Infracțiunea de Înșelăciune

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 17172
Mărime: 65.76KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Capitolul I : Noţiuni Introductive privind protecţia patrimoniului
  2. 1. Istoricul incriminării
  3. 2. Aspecte de ordin criminologic
  4. Capitolul II : Elementele constitutive ale infracţiunii
  5. 1. Definiţie
  6. 2. Obiectul juridic special
  7. 3. Obiectul material
  8. 4. Subiect activ
  9. 5. Subiect pasiv
  10. 6. Latura obiectivă
  11. 7. Latura subiectivă
  12. 8. Tentativa
  13. 9. Consumarea
  14. 10. Sancţiunea
  15. Capitolul III : 1. Înşelăciunea în convenţii
  16. 2. Înşelăciunea prin cecuri
  17. 3. Forma agravată
  18. Capitolul IV : 1. Asemănări şi deosebiri între înşelăciune şi alte infracţiuni
  19. 2. Elemente de drept comparat

Extras din proiect

Capitolul I

Noţiuni introductive privind protecţia patrimoniului

1. Istoricul încriminării

Manifestările păgubitoare patrimoniului au fost reprimate în toate (vremile) timpurile, deosebirile de reglementare şi tratament datorându-se perioadei istorice şi particularităţilor proprii dintre care nu în ultimul rând tradiţiilor religioase şi juridice a unei societăţi sau alta.

Legiuirile penale din cele mai vechi timpuri au încriminat şi sancţionat sever faptele săvârşite împotriva patrimoniului.

În perioada sclavagistă erau pedepsite cu asprime furtul, tâlhăria, jaful; mai puţin cunoscute erau alte forme de atingere a proprietăţii, cum ar fi înşelăciunea, abuzul de încredere, gestiunea frauduloasă, care erau considerate delicte civile.

În perioada feudală s-a extins treptat represiunea penală cuprinzând în sfera sa toate faptele prin care se puteau aduce vătămări patrimoniului.

Majoritatea cutumelor şi legiuirile care au guvernat epocile amintite, statorniceau – în privinţa sancţiunilor – expiaţiuni aspre corporale , privative de libertate şi nu arareori eliminatorii.

Legislaţiile penale moderne au temperat, în anumită măsură, excesele de tratament anterioare, dar au menţinut totuşi un regim sancţionator sever pentru anumite forme de activitate infracţională îndreptate înpotriva patrimoniului.

În vechiul drept românesc existau reglementări detaliate referitoare la aceste infracţiuni. Astfel pravilele lui Vasile Lupu (“Cartea pentru învăţături” din 1646) şi Matei Basarab (“Îndreptarea legii” din 1652), “Codicele penale” ale lui Alexandru Sturza (1826) în Moldova şi a lui Barbu Ştirbei (1850) în Muntenia, conţineau dispoziţii cu privire la infracţiunile contra patrimoniului.

Codul penal român din 1864, compilat aproape în întregime după Codul penal francez, conţinea un capitol privitor la: “Crime şi delicte contra proprietăţii”, capitol menţinut într-o concepţie şi redactare superioară în Codul penal din 1936 sub titlul “Crime şi delicte contra patrimoniului.

În paralel cu reglementările din acest din urmă cod, faptele împotriva patrimoniului au mai fost incriminate şi prin unele legi speciale – Codul justiţiei militare, Codul silvic, Codul marinei comerciale.

Odată cu introducerea conceptelor şi categoriilor “obştesc” şi “ avut obştesc” – prin Decretul nr. 192/1950, Codului penal din 1936 i s-a ataşat un capitol nou, denumit: “Unele infracţiuni contra avutului obştesc”, capitol ce avea să fie preluat în Codul penal din 1969, în titlul IV sub denumirea de: “Infracţiuni contra avutului obştesc”.

În prezent, ca urmare a completărilor şi modificărilor aduse, codul penal prin Legea nr. 140/1996, Titlul III a primit denumirea: “Infracţiuni contra patrimoniului”, iar Titlul IV, care reglementa infracţiunile contra avutului obştesc, a fost abrogat.

Constituţia României, adoptată la 21 noiembrie 1991, referindu-se la roprietate , arată în art. 135 alin 2, că aceasta este publică sau privată, iar în art. 41 alin 2, că proprietatea privată este ocrotită în mod egal de lege indiferent de titular.

Luând în considerare această accepţiune, patrimoniul este ocrotit, printr-un întreg ansamblu de mijloace juridice extrapenale, civile şi de altă natură.

În ceea ce priveşte infracţiunea de înşelăciune, literatura de specialitate a încadrat-o în categoria faptelor de fraudă alături de abuzul de încredere, gestiune frauduloasă şi însuşirea bunului găsit.

Fapta de înşelăciune era considerată în vechile legiuiri ca un ilicit civil , şi lasă loc fie unei acţiuni de anulare a actului juridic pentru viciu de consimţământ, fie de reparare a pagubei. Cazurile de înşelăciune prin fals erau sancţionate cu modalităţi ale falsului.

În sistemul de drept penal modern, înşelăciunea, mai întâi sub formă calificată a escrocheriei, apoi şi sub formă simplă, a fost incriminată ca infracţiune patrimonială, pentru ca în secolul XIX şi XX să fie incriminată prin asimilarea cu înşelăciunea, anumite fapte în săvârşirea cărora amăgirea constituia factorul determinant.

