Dinamica autovehiculelor

Proiect
7.8/10 (5 voturi)
Domeniu: Dinamică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 4871
Mărime: 184.17KB (arhivat)
Publicat de: Eremia Militaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Suster Helene

Cuprins

  1. 1. Studiul soluţiilor similare şi al tendinţelor de dezvoltare pag.1
  2. 2.Organizarea generală şi alegerea parametrilor principali pag.5
  3. 2.1. Modul de dispunere a echipamentului de tracţiune pag.5
  4. 2.2. Dimensiunile principale pag.6
  5. 2.3. Amenajarea interioară pag.7
  6. 2.4. Masa autovehiculului, repartizarea acesteia pe punţi
  7. şi determinarea coordonatelor centrului de masă pag.9
  8. 2.5. Alegerea pneurilor şi determinarea razelor roţilor pag.11
  9. 3.Determinarea rezistenţelor la înaintare pag.12
  10. 3.1.Determinarea rezistenţei la rulare pag.12
  11. 3.2.Determinarea rezistenţei pantei pag.13
  12. 3.3. Determinarea rezistenţei totale a drumului pag.13
  13. 3.4. Determinarea rezistenţei aerului. pag.14
  14. 3.5. Determinarea rezistenţei la demarare. pag.15
  15. 4.Calculul de tracţiune pag.17
  16. 4.1.Adoptarea randamentului pag.17
  17. 4.2. Alegerea tipului motorului pag.17
  18. 4.3. Determinarea analitică a caracteristicii exterioare pag.17
  19. 4.3.1. Determinarea puterii la viteză maximă şi la pantă maximă. pag.18
  20. 4.4. Determinarea mărimii rapoartelor de transmitere ale
  21. transmisiei pag.21
  22. 4.4.1. Raportul de transmitere maxim pag.21
  23. 4.4.2. Raportul de transmitere minim pag.22
  24. 4.4.3. Raportul de transmitere al transmisiei principale pag.22
  25. 4.4.4. Raportul de transmisie al primei trepte din cutia de viteze pag.22
  26. 4.4.5.Determinarea numărului de trepte pentru cutia de viteze
  27. şi calculul rapoartelor de transmitere pentru celelalte
  28. trepte din cutia de viteze. Trasarea diagramei ferăstrău. pag.22

Extras din proiect

Pentru abordarea unui nou tip de autovehicul , ţinând seama de datele impuse prin temă , care precizează anumite particularităţi legate de destinaţia şi performanţele acestuia , este nevoie , într-o primă etapă , să se caute un număr cât mai mare de soluţii constructive , deja existente , având caracteristici asemănătoare cu cele ale autovehiculului cerut . Literatura de specialitate cuprinde pentru fiecare categorie de autovehicule informaţii legate de organizarea generală , de modul de dispunere a motorului şi punţilor motoare , de organizarea transmisiei , de asemenea sunt date principale dimensiunile geometrice , greutatea utilă şi proprie , tipul sistemelor de direcţie şi frânare , tipul suspensiei etc.

Pentru a avea un studiu cât mai corect al soluţiilor similare trebuie consultată literatura de specialitate cât mai recentă dată fiind evoluţia foarte rapidă din lumea autovehiculelor .

Din datele de proiectare rezultă o gamă variată de autoturisme care se încadrează în parametrii ceruţi de la monovolume şi break-uri la limuzine cu haion .

Pentru fiecare categorie de autoturisme găsim informaţii legate de organizarea generală , modul de dispunere al punţii motoare ; date care vor fi prezentate în tabelul T.1. Tot în literatura de specialitate găsim date referitoare la greutatea utilă , greutatea proprie , tipul sistemului de frânare şi de direcţie , tipul suspensiei , dimensiunile caroseriei .

Prin tema de proiectare, s-au impus raportul dintre masa proprie şi masa totală şi viteza maximă (vmax=160Km/h) a autoturismului, impunerea acestor doua condiţii permiţând o mai mare libertate în ceea ce priveşte stabilirea celorlalte caracteristici ale acestuia, segmentul acesta de autovehicule fiind foarte mare, oferind astfel posibilitatea alegerii unei soluţii optime .

