Automobil 4x4

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Automobil 4x4.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neagu Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Dinamica

Extras din document

Din tabelul soluţiilor similare vom enumera căteva din automobilele similare cu automobilul cerut prin temă . însoţite de pirncipali parametri constructivi ai fiecărui automobil prezentat

Chevrolet Blazer S-10

Dispune de un spaţiu i terior mare şi de o motorizare puternică .Sub capotă este montat aşa numitul motor Vontoc în şase cilindrii derivat din clasicul motor de odinioară .Chevroletul V8 , având un unghi de 900 între cilindrii . Acest motor are o funcţie nou acceptabilă fiind echipat cu un arbore de achilibru , el fiind cel mai mare motor în şase cilindrii produs de SUA .Blazer este cu două , nou patru uşi , tracţiunea integrală fiind cuplată electronic .

Toyota H1 –LUx xTRA

Are o aerodinamică mai puţin favorabilă , foarte rezonabilă la joasă şi medie viteză şi poate urca la 120 km/h depăşind în aceste condiţii 18 l Ţinuta de drum este compatibilă cu cea a modelului LS –70 , ampatamentul fiind mai scurt neavănd o ţinută foarte bună . Rulează pe orice tip de drum cu o mare uşurinţă .Caroseria este retuşată avănd un motor de 90 CP fiind echipată cu cauciucuri late .

Nisan Patrol

A lansat o versiune de mare clasă echipat cu un motor pe benzină şi pneuri superlate .Regimul cuplului final lasă de ales ersiunea automată .

Mişcările aotomobilului sunt bine controlate şi amortizate , zgomotul apărănd doar la viteze mari .

Jeep Cheroche

Cu două milioane de exemplare produse în 13 ani de existenţă , Cheroche se poate considera un clasic în viaşă .Muchiile rotunjite ale caroseriei , forma oglinzilor , precum şi alte căteva detalii exterioare au făcut ca , coeficientul aerodinamic să scadă de al 0,55 la 0,51 .

Specialişti au lucrat mult şi pentru buna izzolare fonică şi antivibraţii . Cu toate acestea în interior motorul nu se mai aude la regimuri înalte .

Modul de etajare al CV automate care schimbă destul de sus nu permite rularea cz viteze de 80-90 km/h la turaţii sub 3000 rot/min , ceea ce face ca zgomotul interior să fie destul de mare .

Motorul face parte dintr-o veche familie de 6 cilindri în linie . În timp cilindreea , alimentarea şi apropierea au suferit modificări succesive puterea ajungănd la 180 CP şi cuplul de 300 Nm

Opel Frontera

Noul Frontera se bazează pe modelul Amigo . După şapte ani de producţie a modelului actual va fi alnsată o nouă generaţie de automobile de teren Opel Frontera .

Noul Frontera are un ampatament cu 13 cm mai lung decăt modelele mai vechi .

Partea inferioară a ofertei aste alcătuită din două motorizări de 2,2 litri , una fiind pe benzină de 136 CP . Doritorii de performanţe superioare vor putea opta pentru un motor de V6 de 3,2 l ., 205 CP

Land Rover

Noul Land Rover a păstrat puţin din mecanica precedesorului său denumit provizoriu Tempent .Viitoarea generaţie va avea ecartemntele mai lungi şi consolele mai mari , în special cea din spate . Caroseria va fi ceva mai coborâtă fără a afecta garda a sol .

Între Frznlander şi fraţii săi Defender , Discovery sunt doar puţine asemănări , însă diferenţa cea mare este lipsa reductorului cu două trepte . Tracţiunea se face permennt pe toate roţile . Freelander dispune de o caroserie autoportnntă din oţel galvanizat complet diferită de soluţia clasică , de la Land Rover carea avera caroseria din aluminiu suspendată pe cadrul de oţel .

Un real progres îl reprezintă transmisia cu patru roţi independente , faţă de punţile rigide de pănă acum . Amplitudinea mare a arcurilor permite maşinii să aibă în permanenţă toate roţile în contact cu solul , chiar pe terenurile cele mai accidentate .