Codul penal de la 1864, prevedea infracţiunea de înşelăciune simplă în dispoziţiile cuprinse în art. 332 – 333, pedeapsa era închisoare de la o lună la un an, respectiv amendă şi înşelăciunea calificată în dispoziţiile din art. 334 alin 1 şi 2, pedepsibilă cu închisoare de la 6 luni până la 2 ani şi amendă.

În Codul penal din 1936, înşelăciunea simplă şi cea agravată erau prevăzute în dispoziţiile art. 549 Cod penal, pedeapsa fiind închisoare de la 3 luni la 2 ani pentru modalitatea simplă şi de la 1 an la 3 ani pentru modalitatea agravată.

Articolul 550 Cod penal prevedea unele circumstanţe agravate legale care atrăgeau sporirea pedepsei cu un plus până la 2 ani; în art. 551 Cod penal era prevăzută modalitatea înşelăciunii în convenţii, sancţionată la fel ca şi înşelăciunea simplă, iar în art. 552 – 555 erau incriminate faptele asimilate cu înşelăciunea (înşelăciunea în emigrare, înşelăciunea prin cecuri, înşelăciunea contra asigurătorului, înşelăciunea privind dreptul de autor).

Sub raportul conţinutului infracţiunii de înşelăciune există unele deosebiri între incriminarea prevăută în Codul penal de la 1936 şi cea prevăzută în Codul penal actual.

Astfel cuprinsul art.215 Cod penal a fost modificat şi completat prin Legea 140/1996, fiind majorate pedepsele prevăzute în aliniatele 1 şi 2 şi introdus unui nou aliniat.

Prin completarea art.215 Cod penal cu un nou aliniat (respectiv aliniatul 4 – înşelăciunea prin cecuri) s-a ajuns la crearea unei infracţiuni complexe, oarecum similară cu delictul de înşelăciune prin cecuri , reglementat în art. 553 Cod penal din 1936.

Preview document

Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 1
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 2
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 3
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 4
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 5
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 6
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 7
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 8
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 9
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 10
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 11
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 12
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 13
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 14
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 15
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 16
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 17
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 18
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 19
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 20
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 21
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 22
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 23
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 24
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 25
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 26
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 27
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 28
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 29
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 30
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 31
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 32
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 33
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 34
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 35
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 36
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 37
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 38
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 39
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 40
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 41
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 42
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 43
Infracțiunea de Înșelăciune - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Vicii de consimțământ - dolul

DOLUL (VICLENIA) 1. Definiţie Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene,...

Proprietatea Periodică

Proprietatea, în sens economic, este, raportul de însusire de către om a bunurilor materiale, care constituie o conditie a oricărei productii de...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Principiile Efectelor Nulității

EFECTELE NULITATII Efectele nulitatii sunt consecintele juridice ale aplicarii sanctiunii nulitatii. Generic, efectul nulitatii consta în...

Drept Penal

CONSTITUTIONALITATEA DISPOZITIILOR CUPRINSE ÎN CODUL PENAL PRIVITOARE LA INFRACTIUNEA DE OFENSA ADUSA AUTORITATII – art. 238 – Infractiunea de...

Te-ar putea interesa și

Ascultarea învinuitului sau inculpatului

Introducere Potrivit art.17 alin.1 din Codul penal al Romaniei, infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si...

Aspecte Interdisciplinare Privind Criminalitatea în Domeniul Corupției

INTRODUCERE Coruptia in Romania este evaluata ca fiind foarte mare de catre diverse studii (Transparency International, PricewaterhouseCoopers,...

Infracțiuni contra intereselor publice săvârșite de funcționari publici și alți funcționari

INTRODUCERE Cresterea rolului administratiei publice în evolutia societatii moderne românesti determina o cunoastere profunda a acesteia pentru ca...

Caracteristicile și Specificitatea Infracțiunii de Înșelăciune

CAPITOLUL I REFERINŢE ISTORICE ŞI DE DREPT COMPARAT 1.1 EVOLUŢIA REGLEMENTĂRILOR PRIVIND OCROTIREA PATRIMONIULUI PRIN NORME DE DREPT PENAL Din...

Inșelăciunea

CAPITOLUL I SECŢIUNEA I CARACTERIZAREA GENERALA A PATRIMONIULUI IMPORTANTA PATRIMONIULUI SI NECESITATEA OCROTIRII ACESTOR VALORI SOCIALE PRIN...

Opinii Doctrinare și Practică Judiciară Privind Infracțiunea de Înșelăciune

CAPITOLUL I REFERINŢE ISTORICE ŞI DE DREPT COMPARAT SECŢIUNEA I: EVOLUŢIA REGLEMENTĂRILOR PRIVIND OCROTIREA PATRIMONIULUI PRIN NORME DE DREPT...

Analiza comparativă a infracțiunilor de înșelăciune și trafic de influență

CAPITOLUL I Consideraţii generale privind apărarea patrimoniului prin mijloacele dreptului penal Noţiunea de patrimoniu Noţiunea de patrimoniu...

Traficul de Influență

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE „Nimic nu este mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei.” Mihai Eminescu...

Ai nevoie de altceva?