Elemente de Dinamica Autovehiculului

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Elemente de Dinamica Autovehiculului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 80 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domenii: Dinamica, Transporturi

Extras din document

CAPITOLUL I

ELEMENTE DE DINAMICA AUTOVEHICULULUI

1.1 Constructii similare de autovehicule

Pentru proiectarea unui nou tip de autovehicul, tinând seama de datele impuse prin tema, autoturism de clasa lux, care precizeaza anumite particularitati legate de destinatia si performantele acestuia, este nevoie în primul rând, de un numar cât mai mare de solutii constructive, deja existente, având caracteristici asemanatoare cu cele ale autovehiculului cerut.

De asemenea, literatura de specialitate cuprinde pentru fiecare categorie de autovehicule informatii legate de organizarea generala, modul de dispunere a motorului si puntilor motoare, de organizare a transmisiei; tot aici fiind date si principalele dimensiuni geometrice, greutatea utila si proprie, tipul sistemelor de directie si frânare, tipul suspensiei.

Analizând aceste informatii si având în vedere tendintele de dezvoltare caracteristice pentru fiecare categorie de autovehicule cercetata, se pot stabili prin comparare unele date initiale necesare pentru calculul de predimensionare cum ar fi: organizarea generala, amenajarea interioara, dimensiunile geometrice, greutatea autovehiculului si repartizarea sa pe punti, alegerea rotilor si determinarea razei de rulare precum si multe altele.

Cu ajutorul unor cataloage auto din 2001 respectiv 2002 (autocatalog 2001, autocatalog 2002 - CD) si a unor reviste de specialitate au fost extrase solutiile similare prezentate în tabelele de mai jos.

Aceste solutii au fost selectate atât în functie de motorizarea impusa în tema cât si în functie de performantele dinamice ale autoturismului impuse în tema. Solutiile similare au parametrii dinamici si de motorizare cuprinsi într-o anumita plaja de valori cât mai apropate de valorile impuse în tema de proiectare.

Studiul solutiilor similare ale automobilelor

NISSAN Serena

Este unul din cele mai mici monovolume dispunând de o caroserie scurta si îngusta , dar înalta. Cele sapte pâna la opt locuri usor accesibile nu lasa hayonului decât un portbagaj minuscul. Oferta include trei motoare un motor diesel de 2,3 litri si 75 CP si 2 motoare pe benzina de 97 si 126 CP.

Peugeot 806

Peugeot 806 este cel mai bine vândut model. Peugeot 806 reprezinta jumatate din productia totala restul fiind acoperit de Citroen Evasion ,Fiat Ulysse si Lancia Zeta. Are habitaclul foarte variabil cu pâna la 8 locuri, acces facil prin cele 2 usi laterale glisante, manevrabilitate buna, suspensie confortabila. Portbagajul mic în cazul ocuparii complete a locurilor, încalzire puternica a habitaclului, frâne putin rezistente la oboseala.

Renault Espace

Este deschizatorul de drum pentru boom-ul van-urilor înregistrat în Europa, dupa ce a fost produs timp de 12 ani, vreme în care i-au fost aduse putine modificari , actuala generatie Espace se pregateste sa-si încheie cariera.

Seat Alhambra

Partile fata si spate ale noului van Seat corespund designului firmei si amintesc de Ibiza, Cordoba si Toledo. Paleta de motoare este actualmente compusa din motorul Tdi de 1.9 litri si 90CP , si motorul 2,0i de 115 CP. Se intentioneaza echiparea modelului, la un moment înca ne-concretizat si cu un motor turbo diesel cu injectie directa, de 110 CP.

Toyota Previa

Minivanul Previa are anumite particularitati constructive care au generat mai mult dezavantaje decât avantaje: motorul sau cu patru cilindri este amplasat central si limiteaza astfel spatiul din habitaclu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente de Dinamica Autovehiculului.doc