În continuare este prezentată o comparaţie a tipurilor de autoturisme analizate în tabel .

Parametrii constructivi

Din punctul de vedere al dimensiunilor principale avem o variaţie mare de la Toyota Yaris (nr.13) care are La/l/h=3615/1660/1500 [mm] la Seat Alhambra (nr.9) care are La/l/h=4634/1810/1707 [mm] .

Croseriile autoturismelor studiate sunt diverse , acestea variind de la combi , monovolume până la limuzine cu haion .

Autoturismul cu ampatamentul cel mai mare îl identificăm tot la poziţia 9 , la polul opus aflându-se cel de pe poziţia 13 . Capacitatea de trecere la toate este normală . Având în vedere capacitatea de încărcare şi dimensiunile principale cele mai bune soluţii le găsim la poziţiile 12,13,14 . La poziţia 6 (Renault Kangoo) deşi are dimensiuni principale relativ mari capacitatea de încărcare este mică însă volumul portbagajului maxim este mare ; deci se pot transporta bunuri de volum mai mare având însă o masă relativ scăzută .

Greutatea la gol cea mai mică o are Kia Pride neavând însă o masă cea mai mică masă utilă , la polul opus aflându-se Fiat Alhambra .

Renault Clio Symbol , pentru o limuzină are o capacitate de încărcare destul de mare având Gu=548daN .

Analizând dimensiunile principale şi calculând volumul aproximativ al habitaclului observăm că cea mai mare valoare îi revine autoturismului de la poziţia 9.

În ciuda situării în clasa mică Toyota Yaris oferă un spaţiu suficient pentru ocupanţii locurilor din spate , cu toate că accesul acestora în habitaclu se face mai greu .

Referindu-ne la aria transversală a soluţiilor similare observăm o serie de valori cuprinse între 2,14 m2 la Justy şi 3,1 m2 la Seat Alhambra .

Parametrii energetici şi de adaptare

În marea majoritate autovehiculele studiate au motor cu aprindere prin scânteie excepţie făcând trei dintre ele printre care şi Seat Alhambra care are o putere relativ mare şi cel mai mare cuplu motor . Montarea unui astfel de motor se explică prin faptul că este o maşină grea , un monovolum , având greutatea utilă mare .

Pentru motoarele pe benzină puterea maximă variază de la 50 CP (nr.8) la 139 CP (nr.3) . Puterea maximă la turaţie scăzută o realizează VW Polo 60/4700 CP/rpm în cazul MAS-urilor în timp ce puterea maximă la turaţie ridicată este relizată de poziţiile 2,10,12,13 .

În ceea ce priveşte momentul maxim , avem o variaţie de la 77 Nm (nr.11) la 180 (nr.3) . Momentul maxim la turaţie scăzută îl au poziţiile 2,4,8,14 de 3000 rpm în timp ce la polul opus se află Suzuki Alto cu 77/4500 Nm/rpm . Insă cele mai bune performanţe în ceea ce priveşte momentul motor şi turaţia de moment maxim le prezintă motoarele cu aprindere prin comprimare .

Performanţele autovehiculului

Cea mai mare viteză o dezvoltă Fiat Multipla şi Kia Joice , aceasta fiind de 170km/h la polul opus aflându-se Suzuki Alto şi Peugeot Partner 150 km/h .

Capacitatea de demarare este un aspect al performanţelor autovehiculului . Pentru Seat Alhambra o acceleraţie de la 0-100 Km/h în 17,2 s este de înţeles ştiindu-se că MAC-ul este un motor mai lent fără demarări fulminante , acest autoturism având şi masa proprie cea mai mare . Pentru poziţiile 8 şi 11 timpul de demarare , relativ mare este influenţat de utilizarea unei motorizări mai modeste de o putere mică . Timpul de demarare cel mai bun îl are Renault Clio Symbol deşi nu este echipat cu cel mai puternic motor dar are o greutate mai mică .

