Drept Civil - Viciile de Consimtamant

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Drept Civil - Viciile de Consimtamant.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept Civil

Cuprins

1. Consimtamantul 3
2. Viciile de consimtamnat 5
1. Eroarea 6
2. Dolul sau viclenia 9
3. Violenta 10
4. Leziunea 12
3. Spete 13
4. Bibliografie 15

Extras din document

Consimtamantul

Prin consimtamant se intelege "acea conditie esentiala, de fond si generala, a actului juridic civil care conta in hotararea de a incheia un act juridic civil manifestata in exterior”. Contractul se incheie prin acordul de vointe (de consimtaminte) al partilor.

FORMAREA CONSIMTAMANTULUI:

- Vointa juridica inseamna:

– motivul determinant al actiunii persoanei – scopul concret, cauza – format si selectat sub influenta trebuintelor economico-materiale si spirituale;

– hotararea exteriorizata de a incheia contractul = consimtamantul.

- Vointa juridica este guvernata de:

– principiul libertatii incheierii contractului sau al libertatii de vointa;

– principiul vointei interne (reale).

CONDITIILE DE VALIDITATE:

• Sa provina de la o persoana cu discernamant, conditie care decurge din caracterul constient al actului juridic civil. In ceea ce priveste persoana juridica nu se pun probleme sub acest aspect, deoarece reprezentantul ei legal este intotdeauna o persoana fizica cu deplina capacitate de exercitiu.

Cat despre persoanele fizice, acestea au prezumat discernamantul atata timp cat au capacitate deplina de exercitiu. Lipsiti de aceasta capacitate sunt minorii sub varsta de 14 ani si cei pusi sub interdictie judecatoreasca intre 14 si 18 ani minorul are discernamantul juridic in curs de formare;

• Sa fie exprimat cu intentia de a produce efecte juridice, aceasta conditit fiind neindeplinita cand:

- manifestarea de vointa a fost facuta in gluma;

- manifestarea de vointa a fost facuta din prietenie, curtoazie sau pura complezenta;

- manifestarea de vointa a fost facuta sub o conditie pur protestativa din partea celui care se obliga (adica "ma oblig daca vreau")potrivit art. 1010 Cod civil;

- manifestarea de vointa este foarte vaga;

- manifestarea de vointa in cazul simulatiei.

• Sa fie exteriorizat, adica manifestat in exterior. Acestea pot fi in scris, verbal, prin gesturi, prin fapte concludente. Exteriorizarea consimta- mantului poate fi facuta in forma expresa sau in mod tacit, implicit in cazul contractelor solemne ori reale, consimtamantul trebuie exprimat in formele prevazute de lege, respectiv consimtamantul exteriorizat trebuie insotit de remiterea lucrului.

• Sa nu fie alterat de vreun viciu de consimtamant conditie

negativa impusa de caracterul constient, liber al actului juridic civil,

intrucat viciile de consimtamant presupun analiza mai multor aspecte, care necesita o prezentare distincta si detaliata ne propunem doar sa amintim ca acestea sunt: eroare, dol, violenta si leziunea.

Viciile de consimtamant

Viciile de consimtamant se mai numesc si viciile vointei, aici cuvantul consimtamant este intors de la sensul sau tehnic (care insemna vointa uneia din parti int-un act bilateral) si fiind luat in sens larg inseamna vointa in general, inclusa in manifestarile ei unilaterale.

Pentru a atinge validitatea actului juridic, un viciu, trbuie sa aiba o oarecare gravitate. Ca regula generala se poate spune ca viciul trebuie sa fie destul de grav pentru a determina pe autor sa faca actul juridic, cu alte cuvinte, viciul trebuie sa fie de asa natura, incat partea, a carei vointa a fost viciata, n-ar fi facut actul daca vointa sa ar fi fost netulburata, si n-a facut actul decat tocmai din cauza erorii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Civil - Viciile de Consimtamant.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA FACULTATEA DE DREPT