inculpat si învinuit conta în aceea ca primul are calitatea de parte pe când celalalt nu are o asemenea pozitie. De aici rezulta ca inculpatul, ca subiect tras la raspundere penala, poate fi supus la îndatoriri mai mari decât învinuitul, având corespunzator si drepturi mai largi.

De exemplu, învinuitul nu este privat de libertate timp mai îndelungat putând fi numai

retinut 24 de ore sau arestat 5 zile. Dimpotriva, arestarea inculpatului poate dura initial 30 de zile cu posibilitati de prelungire potrivit legii. Inculpatul are conform art.250 C.pr.pen.dreptul sa ia cunostinta de toate materialele de urmarire penala în cadrul prezentarii acestora de catre organul de cercetare penala, dupa efectuarea actelor de cercetare. Realizarea institutiei ramâne numai o posibilitate pentu învinuit, procurorul procedând la prezentarea materialului de urmarire penala numai daca socoteste necesar(art.257 C.pr.pen.)

Inculpatul având pozitia de parte în proces dobândeste în general aceleasi drepturi si obligatii ca orice alta parte. Inculpatul are dreptul sa participe la anumite acte de urmarire penala si la sedintele de judecata uneori prezenta sa fiind chiar obligatorie; el poate propune administrarea de probe, poate formula cereri, poate ridica exceptii si pune concluzii; inculpatul poate face plângere împotriva actelor de urmarire penala si folosi caile de atac îndreptate contra hotarârilor judecatoresti. Egalitatea pozitiilor procesuale a partilor este o conditie pentru promovarea echitabila a intereselor legitime contrarii ale acestora.

Întrucât inculpatul este tras la raspundere penala, legea a asigurat acestuia si unele drepturi suplimentare pe care celalalte parti nu le au, majoritatea lor fiind legate de exercitarea dreptului de aparare. De pilda, daca procurorul a pus în miscare actiunea penala, organul de cercetare îl cheama pe inculpat, îi comunica fapta pentru care este învinuit si îi da explicatii cu privire la drepturile pe care le are(art.237 C.pr.pen.); inculpatului i se prezinta materialul de urmarire penala potrivit art.250 si urm. C. pr.pen.; inculpatului arestat i se comunica odata cu citatia pentru primul termen de judecata si copia actului de sesizare a instantei (art.3138554C.pr.pen.); inculpatului i se acorda ultimul cuvânt(art.341 C. pr pen.)

Preview document

Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 1
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 2
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 3
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 4
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 5
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 6
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 7
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 8
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 9
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 10
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 11
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 12
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 13
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 14
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 15
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 16
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 17
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 18
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 19
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 20
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 21
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 22
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 23
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 24
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 25
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 26
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 27
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 28
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 29
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 30
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 31
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 32
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 33
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 34
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 35
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 36
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 37
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 38
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 39
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 40
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 41
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 42
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 43
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 44
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 45
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 46
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 47
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 48
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 49
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 50
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 51
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 52
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 53
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 54
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 55
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 56
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 57
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 58
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 59
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 60
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 61
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 62
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 63
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 64
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 65
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 66
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 67
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 68
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 69
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 70
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 71
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 72
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 73
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 74
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 75
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 76
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 77
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 78
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 79
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 80
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 81
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 82
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 83
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 84
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 85
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 86
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 87
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 88
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 89
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 90
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 91
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 92
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 93
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 94
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 95
Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Tactica Ascultarii Invinuitului sau Inculpatului.doc

Alții au mai descărcat și

Ascultarea Invinuitului sau Inculpatului

Introducere Potrivit art.17 alin.1 din Codul penal al Romaniei, infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si...

Expertiza Balistică

CAP. 1 SCURT ISTORIC Istoria balisticii judiciare este strâns legată de perfecţionarea tehnicii privind construcţia armelor de foc şi de folosirea...

Cercetarea la Fața Locului

CAPITOLUL I NOŢIUNEA ŞI IMPORTANŢA CERCETĂRII LA FAŢA LOCULUI Cercetarea la faţa locului este una din activităţile procedurale1 şi de tactică...

Tactica Ascultării Învinuitului sau Inculpatului

ABREVIERI Art = articol; Alin = alineat; Dec = decizie; Ed = editura; Nr = numar; Op.cit. = opera citata; L. = lege; P. = pagina; Pct =...

Cercetarea Urmelor Formate din Resturi de Obiecte sau Diverse Materii

Capitolul I – Consideraţii preliminare Secţiunea I: Noţiunea de urmă in criminalistică. Clasificarea urmelor. Urmele-materie. „Noţiunea de urmă...

Metodele Cercetarii Accidentelor Rutiere

1.Notiuni introductive In practica judiciarae,urmarile incalcarii normelor privind circulatia pe drumurile publice sunt denumite generic...

Omorul Calificat

1. Cadrul legislativ Legile tuturor timpurilor au ocrotit persoana umană, sanctionând pe cei care atentau la viata, integritatea corporală,...

Raportul dintre Notiunile de Victima si Parte Vatamata

În literatură de specialitate s-au făcut multe dezbateri în privinţa celor două noţiuni de „victimă” şi „partea vătămată”. Însă noi, cred că...

Ai nevoie de altceva?