Preview document

Dinamica autovehiculelor - Pagina 1
Dinamica autovehiculelor - Pagina 2
Dinamica autovehiculelor - Pagina 3
Dinamica autovehiculelor - Pagina 4
Dinamica autovehiculelor - Pagina 5
Dinamica autovehiculelor - Pagina 6
Dinamica autovehiculelor - Pagina 7
Dinamica autovehiculelor - Pagina 8
Dinamica autovehiculelor - Pagina 9
Dinamica autovehiculelor - Pagina 10
Dinamica autovehiculelor - Pagina 11
Dinamica autovehiculelor - Pagina 12
Dinamica autovehiculelor - Pagina 13
Dinamica autovehiculelor - Pagina 14
Dinamica autovehiculelor - Pagina 15
Dinamica autovehiculelor - Pagina 16
Dinamica autovehiculelor - Pagina 17
Dinamica autovehiculelor - Pagina 18
Dinamica autovehiculelor - Pagina 19
Dinamica autovehiculelor - Pagina 20
Dinamica autovehiculelor - Pagina 21
Dinamica autovehiculelor - Pagina 22
Dinamica autovehiculelor - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Dinamica Autovehiculelor.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul Dinamic al Automobilului Audi Q7

Cap.l 1.1. Studiul solutiilor similare , Pentru abordarea proiectării unui nou tip de autovehicul este nevoie, într-o primă etapă, să se...

Proiectare autoutilitară - dinamica autovehiculelor

Cap.1: Alegerea si analiza unor modele similare de autoturisme şi tendinţe de dezvoltare 1.1 Soluţii similare Pentru realizarea proiectului este...

Dinamica autovehiculelor

CAPITOLUL 1 STUDIUL SOLUŢIILOR SIMILARE ŞI AL TENDINŢELOR DE DEZVOLTARE Utilizarea autoturismului 4X4 se face pe diverse drumuri, în limite...

Autoturism Sport

Parametrii constructivi fac parte din calitatile tehnice generale ale autovehiculului care determina gradul de adaptare al acestora la cerintele de...

Dinamica autovehiculelor

1. STUDIUL SOLUŢIILOR SIMILARE ŞI AL TENDINŢELOR DE DEZVOLTARE 1.1Studiul soluţiilor similare Pentru abordarea proiectării unui nou tip de...

Dinamica Autovehiculelor

Sa se proiecteze o autoutilitara la care se cunosc: • Viteza maxima: 160 km/h • Masa utila: 500 kg 1. Studiul solutiilor similare si al...

Te-ar putea interesa și

Dinamica autovehiculului - Autofurgon

Introducere Evoluţia progresivă a autovehiculului încă de la apariţia sa, a fost impusă de conştientizarea omului, că acest sistem, la început...

Dinamica autovehiculelor rutiere

Parametri geometrici şi gravimetrici (masici) ai autovehiculelor cu roţi Parametri geometrici Gradul de adaptabilitate al autovehiculelor la...

Proiect dinamica autovehiculelor - Dacia SuperNova

1. PREZENTAREA GENERALĂ A AUTOVEHICULULUI DACIA SUPERNOVA CLIMA Motor: Număr cilindrii/dispunere: 4 cilindrii în linie/transversal; Număr...

Dinamica autovehiculelor rutiere

TEMA PROIECTULUI Sa se proiecteze din punct de vedere dinamic un autoturism avand urmatoarele date: -Greutatea autovehiculului - 1750 kg -Viteza...

Dinamica autovehiculelor rutiere - proiectarea din punct de vedere dinamic a unui autoturism

Date initiale: Tipul masinii: Ford Mondeo - 2.0 Capacitatea Motorului: 1998 [cm^3] Puterea maxima : 88 [kw] np : 5750 [rot/min] M : 176 [N*m]...

Dinamica autovehiculelor

Să se efectueze proiectarea generală, funcţională, privind dinamica tracţiunii şi consumul de combustibil al unui autovehicul, având următoarele...

Dinamica autovehiculelor 1 - BMW E36 Touring 1.6 Benzină 75 kw

CAPITOLUL 1 Studiul solutiilor similare si al tendintelor de dezvoltare Studiul soluţiilor similare Tipul si destinatia autovehicului sunt...

Dinamica Autovehiculelor - Proiectarea unui autovehicul de teren

Tema proiectului Să se proiecteze un autovehicul de teren care să dezvolte o viteză maximă de 37 m/s și care să aibă valoarea maximă a unghiului...

Ai nevoie de altceva?