Autoturism Sport

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Autoturism Sport.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 10 fisiere doc de 31 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neagu Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Dinamica, Transporturi

Extras din document

Parametrii constructivi fac parte din calitatile tehnice generale ale autovehiculului care determina gradul de adaptare al acestora la cerintele de utilizare în conditii optime de siguranta confort si eficienta economica.

1.1. Studiul solutiilor similare

Consultând câteva dintre revistele de specialitate s-au putut extrage câteva modele asemanatoare cu autovehiculul impus a se proiecta. Aceste solutii se pot observa în tabelul anexat acestui capitol.

1.2. Alegerea principalelor dimensiunigeometrice si de masa

Dimensiunile principale ale autoturismului s-au adoptat în concordanta cu solutiile similare prezentate în capitolul anterior.

Lungimea automobilului (La) reprezinta distanta dintre doua plane perpendiculare pe planul longitudinal de simetrie al automobilului si tangente la acesta în punctele extreme din fata si din spate. Toate elementele din fata sau din spatele autovehiculului (cârlige de tractiune, bare de protectie) sunt incluse între aceste doua plane.

Latimea autovehiculului (l) este distanta dintre doua plane paralele cu planul longitudinal de simetrie al autovehiculului, tangente la acesta de o parte si de alta. Toate organele laterale ale vehiculului fixate rigid, cu exceptia oglinzilor retrovizoare sunt cuprinse între aceste plane.

Înaltimea (H) reprezinta distanta dintre planul de sprijin si un plan orizontal tangent la partea cea mai de sus a autovehiculului pregatit de plecare în cursa, fara încarcatura utila, cu pneurile umflate la presiunea corespunzatoare masei totale maxime admise.

Ampatamentul (L) reprezinta distanta dintre perpendicularele coborâte pe planul longitudinal de simetrie al autoturismului corespunzatoare la doua roti consecutive situate de aceeasi parte a vehiculului.

Ecartamentul (E) reprezinta distanta dintre centrele petelor de contact ale pneurilor cu solul, în cazul rotilor simple sau distanta dintre planul median al rotilor duble.

Valorile adoptate pentru autoturismul dat prin tema de proiectare sunt date în tabelul 1.1.

Tabelul 1.1.

Tipul autovehiculului Lungimea La [mm] Latimea l [mm] Înaltimea H [mm] Ampatamentul L [mm] Ecartamentul

Fata EF [mm] Spate ES [mm]

Autoturism sport 4200 1800 1735 2400 1530 1500

Caracteristicile geometrice ale autovehiculelor, care asigura acestora posibilitatea de deplasare pe trasee de anumite grade de dificultate sunt: consola fata si spate, garda la sol, raza longitudinala de trecere, raza transversala de trecere, unghiurile de trecere din fata si din spate si razele de viraj.

Consola fata (C1) reprezinta distanta de la punctul extrem din fata al vehiculului pâna la planul vertical care trece prin centrul rotilor din fata.

Consola spate (C2) reprezinta distanta de la punctul extrem din spate al vehiculului pâna la planul vertical care trece prin centrul rotilor din spate.

Lumina sau garda la sol (ht) reprezinta distanta verticala dintre partea cea mai de jos a sasiului sau caroseriei autovehiculului complet încarcat si planul de sustinere.

Unghiurile de trecere ±1 în fata si ±2 în spate sunt determinate de tangentele la pneul din fata, respectiv din spate si partea cea mai din fata, respectiv din spate a sasiului sau a caroseriei.

Tavelul 1.2.

Tipul autovehiculului Consolele Garda la sol ht

[mm] Unghiurile de trecere

Fata C1 [mm] Spate C2 [mm] Fata ±1 [grade] Spate ±2[grade]

Autoturism sport 825 975 480 42 35

- Masa utila

Reprezinta o caracteristica constructiva esentiala a autovehiculului, prin ea caracterizându-se posibilitatile de utilizare al acestuia. Masa utila este determinata de capacitatea de încarcare a autovehiculului.

Masa utila este data prin tema de proiectare: .

- Masa proprie

Este marimea ce caracterizeaza constructia automobilului si este determinata de suma maselor tuturor sistemelor si subsistemelor componente când automobilul se afla în stare de utilizare.

În cazul autoturismelor adoptarea masei proprii se face în concordanta cu masele proprii ale solutiilor similare. Se adopta .

- Masa totala

Reprezinta suma celor doua mase, utila si proprie: .

1.3. Alegerea rotilor

Pneul reprezinta partea elastica a rotii si este format din anvelopa si, în unele cazuri, camera de aer. Alegerea tipului de pneu ce urmeaza sa echipeze autovehiculul proiectat are în vedere tipul si destinatia autovehiculului si conditiile de exploatare. Functie de aceste elemente se determina din cataloage de firma sau standarde simbolul anvelopei fata de care se pot determina sau stabili direct din tabele marimile necesare calcului dinamic.

Conform STAS 9090/1-90 s-au adoptat anvelope pentru puntea fata si pentru puntea spate 245/70 R 16 S

Diametrul exterior maxim: 750 mm;

Diametrul interior: 406,4 mm;

Razele rotilor de autovehicul

Datorita solicitarilor, pneul elastic se deformeaza în directiile vertical, longitudinal si transversal. Raportul dintre cresterea fortei care actioneaza asupra pneului si deformatia determinata de aceasta crestere reprezinta rigiditatea pneului. Rigiditatea pneului depinde de materialul anvelopei, de constructia ei, de presiunea interioara a aerului din pneu si de viteza suprafetei de sprijin. Pentru anvelope radiale la autoturisme rigiditatea are valorile medii cuprinse între 10 si 25.

Datorita rigiditatii variabile, la o roata de autovehicul se deosebesc urmatoarele raze: raza nominala, raza libera, raza statica, raza dinamica si raza de rulare.

Raza nominala rn a unei roti este raza cercului exterior al pneului dedusa prin calcul sau luata din tabelele producatorilor si din standardele de pneuri.

Fisiere in arhiva (10):

  • Cap1.doc
  • Cap3.doc
  • Cap4.doc
  • Cap5.doc
  • Cap50.doc
  • CCA cap1FBP.doc
  • CCA cap2FBP.doc
  • CCA cap3FBP.doc
  • CCA cap4FBP.doc
  • Prima pagina1.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN PITESTI COLEGIUL UNIVERSITAR TEHNIC AUTOMOBILE SUBGRUPA 3.1.2