Mitsubishi Pajero

Peste 1,5 milioane de maşini Pajero au fost produse în 14 ani în două generaţii de caroserie . Atreia generaţie nu aduce prea multe noutăţi decăt o uşoară facilitate la partea frontală şi un motor de 3,5 l neproiectat . Noua caroserie a primit un plus de personalitate prin modificarea aripilor avănd căţiva centrimetri în plus atât la lungime cât şi la lăţime datorită adaptării unor spoilere mai impresionante . Principala caracteristică a acestui tip Pajero este transmisia permanentă pe toate roţile cu diferenţialul central autoblocabil

Parametriiconstructivi

- oluţia de orgenizare generală

- dimensiunile geometrice exterioare şi ale amanajării interioare

- masa autovehicolului şi capacitateaa de încărcare

Din tabelul soluţilor similare se constată că amjoritatea motoarelor sunt cu aprindere prinscănteie cu puteri cuprinse între 10 kw şi 128 kw . De regulă aceste motoare au 4 sau 6 cilindri , puterea pe cilindru fiind între 8-21 kw

În concluzie la motoarele cu aprindere prin scănteie indiferent de numărul şi dispunerea cilindrilor puterea pe cilindru variază între 8-21 kw Din punctul de vedere al soluţiei de organizare, toate automobilele adoptă un motor amplasat în faţă, majoritatea avându-l dispus longitudinal, construcţia adaptându-se cel mai bine la cerinţele de apaţiu şi compactitate, având în vedere că acestea conferă condiţii optime de confort. O altă preocupare constantă este aceia a creierii unor familii de motoare cu puteri şi capacităţi diferite, care sunt folosite în funcţie de necesităţ

Din punctul de vedere al dimensiunilor acestea se cifrează ca medie în jurul valorilor de: 2,5 [m] pentru ampatament, 4,2 [m] pentru lungimea totală, 1,39 [m] pentru înălţime şi 1,68[m] pentru lăţime.

Motoarele utilizate în construcţia autovehioculelor Land Rover sunt supraalimentate. Folosirea supraalimentării prin diferite procedee este tot mai des întâlnită , procedeul asigurând creşterea puterii şi a momentului maxim, cu scăderea turaţiilor şi a consumului de combustibil.

Majoritatea motoarelor Diesel au patru cilindri în linie având puterea pe un cilindru de 10-50 kw . În construcţia autovehiculelor Toyota , Land Rover se utilizaeză motor cu 6 cilindri în linie , ăputera pe un cilindru fiind de 12,6 kw

Majoritatea motoarelor utilizate în construcţia acestor tipuri de automobile sun răcite ciu apă .

Impactul electronicii în acest domeniu s-a simţit la unele motoare în prezent utilizându-se instalaţii de aprinderi electronicee şi instalaţii automate pentru formarea amestecului carburant –aer . În concluzie folosindu-se aceste instalaţii automate puterea se reduce cu 28 % la MAS şi 18 % la MAC

Trnsmisia

Transmisia automobilelor este obiectul unor continue cercetări, urmărindu-se o mai bună corelare între momentul motor activ şi cel rezistent, sporirea confortului, şi a siguranţei în conducere.

În general se constată că o cutie de viteze cel mai adesea cu patru trepte pentru mersul înainte este cuplată la un distribuitor mecanic în care fluxul de putere se repartizeză celor două punţi pentru a se evita circulaţia parazitară de putere , între punţi . Cutia de viteză s-a echipat cu un diferenţial interaxial , soluţie aplicată pentru prima dată la Range Rover

Se constată că o folosire deosebită o au transmisiile automate, în ultima vreme asistate de microprocesoare. O altă preocupare tot mai răspândită este aceia a folosirii tracţiunii integrale, până nu de mult apanajul autoturismelor, însoţite de diferenţiale interaxiale blocabile sau având ca efect îmbunătăţirea capacităţii de trecere şi a stabilităţii.

Ambreiajul

Este în general monodisc uscat , dar sunt şi autoturisme care au hidroambrreiaj sau tip hidraulic .(Land Rover)

La autorurismele 4 4 pentru evitarea circulaţiei parayitare de putere sun necesare trei deferenţiale . Este preferabil ca ele să poată fi blocate sau să se autoblocheye pentru a de posibilitatea autovehiculelor să se deplaseye în teren cu aderenţăă scăzută

Un m,are număr de 4 4 echipate cu trei diferenţiale au doar diferen

Suspensia la autoturismele 4 4, a făcut obiectul unor studii aprofundate privind condiţionarea reciprocă dintre pneu, suspensie şi calea de rulare. Echiparea lor cu suspensii diferite pe toate roţile prin folosirea amortizoarelor hidraulice, precum şi folosirea suspensiei pneumatice a contribuit la mărirea confortului, a siguranţei în exploatare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Automobil 4x4.doc